Świeżo Palona

Świętuj z nami 10-te urodziny Świeżo Palona! Ponad 200 przecenionych produktów. Przez 10 dni codziennie inne promocje. Sprawdź!

Przepis na kawę po wietnamsku

Przepis na kawę po wietnamsku

Mało kto wie, iż Wietnam jest jednym z większych producentów kawy (głównie robusty, choć pojawiają się różne odmiany arabiki), zaś sposób w jaki jest ona podawana w tym kraju jest wyjątkowy. Mowa oczywiście o przygotowywaniu kawy w zaparzaczu Phin.

Kawa po wietnamsku jest prosta w przygotowaniu, zaś jej smak z pewnością pozostanie niezapomnianym doświadczeniem dla kubków smakowych. Idealne rozwiązanie dla smakoszy, pragnących delektować się kawą, a nie tylko ją pić. Zazwyczaj pije się ją ze skondensowanym mlekiem, choć nie musi być to rygorystycznie przestrzegana zasada; mleko skondensowane można zastąpić zwykłym lub też śmietanką. Jeśli jednak zależy nam na najprawdziwszej kawie rodem z Wietnamu, należy wybrać właśnie mleko skondensowane oraz kawę marki Trung Nguyen z racji nieco grubszego mielenia. Odradzamy jednak używania jej w ekspresach - jest to kawa idealnie przystosowana do zaparzacza.

Przepis:

  • Do uprzednio rozgrzanego gorącą wodą kubka lub szklanki wlewamy mleko (schłodzone lub zwykłe). W przypadku wersji na zimno, dodajemy kostki lodu (należy wypełnić szklankę do 3/4 wysokości).
  • Na szklankę należy nałożyć zaparzacz, po czym dosypać do niego kawy. Proponujemy, aby były to dwie płaskie łyżki, choć można zmienić ilość wg własnych preferencji.
  • Kawę w zaparzaczu należy wyrównać w celu równomiernego zaparzenia. Po wyrównaniu kawy, delikatnie ją dociskamy ruchomą częścią zaparzacza.
  • Kolejnym, bardzo istotnym krokiem jest wlanie odrobiny wody do zaparzacza, najlepiej lekko ostudzonej (ok. 90°C) - wystarczy łyżeczka. Następnie należy odczekać 20 sekund, aby woda wsiąkła w kawę, co ułatwi równomierne parzenie. Po 20 sekundach można już wlać resztę gorącej wody oraz założyć przykrywkę.
  • Jeśli udało się przygotować kawę poprawnie, powinna ona powoli, systematycznie kapać z filtra. Jeśli przelewa się ona zbyt szybko do kubka oznacza to, iż jest zbyt mało kawy, nie została ona dostatecznie wyrównana lub pominięto poprzedni krok. Całość parzenia trwa maksymalnie 5 minut. Jeśli po upływie tego czasu woda nadal znajduje się w zaparzaczu, prawdopodobnie wsypaliśmy zbyt dużo kawy lub też została ona zbyt mocno ubita.
  • Wystarczy zamieszać by móc delektować się świeżo zaparzoną kawą po wietnamsku!

Tagi: phin, kawa po wietnamsku, jak pić kawę po wietnamsku, wietnam, Wietnam

Komentarze

Piotrek 2017-02-27 10:11:02
kup Krzychu młynek za pięć dych.
Maja 2017-03-20 09:48:48
A. 2017-02-13 00:51:06
w sklapach Pożegnanie z Afryką, mielą kawe na miejscu
Krzysiek 2017-01-13 12:17:56
Gdzie w Polsce można kupić taką grubo mieloną kawę? Próbowałem używać normalnej, dostępnej w sklepach kawy mielonej ale jest zbyt drobna, a nie mam własnego młynka.

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować