Ugotuj makaron według wskazań na opakowaniu, nieco skracając czas aby makaron był al'dente. Odcedź. W osobnym garnku ugotuj pokrojoną w paseczki kapustę, także al'dente. Pokrój następnie cebulę w kosteczkę i usmaż na smalcu, a gdy się usmaży dodaj boczek i jeszcze kilka minut smaż. Dodaj razem do makaronu i kapusty. Wymieszaj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, skrop octem i dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba. Czasem dodaje poszatkowaną natkę pietruszki. Po doprawieniu, podgrzej całość ciągle mieszając.

Łazanki powinny być wyraziste w smaku, dlatego nie żałuj pieprzu. Octu używaj z rezerwą. Powinien delikatnie zakwasić całość. Niestety nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, ponieważ zawsze robię to według mojego smaku. Myślę, że łyżka octu w zupełności wystarczy. Można również dodać ugotowaną kapustę kiszoną lub zmieszać obie :)