Zacznijmy od podgrzania w garnuszku z grubszym dnem miodu, masła i cukru do momentu rozpuszczenia się cukru, zostawiamy do przestudzenia. Dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto (można również zmiksować).  Jeśli ciasto będzie zbyt sypkie dodaj więcej płynnego miodu do osiągnięcia odpowiedniej konsystencji. Jeśli natomiast ciasto będzie zbyt miękkie włóż je do lodówki (będzie się lepiej wałkowało). Oj będzie ... z decydowanie polecam to rozważyć :)

Ciasto rozwałkuj na stolnicy na grubość około 2 - 3 mm lekko podsypując mąką (grubsze pierniczki są bardziej miękkie po upieczeniu). Wykrawaj pierniczki w ulubionych kształtach, a potem przekładaj na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy je około 8 - 10 minut w temperaturze 170 - 180ºC. Uważaj, by nie piec za długo, będą zbyt kruche i będą miały posmak goryczy. Wyjąć z piekarnika, wystudź na kratce.