Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi objętość (około 1,5 godziny). Żeby przygotować kruszonkę należy wymieszać mąkę z cukrem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i uformować kruszonkę. Blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić (ponownie pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 - 60 minut). Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.

Przepis inspirowany recepturą ze strony Moje Wypieki.