Jajka. Ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie, odcedź i zalej zimną wodą. Aby wygodnie je później obierać należy je delikatnie potłuc. Po ok. 10 minutach wyjmij, osusz i obierz. Oddziel białko od żółtka. Żółtka wrzuć do małej miseczki. Będzie potrzebne do farszu.
Farsz. Pieczarki zazwyczaj obieram i płuczę pod bieżąca wodą. Następnie bardzo drobno kroję. Natomiast cebulę obieram z wierzchniej warstwy i kroje (tak samo drobno jak pieczarki). Na patelni rozgrzej z 2-3 łyżki oliwy bądź oleju. Zeszklij delikatnie cebulę, dodaj pieczarki i delikatnie doprowadź do odparowania płynu. Dopraw pieprzem i solą do smaku i zdejmij z ognia. Wystudź. Przyszła pora na nasze odłożone żółtka. Należy je delikatnie rozetrzeć widelcem. Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszaj z żółtkiem i łyżka majonezu. Spróbuj i jeśli jest jeszcze taka potrzeba dopraw solą i pieprzem.
Każde jajko nafaszeruj jak na poniższych zdjęciach. Wstaw do lodówki na przynajmniej noc. A przed samym podaniem udekoruj majonezem i natką pietruszki.
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11106
[desc] => Potrawy z jajek to kopalnia niezliczonych przepisów, smażone, pieczone i faszerowane. Te ostatnie często goszczą na stołach przy okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych. Nasza propozycja to pieczarki z cebulą, żółtkami i majonezem. Są pyszne i często je robimy.
[opis] => Potrawy z jajek to kopalnia niezliczonych przepisów, smażone, pieczone i faszerowane. Te ostatnie często goszczą na stołach przy okazji zbliżających się świąt Wielkanocnych. Nasza propozycja to pieczarki z cebulą, żółtkami i majonezem. Są pyszne i często je robimy.
[keywords] => Wielkanoc,jajka,faszerowane,pieczarki,majonez
[title] => Jajka faszerowane pieczarkami
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => Wielkanoc
[nazwa_url] => Wielkanoc
)
[1] => Array
(
[nazwa] => jajka
[nazwa_url] => jajka
)
[2] => Array
(
[nazwa] => faszerowane
[nazwa_url] => faszerowane
)
[3] => Array
(
[nazwa] => pieczarki
[nazwa_url] => pieczarki
)
[4] => Array
(
[nazwa] => majonez
[nazwa_url] => majonez
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => 10 jaj
[1] => 0,50 kg pieczarek
[2] => 1 duża cebula
[3] => majonez
[4] => natka pietruszki
[5] => sól
[6] => pieprz
[7] => olej/oliwa
)
[recipe] => Jajka. Ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie, odcedź i zalej zimną wodą. Aby wygodnie je później obierać należy je delikatnie potłuc. Po ok. 10 minutach wyjmij, osusz i obierz. Oddziel białko od żółtka. Żółtka wrzuć do małej miseczki. Będzie potrzebne do farszu.
Farsz. Pieczarki zazwyczaj obieram i płuczę pod bieżąca wodą. Następnie bardzo drobno kroję. Natomiast cebulę obieram z wierzchniej warstwy i kroje (tak samo drobno jak pieczarki). Na patelni rozgrzej z 2-3 łyżki oliwy bądź oleju. Zeszklij delikatnie cebulę, dodaj pieczarki i delikatnie doprowadź do odparowania płynu. Dopraw pieprzem i solą do smaku i zdejmij z ognia. Wystudź. Przyszła pora na nasze odłożone żółtka. Należy je delikatnie rozetrzeć widelcem. Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszaj z żółtkiem i łyżka majonezu. Spróbuj i jeśli jest jeszcze taka potrzeba dopraw solą i pieprzem.
Każde jajko nafaszeruj jak na poniższych zdjęciach. Wstaw do lodówki na przynajmniej noc. A przed samym podaniem udekoruj majonezem i natką pietruszki.
)
1
2009-04-06 17:04:31
Jajka faszerowane pieczarkami
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Jajka. Ugotuj na twardo w lekko osolonej wodzie, odcedź i zalej zimną wodą. Aby wygodnie je później obierać należy je delikatnie potłuc. Po ok. 10 minutach wyjmij, osusz i obierz. Oddziel białko od żółtka. Żółtka wrzuć do małej miseczki. Będzie potrzebne do farszu.
Farsz. Pieczarki zazwyczaj obieram i płuczę pod bieżąca wodą. Następnie bardzo drobno kroję. Natomiast cebulę obieram z wierzchniej warstwy i kroje (tak samo drobno jak pieczarki). Na patelni rozgrzej z 2-3 łyżki oliwy bądź oleju. Zeszklij delikatnie cebulę, dodaj pieczarki i delikatnie doprowadź do odparowania płynu. Dopraw pieprzem i solą do smaku i zdejmij z ognia. Wystudź. Przyszła pora na nasze odłożone żółtka. Należy je delikatnie rozetrzeć widelcem. Wystudzone pieczarki z cebulą wymieszaj z żółtkiem i łyżka majonezu. Spróbuj i jeśli jest jeszcze taka potrzeba dopraw solą i pieprzem.
Każde jajko nafaszeruj jak na poniższych zdjęciach. Wstaw do lodówki na przynajmniej noc. A przed samym podaniem udekoruj majonezem i natką pietruszki.