Masło z herbatą to ciekawy pomysł na odmianę codziennych posiłków. Zobacz, jak łatwo zrobić w domu masło do kanapek z herbatą lub klarowane masło z herbatą do smażenia. Skoro w wielu tradycjach dodaje się masło do herbaty, dlaczego nie spróbować dodać herbaty do masła?

Czy można łączyć masło z herbatą?

W wielu krajach świata, szczególnie tam, gdzie temperatury są dość niskie (np. w Mongolii czy Tybecie) herbatę podaje się z masłem. Tłuszcz dostarcza organizmowi potrzebnych składników, a napój lepiej rozgrzewa i jest bardziej sycący. Nie bez znaczenia jest też smak - herbatę z masłem podaje się sauté lub z solą albo z przyprawami korzennymi. 

O tym, że masło i herbata świetnie do siebie smakują, przekonują również szefowie najlepszych restauracji, nieustannie eksperymentując i szukając coraz to nowych połączeń tych składników. 

Tłuszcze doskonale absorbują zapachy, dlatego zarówno oliwy, jak i masło produkuje się w wersjach smakowych. W sklepach można znaleźć ich sporo, ale równie dobrze można przygotować takie aromatyczne masło samodzielnie. Jako dodatki wykorzystuje się przede wszystkim zioła - zarówno świeże, jak i suszone, kwiaty, ostre papryczki, czosnek itp. 

Równie dobrze sprawdzi się w tej roli także herbata. Najlepsze będą do tego herbaty czarne i zielone, które mają najbardziej intensywny smak i aromat. To od nas zależy, którą wybierzemy. 

Jak zrobić masło do kanapek z herbatą?

Herbaciane masło będziemy mogli wykorzystać zarówno do kanapek, jak i do rozpuszczenia np. na ryżu, aromatyzując go w ten sposób. 

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej herbaty

  • 200 g masła (kostka)

  • szczypta soli

Masło wyciągamy z lodówki, by nabrało nieco temperatury pokojowej. Herbatę ucieramy w moździerzu na drobny pył. Im większe są kawałki suszu, tym dłużej to potrwa, ale warto poświęcić kilka minut na dokładne mielenie.

Tu przyda się nam blender ręczny lub mikser. Do miski wkładamy pocięta na kilka części kostkę masła, dodajemy herbatę i odrobinę soli. Miksujemy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy ją do pojemnika i używamy masła jak zwykle. 

Przepis na herbaciane masło klarowane

Jeśli w planach mamy smażenie na maśle o wyjątkowym, herbacianym smaku, przyda się nam masło klarowane. Możemy zrobić je samodzielnie, a dzięki dodaniu herbaty na etapie podgrzewania, aromat będzie jeszcze mocniej wyczuwalny. 

Składniki:

  • 2 łyżeczki ulubionej herbaty

  • 200 g masła (kostka)

  • szczypta soli

Herbatę ucieramy w moździerzu, aż uzyskamy drobne kawałki. W rondelku na małym ogniu rozpuszczamy masło i dodajemy do niego herbatę oraz sól. Mieszamy kilka minut, nie pozwalając masłu zawrzeć. Gdy poczujemy unoszący się herbaciany aromat, zdejmujemy rondelek z ognia, a masło przelewamy do pojemnika. Po przestudzeniu wkładamy do lodówki i używamy jak zwykle.