Dziś zatem do kuchni lądują dwa piękne opakowania!

Ale od czego zacząć?

Kurki najlepiej zalać mocno wrzątkiem, dodać dwie łyżki soli, zamieszać. Zanieczyszczenia powinny opaść na dno. Po dwóch, trzech minutach grzyby należy wyjąć na papierowy ręcznik. Najlepiej czynność powtórzyć nawet trzykrotnie. Nie należy zabijać smaku kurek nadmierną ilością przypraw, wystarczy sól, ewentualnie szczypta pieprzu. Grzyby jednak mają słabość do masła, które wydobędzie naturalne aromaty. Także nie zapomnij o tym :)

1. Oczyść i przygotuj kurki zgodnie z naszym zaleceniem.

2. Kurczaka oczyść z błon, opłucz pod bieżącą wodą. Pokrój na małą kostkę. Dopraw solą, pieprzem. 

3. Na patelni rozgrzej tłuszcz. Mięso podsmaż krótko, do lekkiego zrumienienia. Przełóż z patelni do miseczki. Można odstawić go do lekko podgrzanego piekarnika, by mięso nie ostygło. Z patelni nie myć z zabrudzeń gdyż będą idealne do następnego etapu.

4. Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Smaż na patelni do zrumienienia. W międzyczasie pokrój boczek w drobną kostkę i wrzuć do smażonej cebuli. Delikatnie wymieszaj i smaż do zrumienienia całości. Dorzuć mięso. Dopraw do smaku solą, pieprzem i kurkumą, która pięknie podkreśli kolor sosu.

5. Na sam koniec zostaje nam tylko dodać śmietankę i posiekany koperek. Całość dopełni łyżka masła. Delikatnie wymieszaj i smacznego! :) 

W naszej wersji przygotowaliśmy ryż brązowy do potrawy, aczkolwiek idealnie sprawdzą się także młode ziemniaki lub kasza jęczmienna.