Jajka. Ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie, odcedź i zalej zimną wodą. Aby wygodnie je później obierać należy je delikatnie potłuc. Po ok. 10 minutach wyjmij, osusz i obierz. Oddziel białko od żółtka. Żółtka wrzuć do małej miseczki. Będzie potrzebne do farszu.

Farsz. Pieczarki zazwyczaj obieram i płuczę pod bieżąca wodą. Następnie bardzo drobno kroję. Natomiast cebulę obieram z wierzchniej warstwy i kroje (tak samo drobno jak pieczarki). Na patelni rozgrzej z 2-3 łyżki oliwy bądź oleju. Zeszklij delikatnie cebulę, dodaj pieczarki i delikatnie doprowadź do odparowania płynu. Dopraw pieprzem i solą do smaku i zdejmij z ognia. Wystudź. Przyszła pora na nasze odłożone żółtka. Należy je delikatnie rozetrzeć widelcem. Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszaj z żółtkiem i łyżka majonezu. Spróbuj i jeśli jest jeszcze taka potrzeba dopraw solą i pieprzem.

Każde jajko nafaszeruj jak na poniższych zdjęciach. Wstaw do lodówki na przynajmniej noc. A przed samym podaniem udekoruj majonezem i natką pietruszki.