Jedna z najważniejszych kulturowo i genetycznie odmian Arabiki na świecie, powstała drogą naturalnego krzyżowania. Chociaż produkcja tej odmiany jest średnio o 20-30% większa niż w przypadku kaw Typica, to daje ona mniejsze zbiory. Dzieje się tak ponieważ wiśnie kawowca szybko dojrzewają, a część z nich gubi się podczas silnych wiatrów lub deszczu. Bourbon posiada liczne odmiany jak yellow, orange czy też red bourbon, które znane są z wysokiej jakości.
Historia
To francuscy misjonarze sprowadzili odmianę Bourbon z Jemenu na wyspę Bourbon (obecnie Reunion) na początku XVIII wieku. Do połowy XIX wieku Bourbon nie opuścił wyspy. Ale począwszy od połowy XIX wieku, gdy misjonarze zaczęli budować przyczółki w Afryce i obu Amerykach, zaczął rozprzestrzeniać się na nowe części świata.
W Brazylii Bourbon pojawił się około 1860 r., a stamtąd w krótkim czasie trafił na północ do innych części Ameryki Południowej i Środkowej.
Obecnie w Afryce Wschodniej występuje wiele odmian podobnych do burbońskich, ale żadna z nich nie jest identyczna z tą, którą wciąż można znaleźć w Ameryce Łacińskiej.
Aktualnie Arabica Bourbon pozostaje jedną z najpopularniejszych kaw na świecie. Chociaż w Ameryce Łacińskiej został w dużej mierze zastąpiony przez odmiany, które z niego pochodzą (w szczególności Caturra, Catuai i Mundo Novo), nadal jest uprawiany w Salwadorze, Gwatemali, Hondurasie, czy Peru.
Charakterystyka
- wielkość ziaren: przeciętne
- kolor końcówek listków: zielone
- wzrost: wysoki
- wydajność: przeciętna
- podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy
- 5°N to 5°S: > 1600 m
- 5–15°N i 5–15°S: > 1300 m
- > 15°N i > 15°S: > 1000 m