Herbata z hibiskusa to napój o charakterystycznym, kwaskowatym smaku i delikatnym aromacie. Intensywnie czerwony kolor płatków kwiatów powoduje, że sama herbata z hibiskusa również przybiera tę barwę. Jakie właściwości ma herbata z hibiskusa i na co pomaga? Jak przygotować smaczną herbatę z hibiskusa?

Właściwości herbaty z hibiskusa

Choć napar z suszonego kwiatu hibiskusa nazywamy herbatą, nie ma on nic wspólnego z krzewem herbacianym. Oznacza to, że napój jest zupełnie pozbawiony teiny, czyli substancji pobudzającej, która znajduje się w klasycznej czarnej herbacie. Tym samym herbatę z hibiskusa można bez przeszkód pić również wieczorem.

Na susz składają się wyłącznie płatki kwiatów hibiskusa, rośliny znanej już w starożytnym Egipcie. Do dzisiaj hibiskus nazywanym jest złotem faraonów lub czerwonym złotem. Roślina doskonale radzi sobie w cieplejszych warunkach atmosferycznych, znana jest zarówno w Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej, jak i w Azji. W Polsce hibiskusy hoduje się w przydomowych ogródkach ze względu na piękne, mięsiste i intensywnie czerwone kwiaty. 

Wartości odżywcze herbaty z hibiskusa

Ponieważ herbatę z hibiskusa zazwyczaj zaparza się w proporcji 2 łyżeczki suszu na 200 ml wody, poniżej podajemy wartości odżywcze znajdujące się w filiżance (200 ml) właśnie takiego naparu. 

  • Wartość energetyczna 74 kcal

  • Tłuszcz 1,4 g

  • Cholesterol 0 mg

  • Sód 6 mg

  • Potas 18 mg

  • Węglowodany 14 g

  • Błonnik 0,6 g

  • Cukry 12 g

  • Białko 0,8 g

  • Witamina A 592 IU

  • Wapń 2 mg

  • Witamina D 0 IU

  • Witamina B12 0 µg

  • Kwas askorbinowy 32,8 mg

  • Żelazo 17,2 mg

  • Witamina B6 0 mg

  • Magnez 2 mg

Na co jest dobra herbata z hibiskusa?

Istnieje wiele badań naukowych, które potwierdzają lecznicze właściwości herbaty z hibiskusa. Nie należy jednak zbytnio przeceniać możliwości naparu. Warto zawsze zasięgnąć porady lekarza, a herbatę z hibiskusa traktować jako środek wspomagający zdrową dietę. 

Regularnie wypijana filiżanka naparu z hibiskusa może pomóc chronić organizm przed chorobami układu krążenia, a doraźnie łagodzić bóle brzucha. Wśród pozytywnych skutków działania herbaty z hibiskusa wymienia się:

  • Obniżenie ciśnienia krwi,

  • Działanie rozkurczowe,

  • Działanie przeciwbakteryjne,

  • Działanie żółciopędne,

  • Działanie moczopędne, 

  • Działanie przyspieszające spalanie materii.

Osobom cierpiącym na refluks zaleca się ostrożne dawkowanie herbaty z hibiskusa ze względu na kwaskowaty smak. U niektórych napar może powodować nasilenie dolegliwości. Warto obserwować reakcję organizmu na herbatę. 

Czy można pić herbatę z hibiskusa w ciąży?

Są pewne przesłanki, które mogą wskazywać na działanie poronne herbaty z hibiskusa. Takich badań oficjalnie nie przeprowadzono, dlatego odradza się picie herbaty z hibiskusa kobietom w ciąży. W każdym przypadku warto zasięgnąć porady lekarza.

Jak zrobić herbatę z hibiskusa?

Przepis:

Przygotowanie herbaty z hibiskusa nie należy do specjalnie skomplikowanych. Dwie łyżeczki suszu zalewamy 200 ml wody o temperaturze 95-98 stopni Celsjusza i odstawiamy na 10 minut do zaparzenia. Po tym czasie oddzielamy płatki od naparu. 

Dla niektórych smak samego naparu jest zbyt kwaskowaty, dlatego chętnie doprawiają go, zazwyczaj na słodko. Wśród popularnych dodatków do herbaty z hibiskusa znajdują się:

  • Miód, syrop klonowy, cukier,

  • Cytryna, limonka, pomarańcza,

  • Liście świeżej mięty, melisy,

  • Wanilia, kardamon, cynamon, imbir.

Herbata z hibiskusa na zimno

Napar doskonale sprawdzi się również w upalne dni. Schłodzony ugasi pragnienie, a dzięki charakterystycznemu smakowi doskonale orzeźwi. Herbatę z hibiskusa na zimno przyrządza się tak samo, jak na ciepło - na każde 200 ml wody wsypujemy 2 łyżeczki suszu i zalewamy gorącą wodą. Po 10 minutach oddzielamy płatki hibiskusa i odstawiamy napar do wystudzenia.

Gdy osiągnie temperaturę pokojową, dodajemy ulubione dodatki i wstawiamy na godzinę do lodówki. W upalne dni warto podawać z lodem.