W upalne dni nasz organizm sam podpowiada, czego potrzebuje - nawodnienia i witamin. To połączenie znajdziemy w domowych lemoniadach, sokach i koktajlach. Nie należy obawiać się pojawiającego się w nich cukru czy miodu - mózg potrzebuje ich, by sprawnie funkcjonować. Zobacz nasze przepisy na chłodzące napoje na lato.

Po jakie napoje sięgać latem?

Gdy na zewnątrz podnosi się temperatura, od razu chce nam się bardziej pić, ponieważ tracimy więcej wody. Naturalnym odruchem jest sięganie po chłodne napoje. Ich wybór jest ogromny, ale zdecydowanie powinniśmy odrzucić słodzone napoje gazowane, pod którymi uginają się sklepowe półki. Owszem, ugaszą pragnienie, ale jednocześnie dostarczają ogromnej ilości cukru.

Najzdrowsze w upalny dzień, obok wody, będą warzywne i warzywno-owocowe świeżo przygotowane lemoniady, soki i koktajle. Nie tylko zaspokoją pragnienie, ale także zapewnią nam ogromną dawkę witamin, a nawet mogą zastąpić posiłek w upalny dzień, gdy nie mamy ochoty jeść. 

Proste przepisy na zdrowe napoje na lato

Napoje z owoców i warzyw, które możemy przygotować dla ochłody w upalny dzień, podzielić możemy na trzy podstawowe grupy:

  • lemoniada - napój składający się z wody oraz wyciśniętego soku z owoców bez miąższu. Nazwa “lemoniada” pochodzi od cytryn, ale dzisiaj serwuje się różne wariacje napoju. W przypadku kwaśnych owoców dodaje się również cukier. Lepszy efekt orzeźwienia uzyskamy, przygotowując lemoniadę na wodzie gazowanej.

  • sok - najbardziej naturalny napój uzyskiwany poprzez wyciśnięcie lub zmiksowanie owoców lub warzyw. Świeże soki należy spożyć od razu po przygotowaniu lub przechowywać w lodówce do kilku godzin, zależnie od produktów, z jakich powstał sok. 

  • koktajl - napój owocowy lub warzywny z dodatkiem jogurtu lub mleka, czasem lodów. Szczególnym rodzajem koktajlu jest smoothie, które nie zawiera nabiału, za to komponuje się składniki tak, by powstały napój był gęsty, zawiesisty. 

Przepis na lemoniadę z arbuza

Najlepsze w smaku są tradycyjne arbuzy z pestkami. Jeśli nie mamy na czasu na usuwanie, można wybrać arbuza bez pestek, zazwyczaj są jednak mniej wyraziste. W każdym z tych wariantów warto wcześniej schłodzić owoc w lodówce.

Składniki

  • 3 kg arbuza

  • sok z 1 limonki

  • garść mięty

Po usunięciu pestek, przekładamy arbuza do blendera. Dodajemy sok z limonki i miętę. Składniki blendujemy i od razu podajemy. Arbuzy bywają dość słodkie, jeśli nam to nie odpowiada, wystarczy dodać trochę wody gazowanej. 

Lemoniada z cytryny i natki pietruszki

Nietypowa lemoniada, której wytrawnego smaku nadaje natka pietruszki. Warto przygotować napój dzień wcześniej.

Składniki

  • pół pęczka natki pietruszki

  • cytryna

  • 30 g cukru pudru

  • 100 ml wody

  • ok. 400 ml wody i lód do podania

Z połówki cytryny obieramy cienko skórkę w płatkach i odkładamy na bok. Wyciskamy z cytryny sok i przelewamy go do blendera. Dodajemy natkę pietruszki, cukier puder oraz 100 ml wody. Po zblendowaniu przecedzamy przez gęste sito i otrzymany sok chowamy do lodówki na noc. 

Lemoniadę z natki pietruszki przelewamy do szklanek z lodem i uzupełniamy wodą w proporcji 1:4 lub według uznania.

Zielony sok warzywno-owocowy

Tu przyda się wyciskarka wolnoobrotowa, która wydobędzie z warzyw i owoców maksimum soku, a razem z nim smaku, aromatu i witamin. 

Składniki

  • 2 szklanki liści szpinaku

  • pół szklanki zielonych winogron

  • 2 ogórki gruntowe

  • 2 kiwi

Kiwi obieramy, szpinak, winogrona i ogórki myjemy. Po kolei wyciskamy sok z produktów i wypijamy od razu po przyrządzeniu. 

Sok z buraków, marchewki i pomarańczy - przepis

Wbrew pozorom, sok jest bardzo sycący. Można przechowywać go w lodówce do kilku godzin. Przed podaniem trzeba nim wstrząsnąć lub wymieszać, bo bardzo szybko się rozwarstwia. 

Składniki

  • 3 średnie marchewki

  • 2 młode buraki lub 1 duży

  • pomarańcza

Zarówno młode, jak i starsze buraki wystarczy umyć z ziemi, nie trzeba ich obierać, podobnie z marchewkami. Pomarańcza wymaga oczywiście obrania. Składniki wkładamy kolejno do wyciskarki i podajemy sok do picia. Pozostały miąższ można wykorzystać np. do przygotowania ciasta.

Przepis na koktajl z truskawkami i miodem

Ochłodzi, a jednocześnie z powodzeniem zastąpi drugie śniadanie w upalny dzień. Jogurt można zastąpić wegańskim odpowiednikiem lub mlekiem roślinnym, aby konsystencja była bardziej płynna. Koktajl będzie jednak mniej sycący. 

Składniki

  • 250 g truskawek

  • 2 łyżeczki miodu

  • 250 ml jogurtu naturalnego 

  • 3 kostki lodu (opcjonalnie)

  • kilka liści mięty (opcjonalnie)

Truskawki, miód i jogurt blendujemy razem. Jeśli podajemy od razu do picia, warto dodać do blendera lód, aby napój lepiej chłodził. Jeśli bierzemy go ze sobą jako drugie śniadanie, lepiej włożyć go do lodówki, bo roztopiony lód niepotrzebnie rozrzedzi koktajl. Liście mięty dodadzą rześkości.

Kwaskowaty koktajl z czarnych porzeczek - przepis 

Słodkie napoje nie są dla każdego, a odpowiedni poziom kwaskowatości może jeszcze lepiej orzeźwić. Dlatego gdy tylko jest sezon na czarne porzeczki, polecamy ten koktajl.

Składniki

  • 150 g czarnych porzeczek

  • 150 ml kefiru

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • pół łyżki miodu

  • kilka liści mięty

  • 3 kostki lodu

Wszystkie składniki przekładamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Podajemy od razu. Kefir można zastąpić jogurtem lub mlekiem roślinnym, ale będzie wtedy znacznie słodszy. W takim przypadku warto zrezygnować z miodu.