Warzywa dokładnie umyj i obierz. Pokrój według własnego uznania i upodobań. Wrzuć na garnka (oprócz buraka) na rozgrzane masło klarowane. Smaż kilka minut, do momentu gdy warzywa będą rumiane. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i smaż osobno buraki, które dopraw solą i pieprzem. Może dodać takę odrobinę cukru, jeśli buraki nie są słodkie. Smaż kilka minut a następnie dorzuć do garnka z pozostałymi warzywami. Zalej całość gorącym bulionem.
Gotuj na małym ogniu, uważając by się doprowadzić do zbyt mocnego gotowania. Wlej koncentrat buraczany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec wlej śmietankę i wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki.
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11294
[desc] => To bardzo świeża propozycja na zupę. Połączenie nuty tradycyjnego barszczu z elementami barszczu ukraińskiego. Jest bardzo aromatyczna i smaczna. Polecamy ją wypróbować.
[keywords] => lato,obiad,warzywa,zupa,wiosna,buraki,barszcz
[opis] => To bardzo świeża propozycja na zupę. Połączenie nuty tradycyjnego barszczu z elementami barszczu ukraińskiego. Jest bardzo aromatyczna i smaczna. Polecamy ją wypróbować.
[title] => Wiosenna zupa z burakami
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => lato
[nazwa_url] => lato
)
[1] => Array
(
[nazwa] => obiad
[nazwa_url] => obiad
)
[2] => Array
(
[nazwa] => warzywa
[nazwa_url] => warzywa
)
[3] => Array
(
[nazwa] => zupa
[nazwa_url] => zupa
)
[4] => Array
(
[nazwa] => wiosna
[nazwa_url] => wiosna
)
[5] => Array
(
[nazwa] => buraki
[nazwa_url] => buraki
)
[6] => Array
(
[nazwa] => barszcz
[nazwa_url] => barszcz
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => 3 średnie buraki
[1] => 2 marchewki
[2] => 2 pietruszki (korzeń)
[3] => pół selera
[4] => garść poszatkowanej natki pietruszki
[5] => 2 łyżki masła klarowanego
[6] => 2 litry bulionu warzywnego
[7] => sól, pieprz do smaku
[8] => dwa liście laurowe
[9] => kilka ziaren ziela angielskiego
[10] => kilka łyżek śmietanki 30%
[11] => kilka łyżek koncentratu buraczanego np. Krakus
)
[recipe] => Warzywa dokładnie umyj i obierz. Pokrój według własnego uznania i upodobań. Wrzuć na garnka (oprócz buraka) na rozgrzane masło klarowane. Smaż kilka minut, do momentu gdy warzywa będą rumiane. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i smaż osobno buraki, które dopraw solą i pieprzem. Może dodać takę odrobinę cukru, jeśli buraki nie są słodkie. Smaż kilka minut a następnie dorzuć do garnka z pozostałymi warzywami. Zalej całość gorącym bulionem.
Gotuj na małym ogniu, uważając by się doprowadzić do zbyt mocnego gotowania. Wlej koncentrat buraczany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec wlej śmietankę i wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki.
)
1
2019-05-13 00:00:00
Wiosenna zupa z burakami
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Warzywa dokładnie umyj i obierz. Pokrój według własnego uznania i upodobań. Wrzuć na garnka (oprócz buraka) na rozgrzane masło klarowane. Smaż kilka minut, do momentu gdy warzywa będą rumiane. Na patelni rozgrzej łyżkę masła klarowanego i smaż osobno buraki, które dopraw solą i pieprzem. Może dodać takę odrobinę cukru, jeśli buraki nie są słodkie. Smaż kilka minut a następnie dorzuć do garnka z pozostałymi warzywami. Zalej całość gorącym bulionem.
Gotuj na małym ogniu, uważając by się doprowadzić do zbyt mocnego gotowania. Wlej koncentrat buraczany. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Gotuj do miękkości warzyw. Na koniec wlej śmietankę i wymieszaj. Podawaj z natką pietruszki.