Zacznijmy od podgrzania w garnuszku z grubszym dnem miodu, masła i cukru do momentu rozpuszczenia się cukru, zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (można również zmiksować). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodaj więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Jeśli natomiast ciasto będzie zbyt miękkie włóż je do lodówki (będzie się lepiej wałkowało). Oj będzie ... z decydowanie polecam to rozważyć :)
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawaj pierniczki w ulubionych kształtach, a potem przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je około 8 - 10 minut w temperaturze 170 - 180ºC. Uważaj, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudź na kratce.
1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
1 jajko
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 12131
[title] => Świąteczne pierniki
[desc] => Nie ma bez nich świąt. Są niezastąpione, pyszne i tak wiele radości sprawia ich przygotowanie. Moja córeczka uwielbia je ze mną robić, jest to cudowna nasza wspólna chwila. Przepis jest zaczerpnięty z ulubionego bloga Moje Wypieki, który sobie bardzo cenię.
[opis] => Nie ma bez nich świąt. Są niezastąpione, pyszne i tak wiele radości sprawia ich przygotowanie. Moja córeczka uwielbia je ze mną robić, jest to cudowna nasza wspólna chwila. Przepis jest zaczerpnięty z ulubionego bloga Moje Wypieki, który sobie bardzo cenię.
[keywords] => święta,pierniki,boże narodzenie
[kategorie] => 299
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => święta
[nazwa_url] => swieta
)
[1] => Array
(
[nazwa] => pierniki
[nazwa_url] => pierniki
)
[2] => Array
(
[nazwa] => boże narodzenie
[nazwa_url] => boze-narodzenie
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => Składniki na 50 - 60 sztuk:
[1] => 1/4 szklanki miodu
[2] => 80 g masła
[3] => 1/2 szklanki miałkiego brązowego cukru lub cukru pudru
[4] => 1 jajko
[5] => 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej
[6] => 1 łyżeczka sody oczyszczonej
[7] => 1,5 - 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika
[8] => opcjonalnie: 1 łyżeczka kakao (jeśli lubicie, gdy pierniczki mają ciemniejszy kolor)
)
[recipe] => Zacznijmy od podgrzania w garnuszku z grubszym dnem miodu, masła i cukru do momentu rozpuszczenia się cukru, zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (można również zmiksować). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodaj więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Jeśli natomiast ciasto będzie zbyt miękkie włóż je do lodówki (będzie się lepiej wałkowało). Oj będzie ... z decydowanie polecam to rozważyć :)
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawaj pierniczki w ulubionych kształtach, a potem przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je około 8 - 10 minut w temperaturze 170 - 180ºC. Uważaj, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudź na kratce.
)
1
2019-09-20 00:00:00
Świąteczne pierniki
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Zacznijmy od podgrzania w garnuszku z grubszym dnem miodu, masła i cukru do momentu rozpuszczenia się cukru, zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (można również zmiksować). Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodaj więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Jeśli natomiast ciasto będzie zbyt miękkie włóż je do lodówki (będzie się lepiej wałkowało). Oj będzie ... z decydowanie polecam to rozważyć :)
Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawaj pierniczki w ulubionych kształtach, a potem przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je około 8 - 10 minut w temperaturze 170 - 180ºC. Uważaj, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudź na kratce.