Połączyć wszystkie zioła i przyprawy z olejem lub oliwą. Zalej nią karkówkę na min. 48 godzin (im dłużej tym lepiej - mięsko bardziej skruszeje i będzie smaczniejsze). Zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki.
Po wyjęciu mięso należy opłukać z marynaty i rozbić mniej więcej na grubość 0,5 cm. Położyć na rozgrzanym grillu i piec około 5 minut z każdej strony. Smarować pozostałą w pojemniku marynatą. Czas pieczenia uzależniony jest przede wszystkim od grubości mięska. Im cieńsze tym czas pieczenia powinien być krótszy.
Z czym podawać? Na przykład z ziemniakami usmażonymi jak frytki z soczystą surówką z sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
po łyżeczce: estragonu, bazylii, ziół prowansalskich, majeranku
sól, pieprz do smaku
1 ząbek czosnku
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11107
[title] => Soczysta karkówka z grilla
[desc] => Dni są coraz cieplejsze, wiosenna aura nastraja, coraz więcej słońca i dłuższe dni. Niebawem sezon grillowy będzie w pełni, a my mamy dla Was propozycję na soczystą i smaczną karkówkę.
[keywords] => obiad,grill,karkówka
[opis] => Dni są coraz cieplejsze, wiosenna aura nastraja, coraz więcej słońca i dłuższe dni. Niebawem sezon grillowy będzie w pełni, a my mamy dla Was propozycję na soczystą i smaczną karkówkę.
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => obiad
[nazwa_url] => obiad
)
[1] => Array
(
[nazwa] => grill
[nazwa_url] => grill
)
[2] => Array
(
[nazwa] => karkówka
[nazwa_url] => karkowka
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => 5 kotletów z karkówki
[1] => pół szklanki oleju roślinnego lub oliwy z oliwek
[2] => po łyżeczce: estragonu, bazylii, ziół prowansalskich, majeranku
[3] => sól, pieprz do smaku
[4] => 1 ząbek czosnku
)
[recipe] => Połączyć wszystkie zioła i przyprawy z olejem lub oliwą. Zalej nią karkówkę na min. 48 godzin (im dłużej tym lepiej - mięsko bardziej skruszeje i będzie smaczniejsze). Zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki.
Po wyjęciu mięso należy opłukać z marynaty i rozbić mniej więcej na grubość 0,5 cm. Położyć na rozgrzanym grillu i piec około 5 minut z każdej strony. Smarować pozostałą w pojemniku marynatą. Czas pieczenia uzależniony jest przede wszystkim od grubości mięska. Im cieńsze tym czas pieczenia powinien być krótszy.
Z czym podawać? Na przykład z ziemniakami usmażonymi jak frytki z soczystą surówką z sałatą i pomidorkami koktajlowymi.
)
1
2008-10-02 23:04:47
Soczysta karkówka z grilla
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Połączyć wszystkie zioła i przyprawy z olejem lub oliwą. Zalej nią karkówkę na min. 48 godzin (im dłużej tym lepiej - mięsko bardziej skruszeje i będzie smaczniejsze). Zamknij w szczelnym pojemniku i włóż do lodówki.
Po wyjęciu mięso należy opłukać z marynaty i rozbić mniej więcej na grubość 0,5 cm. Położyć na rozgrzanym grillu i piec około 5 minut z każdej strony. Smarować pozostałą w pojemniku marynatą. Czas pieczenia uzależniony jest przede wszystkim od grubości mięska. Im cieńsze tym czas pieczenia powinien być krótszy.
Z czym podawać? Na przykład z ziemniakami usmażonymi jak frytki z soczystą surówką z sałatą i pomidorkami koktajlowymi.