Array
(
[id] => 823
[autor] => 4
[tytul] => Drożdżowe z owocami i kruszonką
[tekst] =>
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi objętość (około 1,5 godziny). Żeby przygotować kruszonkę należy wymieszać mąkę z cukrem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i uformować kruszonkę. Blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić (ponownie pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 - 60 minut). Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Przepis inspirowany recepturą ze strony Moje Wypieki.
1 kg śliwek węgierek przepołowionych i odpestkowanych (lub innych owoców) mogą być mrożone
Kruszonka:
180 g mąki pszennej
100 g cukru
125 g roztopionego masła
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11897
[desc] => Drożdżowe , drożdżowego, drożdżowemu, o drożdżowym dzisiaj właśnie. Sezon świeżych owoców zachęca, a wręcz zaprasza do podziałania w kuchni.
Przepis bajecznie prosty. Nie miałam świeżych drożdży, z suszonymi było jeszcze sprawniej.
Po upieczeniu chętne do degustacji łapki przetransportowały kawaleczki do głodnych buziek, co uwiecznione zostało na zdjęciu.
[keywords] => drozdzowe,owocesezonowe,zesliwkami,palcelizac,ciastozkruszonkam,prostyprzepis,ciastozowocami,drozdzowezowocami,pyszne,mojsmak,przepis
[opis] => Drożdżowe, drożdżowego, drożdżowemu, o drożdżowym dzisiaj właśnie. Sezon świeżych owoców zachęca, a wręcz zaprasza do podziałania w kuchni.
Przepis bajecznie prosty. Nie miałam świeżych drożdży, z suszonymi było jeszcze sprawniej.
Po upieczeniu chętne do degustacji łapki przetransportowały kawałeczki do głodnych buziek, co uwiecznione zostało na zdjęciu.
[title] => Drożdżowe z owocami i kruszonką
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => drozdzowe
[nazwa_url] => drozdzowe
)
[2] => Array
(
[nazwa] => owocesezonowe
[nazwa_url] => owocesezonowe
)
[3] => Array
(
[nazwa] => zesliwkami
[nazwa_url] => zesliwkami
)
[4] => Array
(
[nazwa] => palcelizac
[nazwa_url] => palcelizac
)
[5] => Array
(
[nazwa] => ciastozkruszonkam
[nazwa_url] => ciastozkruszonkam
)
[6] => Array
(
[nazwa] => prostyprzepis
[nazwa_url] => prostyprzepis
)
[7] => Array
(
[nazwa] => ciastozowocami
[nazwa_url] => ciastozowocami
)
[8] => Array
(
[nazwa] => drozdzowezowocami
[nazwa_url] => drozdzowezowocami
)
[9] => Array
(
[nazwa] => pyszne
[nazwa_url] => pyszne
)
[10] => Array
(
[nazwa] => mojsmak
[nazwa_url] => mojsmak
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => Ciasto:
[1] => 32 g drożdży świeżych lub 16 g drożdży suchych
[2] => 1 szklanka letniego mleka (250 ml)
[3] => pół szklanki cukru
[4] => szczypta soli
[5] => 80 g masła roztopionego i przestudzonego
[6] => 1 jajko
[7] => 2 żółtka
[8] => 3 i 1/4 szklanki mąki pszennej (480 g)
[9] => 1 kg śliwek węgierek przepołowionych i odpestkowanych (lub innych owoców) mogą być mrożone
[10] => Kruszonka:
[11] => 180 g mąki pszennej
[12] => 100 g cukru
[13] => 125 g roztopionego masła
)
[recipe] => Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi objętość (około 1,5 godziny). Żeby przygotować kruszonkę należy wymieszać mąkę z cukrem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i uformować kruszonkę. Blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić (ponownie pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 - 60 minut). Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Przepis inspirowany recepturą ze strony Moje Wypieki.
)
1
2019-08-11 11:23:16
Drożdżowe z owocami i kruszonką
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn). Dodać resztę składników i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką aż podwoi objętość (około 1,5 godziny). Żeby przygotować kruszonkę należy wymieszać mąkę z cukrem, zalać gorącym i roztopionym masłem. Dobrze połączyć i uformować kruszonkę. Blachę o wymiarach 40 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć na nią wyrośnięte ciasto. Ułożyć obok siebie połówki śliwek (stroną rozciętą do góry), posypać kruszonką i odstawić (ponownie pod przykryciem) w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (około 40 - 60 minut). Piec w temperaturze 180°C przez około 40 minut.
Przepis inspirowany recepturą ze strony Moje Wypieki.