Wielu kawoszy wie jak korzystać z kawiarki, jednak znaczna ich liczba nie wie jak kawiarkę myć i konserwować, żeby służyła jak najdłużej. Wzorem mogą być tutaj kawiarki, które możemy znaleźć we włoskich domach. Jeśli chcemy korzystać z kawiarki kilka, lub też nawet kilkanaście lat należy przestrzegać kilku ważnych reguł. 1. Kawiarki nie myjemy w zmywarce. Nie ma znaczenia, czy kawiarka jest stalowa, czy aluminiowa, nie myjemy jej w zmywarce. Głównie dlatego, że aluminium wchodzi w reakcję z detergentami, a stal nierdzewna może stracić warstwę ochronną. Gdy wrócimy do "włoskiego modelu wzorcowego" zauważymy, że kawiarki są często osmolone na zewnątrz i tylko w środku czyste. Kawiarka ma przede wszystkim parzyć kawę, a nie ładnie wyglądać, dlatego czyścimy ją albo wodą, albo wodą z dosłownie odrobiną płynu do mycia naczyń. Osobiście swoich kawiarek nigdy nie myłem płynem i w zmywarce, a wyglądają nadal jak nowe (no może poza jedną, która ma urwaną rączkę:) ). 2. Po każdym przygotowaniu kawy kawiarkę rozkręcamy i rozbieramy na części. Kawiarkę czyścimy, gdy tylko ostygnie. Do szybszej utraty ciepła można kawiarkę po prostu polać zimną wodą. Następnie kawiarkę rozkręcamy, wyrzucamy kawę ze środka, wylewamy resztkę wody i co ważne wyjmujemy uszczelkę. Całość pozostawiamy do wyschnięcia. W ten sposób kawiarka i sama uszczelka będzie nam służyć znacznie dłużej. 3. Kawiarkę stawiamy zawsze na źródle ciepła. Jednak w ten sposób, żeby rączka byłą poza jego zasięgiem. Chodzi po prostu o to, żeby rączka nie przegrzała się i w konsekwencji nam nie złamała. 4. Kawiarkę zakręcamy za korpus. Należy pamiętać, żeby kawiarkę zakręcać za korpus, a nie za rączkę. Żeby dobrze skręcić kawiarkę musimy użyć dość dużej siły. Jeśli będziemy ją przekazywać przez rączkę, to ta po prostu połamie się i będziemy zmuszeni do kupna nowej kawiarki. 5. Kamień. Pamiętaj, żeby utrzymywać kawiarkę bez kamienia. Jeśli nie możesz korzystać z filtrowanej wody, pamiętaj żeby odkamienić kawiarkę raz na kilka, kilkanaście tygodni. Dzięki takiemu zabiegowi nie tylko otrzymasz lepszą kawę, ale także zawór bezpieczeństwa nadal będzie działał i w razie wypadku odprowadzi nadmiar pary wodnej, która mogłaby spowodować wybuch kawiarki. PS Jeśli macie inne spostrzeżenia, z chęcią opiszemy je na naszym blogu.
Tagi: porady, ciekawostki, kawiarka, instrukcje, konserwacja, mycie, zasady
Copyright © 2010-2019 Świeżo Palona. Wszelkie prawa zastrzeżone.
design by Igor Chudy