Ciastka z matchą nie tylko ciekawie wyglądają, ale także świetnie smakują. Do tego są nieco zdrowsze od zwykłych słodkości. Warto dodać trochę zielonego proszku i przekonać się, jak wpływa na wypieki. Podpowiadamy trzy ciekawe przepisy - na ciasta z matchą i białą czekoladą, z gorzką czekoladą oraz na zielone ciasto. Wszystkie będą pasować do filiżanki świeżo parzonej matchy.

Matcha to coś więcej niż herbata

Choć matcha pochodzi z Chin, a do Japonii przybyła za sprawą buddyjskich mnichów, to w Kraju Kwitnącej Wiśni w XII wieku powstała znana do dzisiaj ceremonia herbaciana. Matcha ma postać jasnozielonego proszku, ale to nie jedyna różnica pomiędzy nią a klasycznymi zielonymi herbatami. 

Już podczas wzrostu krzewy okrywa się spacjalnymi matami, które blokują dostęp słońca do liści. Dzięki temu nie wytwarza się chlorofil, który nadałby liściom żywy, zielony kolor, ale zamiast tego krzewy produkują aminokwasy. Powodują one zmianę smaku późniejszego naparu na słodszy. Po zebraniu liście są suszone i ścierane na proszek. 

Od jakiegoś czasu matcha zyskuje u nas popularność jako dodatek lub wręcz baza napojów i potraw. Wykorzystuje się ją do wypiekania ciast, przygotowywania lodów, jako dodatek smakowy do bubble tea. 

Przepisy na ciasta i ciastka z matchą

O ile do parzenia najbardziej cenione są mieszanki z najmłodszych liści, to na użytek kulinarny w zupełności wystarczy nieco tańsza matcha z dłużej dojrzewających listków.

Ciastka z matchą i białą czekoladą

Klasyczny przepis na domowe maślane ciasteczka z czekoladą można urozmaicić o matchę, która nada charakterystycznego smaku i doda wartości odżywczych. Ciemną czekoladę warto w tym przypadku zastąpić białą. 

Składniki

Mąkę, matchę i proszek do pieczenia mieszamy w misce na jednolity proszek. W drugiej misce z pomocą ręcznego blendera ucieramy jajka z cukrem. W międzyczasie na małym ogniu stawiamy rondelek z masłem i roztapiamy je. Masło dodajemy do jajek z cukrem i ponownie miksujemy. Gdy uzyskamy jednolitą masę, dodajemy mąkę z matchą i proszkiem do pieczenia, i ponownie mieszamy. Czekoladę siekamy w drobne kawałki i dodajemy do masy, którą mieszamy teraz ręcznie. 

W tym momencie można nastawić piekarnik na 160 stopni. Blachy wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto nabieramy łyżką i taką porcję formujemy w kulę, którą kładziemy na blasze i lekko spłaszczamy. Z tej ilości powinny wyjść mniej więcej dwie blachy ciastek. Pieczemy je w piekarniku ok. 12 minut i wyciągamy do ostudzenia. 

Zielone ciasteczka z matchą

Intensywnie zielone ciastka z drobinkami gorzkiej czekolady zaskoczą gości i będą ciekawym akcentem na stole. A do tego są smaczne i zdrowe, jeśli przymkniemy oko na cukier (oczywiście można zastąpić go innym słodem). 

Składniki

Czekoladę trzemy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Mąkę, matchę i proszek do pieczenia mieszamy ze sobą. W rondelku na małym ogniu roztapiamy masło, dodajemy miód i stopniowo cukier, aby uzyskać jednolity płyn. Następnie powoli, cały czas mieszając, dodajemy suche składniki. 

Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni, blachy wykładamy papierem. Masę nabieramy łyżką, by z takiej porcji formować kulki, a następnie nieco je spłaszczać. Gdy blachy wyłożymy poporcjowaną masą, ciastka posypujemy czekoladą. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 12 minut. Po wyjęciu zostawiamy do przestudzenia. 

Puszyste ciasto z matchą

Najprostszy w wykonaniu przepis, przygotowanie zajmie nam dosłownie kilka minut, a efekt będzie wspaniały - puszyste, wilgotne ciasto o niespotykanym kolorze i ciekawym smaku.

Składniki

Zaczynamy od nastawienia piekarnika na 180 stopni. Suche składniki - mąkę, matchę, cukier i sodę mieszamy razem. Osobno mieszamy jajko, maślankę i olej. Suche składniki powoli wsypujemy do mokrych, mieszając. Ciasto przekładamy do foremki i pieczemy ok. 30 minut w piekarniku, aż wyrośnie. Wyciągamy do przestudzenia i kroimy na porcje.