Array
(
[id] => 737
[autor] => 3
[tytul] => Fasolka po bretońsku
[tekst] =>
Opłukaną fasolkę najlepiej namoczyć przez całą noc w zimnej wodzie (ilość taka by zakrywała fasolkę). Następnie rano, odcedź ją i zalej zagotowaną wodą. Poczekaj 15 minut i gotuj na małym ogniu, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, do miękkości. Mniej więcej godzinę, ale to zależy od samej fasoli. Możesz również od razu dołożyć boczek wędzony, wtedy po ugotowaniu będzie łatwiej go pokroić w kosteczkę. Możesz również śmiało zastosować cieciorkę z puszki zamiast fasoli.
W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i ugotowany boczek wędzony. Na patelni rozpuść tłuszcz np. smalec (niewielka ilość) i smaż do zrumienienia. Połącz z fasolką. Dodaj przyprawy i pomidory, a także koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Aby zagęścić całość, nie trzeba używać wcale mąki, wystarczy odjąć pół szklanki fasolki, rozgnieść ją i dodać z powrotem. Na sam koniec dodaje natkę pietruszki i doprawiam do smaku.
Jak już pisaliśmy zamiast boczku możemy użyć wędzonej papryki, naprawdę śmiało wzbogaca smak.
[data] => 2019-04-02 00:00:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 1
[url] => fasolka-po-bretonsku
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
Fasola (najlepiej ta mniejsza odmiana niż Jaś) biała, czerwona lub ciecierzyca a nawet soczewica
2 kiełbaski myśliwskie (opcjonalnie)
kawałek boczku wędzonego (pasek ok. 1,5 cm grubości)
1 średnia cebula
garść natki pietruszki
odrobina suszonego lubczyku (opcjonalnie)
suszony i świeży majeranek do smaku
1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki w zalewie
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 liście laurowe
kilka kulek ziela angielskiego
1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
sól, pieprz do smaku
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11151
[title] => Fasolka po bretońsku
[desc] => Jednogarnkowa potrwa to w tygodniu jedyny ratunek na smaczny i szybki obiad. Fasolka jest więc doskonałą propozycją. W wersji wegańskiej boczek śmiało zastępujemy przyprawą papryka wędzona. A dodatkowo możemy użyć ciecierzycy zamiast fasoli. Także polecamy.
[keywords] => obiad,fasolka,pomidory,boczek
[opis] => Jednogarnkowa potrwa to w tygodniu jedyny ratunek na smaczny i szybki obiad. Fasolka jest więc doskonałą propozycją. W wersji wegańskiej boczek śmiało zastępujemy przyprawą papryka wędzona. A dodatkowo możemy użyć ciecierzycy zamiast fasoli. Także polecamy.
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => obiad
[nazwa_url] => obiad
)
[1] => Array
(
[nazwa] => fasolka
[nazwa_url] => fasolka
)
[2] => Array
(
[nazwa] => pomidory
[nazwa_url] => pomidory
)
[3] => Array
(
[nazwa] => boczek
[nazwa_url] => boczek
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => Fasola (najlepiej ta mniejsza odmiana niż Jaś) biała, czerwona lub ciecierzyca a nawet soczewica
[1] => 2 kiełbaski myśliwskie (opcjonalnie)
[2] => kawałek boczku wędzonego (pasek ok. 1,5 cm grubości)
[3] => 1 średnia cebula
[4] => garść natki pietruszki
[5] => odrobina suszonego lubczyku (opcjonalnie)
[6] => suszony i świeży majeranek do smaku
[7] => 1 puszka pomidorów pokrojonych bez skórki w zalewie
[8] => 2 łyżki koncentratu pomidorowego
[9] => 2 liście laurowe
[10] => kilka kulek ziela angielskiego
[11] => 1 łyżeczka cukru (opcjonalnie)
[12] => sól, pieprz do smaku
)
[recipe] => Opłukaną fasolkę najlepiej namoczyć przez całą noc w zimnej wodzie (ilość taka by zakrywała fasolkę). Następnie rano, odcedź ją i zalej zagotowaną wodą. Poczekaj 15 minut i gotuj na małym ogniu, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, do miękkości. Mniej więcej godzinę, ale to zależy od samej fasoli. Możesz również od razu dołożyć boczek wędzony, wtedy po ugotowaniu będzie łatwiej go pokroić w kosteczkę. Możesz również śmiało zastosować cieciorkę z puszki zamiast fasoli.
W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i ugotowany boczek wędzony. Na patelni rozpuść tłuszcz np. smalec (niewielka ilość) i smaż do zrumienienia. Połącz z fasolką. Dodaj przyprawy i pomidory, a także koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Aby zagęścić całość, nie trzeba używać wcale mąki, wystarczy odjąć pół szklanki fasolki, rozgnieść ją i dodać z powrotem. Na sam koniec dodaje natkę pietruszki i doprawiam do smaku.
Jak już pisaliśmy zamiast boczku możemy użyć wędzonej papryki, naprawdę śmiało wzbogaca smak.
)
1
Opłukaną fasolkę najlepiej namoczyć przez całą noc w zimnej wodzie (ilość taka by zakrywała fasolkę). Następnie rano, odcedź ją i zalej zagotowaną wodą. Poczekaj 15 minut i gotuj na małym ogniu, wraz z zielem angielskim i liściem laurowym, do miękkości. Mniej więcej godzinę, ale to zależy od samej fasoli. Możesz również od razu dołożyć boczek wędzony, wtedy po ugotowaniu będzie łatwiej go pokroić w kosteczkę. Możesz również śmiało zastosować cieciorkę z puszki zamiast fasoli.
W międzyczasie pokrój w kostkę cebulę i ugotowany boczek wędzony. Na patelni rozpuść tłuszcz np. smalec (niewielka ilość) i smaż do zrumienienia. Połącz z fasolką. Dodaj przyprawy i pomidory, a także koncentrat pomidorowy. Wymieszaj i duś jeszcze kilka minut. Aby zagęścić całość, nie trzeba używać wcale mąki, wystarczy odjąć pół szklanki fasolki, rozgnieść ją i dodać z powrotem. Na sam koniec dodaje natkę pietruszki i doprawiam do smaku.
Jak już pisaliśmy zamiast boczku możemy użyć wędzonej papryki, naprawdę śmiało wzbogaca smak.