Świeżo Palona
Żeberka z czerwoną fasolą – na ostro

Żeberka z czerwoną fasolą – na ostro

Żeberka będą wymagały marynowania, toteż dzień przed przygotowywaniem potrawy mięsko umyj, osusz i pokrój na kawałki. Najlepiej pozostawiając jedną kostkę w każdym kawałku. Przełóż wszystko do głębokiego naczynia i dokładnie natrzyj marynatą ciągle mieszając. Pozostaw pod przykryciem na całą noc lub na 12 godzin w chłodnym miejscu. Od czasu do czasu żeberka wymieszaj.

Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy/oleju i smaż zamarynowane żeberka pod przykryciem. Podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Uważaj by nie przypalić! Często przewracaj. W międzyczasie pokrój cebulę w piórka i przełóż do smażonych żeberek. Idealnie będzie pasowała np. czerwona papryka pokrojona w słupki, ale ją dodaj najlepiej na 5 minut przed końcem smażenia . Ostatnio także wypróbowałam koper włoski, który nadaje delikatny aromat i smak ale bez szaleństw. Wystarczy cebula. Czasu smażenia niestety nie mogę dokładnie określić. To zależy od mięsa, jego grubości. Mniej więcej 45 minut (ale może być godzina). Zawsze próbuję i sprawdzam czy mięso jest już odpowiednio miękkie lub gdy odchodzi od kości. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj. Do tak przygotowanych żeberek pasować będzie np. sałatka z pomidorami czy smażony ryż albo pieczone ziemniaki.

Tagi: obiad, smaczne, mięso, żeberka, fasola, ostre

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz




5 powodów dla których warto u nas kupować