Array
(
[id] => 754
[autor] => 3
[tytul] => Łazanki czyli makaron z kapustą
[tekst] =>
Ugotuj makaron według wskazań na opakowaniu, nieco skracając czas aby makaron był al'dente. Odcedź. W osobnym garnku ugotuj pokrojoną w paseczki kapustę, także al'dente. Pokrój następnie cebulę w kosteczkę i usmaż na smalcu, a gdy się usmaży dodaj boczek i jeszcze kilka minut smaż. Dodaj razem do makaronu i kapusty. Wymieszaj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, skrop octem i dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba. Czasem dodaje poszatkowaną natkę pietruszki. Po doprawieniu, podgrzej całość ciągle mieszając.
Łazanki powinny być wyraziste w smaku, dlatego nie żałuj pieprzu. Octu używaj z rezerwą. Powinien delikatnie zakwasić całość. Niestety nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, ponieważ zawsze robię to według mojego smaku. Myślę, że łyżka octu w zupełności wystarczy. Można również dodać ugotowaną kapustę kiszoną lub zmieszać obie :)
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11103
[desc] => Nasze ulubione. Szybkie, smaczne łazanki z kapustą i smażonym boczkiem.
[keywords] => obiad,makaron,łazanki,kapusta,kolacja
[opis] => Nasze ulubione. Szybkie, smaczne łazanki z kapustą i smażonym boczkiem.
[title] => Łazanki czyli makaron z kapustą
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => obiad
[nazwa_url] => obiad
)
[1] => Array
(
[nazwa] => makaron
[nazwa_url] => makaron
)
[2] => Array
(
[nazwa] => łazanki
[nazwa_url] => lazanki
)
[3] => Array
(
[nazwa] => kapusta
[nazwa_url] => kapusta
)
[4] => Array
(
[nazwa] => kolacja
[nazwa_url] => kolacja
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => duża szklanka makaronu typu Łazanki
[1] => mała główka młodej kapusty
[2] => 1 duża cebula
[3] => opakowanie boczku wędzonego, pokrojonego w kostkę
[4] => dwie łyżki smalcu
[5] => sól
[6] => pieprz
[7] => ocet
)
[recipe] => Ugotuj makaron według wskazań na opakowaniu, nieco skracając czas aby makaron był al'dente. Odcedź. W osobnym garnku ugotuj pokrojoną w paseczki kapustę, także al'dente. Pokrój następnie cebulę w kosteczkę i usmaż na smalcu, a gdy się usmaży dodaj boczek i jeszcze kilka minut smaż. Dodaj razem do makaronu i kapusty. Wymieszaj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, skrop octem i dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba. Czasem dodaje poszatkowaną natkę pietruszki. Po doprawieniu, podgrzej całość ciągle mieszając.
Łazanki powinny być wyraziste w smaku, dlatego nie żałuj pieprzu. Octu używaj z rezerwą. Powinien delikatnie zakwasić całość. Niestety nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, ponieważ zawsze robię to według mojego smaku. Myślę, że łyżka octu w zupełności wystarczy. Można również dodać ugotowaną kapustę kiszoną lub zmieszać obie :)
)
1
2013-08-23 15:04:31
Łazanki czyli makaron z kapustą
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Ugotuj makaron według wskazań na opakowaniu, nieco skracając czas aby makaron był al'dente. Odcedź. W osobnym garnku ugotuj pokrojoną w paseczki kapustę, także al'dente. Pokrój następnie cebulę w kosteczkę i usmaż na smalcu, a gdy się usmaży dodaj boczek i jeszcze kilka minut smaż. Dodaj razem do makaronu i kapusty. Wymieszaj. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem, skrop octem i dopraw solą, jeśli jest taka potrzeba. Czasem dodaje poszatkowaną natkę pietruszki. Po doprawieniu, podgrzej całość ciągle mieszając.
Łazanki powinny być wyraziste w smaku, dlatego nie żałuj pieprzu. Octu używaj z rezerwą. Powinien delikatnie zakwasić całość. Niestety nie jestem w stanie podać dokładnej ilości, ponieważ zawsze robię to według mojego smaku. Myślę, że łyżka octu w zupełności wystarczy. Można również dodać ugotowaną kapustę kiszoną lub zmieszać obie :)