Paprykę, ogórka i pomidory umyj, cebulę obierz. Strąki papryki oczyść i pokrój w cienkie półkrążki a pomidory, cebulę na cienkie półplasterki, ogórka w kostkę. Przełóż wszystkie składniki do miseczki, na koniec posyp startym owczym serem solankowym (bułgarski, szopski, bałkański, twardy ser feta).
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11678
[keywords] => sałatka,pomidory,bułgaria,szopska,ogórki,ser szopski
[opis] => Sałatka szopska to charakterystyczny dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki. Przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera. Sałatka jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją.
[desc] => Sałatka szopska to charakterystyczny dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki. Przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera. Sałatka jest bardzo popularna w Bułgarii, gdzie stanowi klasyczny przykład przystawki, często spożywanej wraz z rakiją.
[title] => Sałatka Szopska
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => sałatka
[nazwa_url] => salatka
)
[1] => Array
(
[nazwa] => pomidory
[nazwa_url] => pomidory
)
[2] => Array
(
[nazwa] => bułgaria
[nazwa_url] => bulgaria
)
[3] => Array
(
[nazwa] => szopska
[nazwa_url] => szopska
)
[4] => Array
(
[nazwa] => ogórki
[nazwa_url] => ogorki
)
[5] => Array
(
[nazwa] => ser szopski
[nazwa_url] => ser-szopski
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => - zielona papryka- duży pomidor
[1] => - ogórek zielony
[2] => - czerwona cebula- ser solankowy, szopski lub feta
)
[recipe] => Paprykę, ogórka i pomidory umyj, cebulę obierz. Strąki papryki oczyść i pokrój w cienkie półkrążki a pomidory, cebulę na cienkie półplasterki, ogórka w kostkę. Przełóż wszystkie składniki do miseczki, na koniec posyp startym owczym serem solankowym (bułgarski, szopski, bałkański, twardy ser feta).
)
1
2019-07-25 00:00:00
Sałatka Szopska
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Paprykę, ogórka i pomidory umyj, cebulę obierz. Strąki papryki oczyść i pokrój w cienkie półkrążki a pomidory, cebulę na cienkie półplasterki, ogórka w kostkę. Przełóż wszystkie składniki do miseczki, na koniec posyp startym owczym serem solankowym (bułgarski, szopski, bałkański, twardy ser feta).