Świeżo Palona

Jaka herbata na ból gardła i chrypkę? Która herbata ziołowa pomaga na chrypkę?

Jak herbata pomaga na ból gardła?
Stanom zapalnym gardła towarzyszy przesuszona śluzówka, co z kolei może prowadzić do pogłębiania się infekcji. Częste nawadnianie gardła ciepłymi napojami złagodzi charakterystyczne drapanie i nawilży śluzówkę. 

W przypadku herbat nie ma znaczenia, z jakiego suszu przygotujemy napój, ponieważ najważniejsza jest jego temperatura oraz dodatki. Należy jednak unikać picia krótko zaparzanych czarnych herbat przed snem. W tym przypadku lepiej sprawdzi się pozbawiona teiny rooibos.

Dodatki do herbaty na ból gardła
Wskazane jest właściwie wszystko, co delikatnie zmieni konsystencję herbaty i nada jej aksamitności. Najskuteczniejsze dodatki to te, które przywołują wspomnienia z dzieciństwa:

  • Miód. W okresie przeziębieniowym powinien być w każdym domu. Wzmacnia organizm, a dodany do herbaty rozgrzewa i przyjemnie łagodzi drapanie w gardle. Ponieważ w zbyt wysokiej temperaturze traci część swoich wartości odżywczych, najlepiej dodać go przed samym podaniem.
  • Cytryna. Popularny w Polsce dodatek do herbaty świetnie sprawdza się podczas przeziębienia - oczyszcza gardło, dzięki czemu pomaga zapobiegać rozprzestrzenianiu się infekcji.
  • Mleko. Bawarka to również dobry wybór podczas przeziębienia, szczególnie w połączeniu z miodem. Pamiętaj, by podgrzać delikatnie mleko przed dodaniem do naparu, aby nie obniżyło zbyt szybko temperatury napoju.
  • Syropy i soki owocowe. Najlepiej z malin czy czarnego bzu. Nie dość, że złagodzą dokuczliwe objawy, dodatkowo zadziałają rozgrzewająco. A poza tym to ogromna dawka witamin.

Herbata ziołowa na ból gardła i chrypkę
Od pokoleń w leczeniu bólu gardła sprawdzają się napary z ziół. Nie chodzi tu jednak o ciepłą, rozgrzewającą herbatę, ale napar do płukania gardła, który można stosować również u kilkuletnich dzieci. Przygotować go można z rumianku, szałwii czy kory dębu. Taki napar nie tylko złagodzi dolegliwości, ale również pomoże zniwelować stan zapalny w gardle. 

Do płukanki na ból gardła stosujemy nieco inne proporcje niż parząc herbatę ziołową - dwie łyżeczki suszu zalewamy 200 ml wrzącej wody i odstawiamy na kwadrans do zaparzenia. Następnie należy odczekać, aż temperatura osiągnie ok. 40 stopni Celsjusza. Płukanie gardła można powtarzać 3-4 razy na dobę do ustąpienia objawów.

Tagi: herbata, ziołowa, lecznicza, ból, gardła, chrypka

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować
Rabaty dla stałych klientów Świeżo Palona

Rabaty dla stałych klientów

Gwarantowana niska cena dostawy

Gwarantowana niska cena dostawy

Zapewniamy 24-godzinną dostawę

24-godzinna dostawa

Oferujemy rok na zwrot produktów

1 rok na darmowy zwrot

Sprzedajemy tylko oryginalne produkty

Oryginalne produkty