Array
(
[id] => 741
[autor] => 3
[tytul] => Żeberka z czerwoną fasolą – na ostro
[tekst] =>
Żeberka będą wymagały marynowania, toteż dzień przed przygotowywaniem potrawy mięsko umyj, osusz i pokrój na kawałki. Najlepiej pozostawiając jedną kostkę w każdym kawałku. Przełóż wszystko do głębokiego naczynia i dokładnie natrzyj marynatą ciągle mieszając. Pozostaw pod przykryciem na całą noc lub na 12 godzin w chłodnym miejscu. Od czasu do czasu żeberka wymieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy/oleju i smaż zamarynowane żeberka pod przykryciem. Podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Uważaj by nie przypalić! Często przewracaj. W międzyczasie pokrój cebulę w piórka i przełóż do smażonych żeberek. Idealnie będzie pasowała np. czerwona papryka pokrojona w słupki, ale ją dodaj najlepiej na 5 minut przed końcem smażenia . Ostatnio także wypróbowałam koper włoski, który nadaje delikatny aromat i smak ale bez szaleństw. Wystarczy cebula. Czasu smażenia niestety nie mogę dokładnie określić. To zależy od mięsa, jego grubości. Mniej więcej 45 minut (ale może być godzina). Zawsze próbuję i sprawdzam czy mięso jest już odpowiednio miękkie lub gdy odchodzi od kości. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj. Do tak przygotowanych żeberek pasować będzie np. sałatka z pomidorami czy smażony ryż albo pieczone ziemniaki.
[data] => 2010-04-07 16:47:02
[jezyk] => 1
[wordpress] => 1
[url] => zeberka-ostro-fasola
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
- żeberka wieprzowe (jak najbardziej mięsne)
- 2 cebule (czerwone, białe – obojętnie)
- 1 duża puszka czerwonej fasoli
- natka pietruszki
Marynata:
- 125ml oliwy z oliwek / oleju roślinnego (obojętnie)
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżeczka sosu Worcestershire
- 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
- po 1 łyżeczce papryki słodkiej, oregano, bazylii
- pół łyżeczki ostrej papryki
- pieprz
- ząbek czosnku
- 2 łyżki słodko-pikantnego sosu Tao Tao
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11243
[desc] => Żeberka są uniwersalne, pasują niemal do większości składników. Dodatek fasolki czerwonej wzbogaca ich smak. Niewielka ilość sosu, kruchość sprawia, że smak pozostanie na długo zapamiętany.
[keywords] => obiad,smaczne,mięso,żeberka,fasola,ostre
[opis] => Żeberka są uniwersalne, pasują niemal do większości składników. Dodatek fasolki czerwonej wzbogaca ich smak. Niewielka ilość sosu, kruchość sprawia, że smak pozostanie na długo zapamiętany.
[title] => Żeberka z czerwoną fasolą – na ostro
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => obiad
[nazwa_url] => obiad
)
[1] => Array
(
[nazwa] => smaczne
[nazwa_url] => smaczne
)
[2] => Array
(
[nazwa] => mięso
[nazwa_url] => mieso
)
[3] => Array
(
[nazwa] => żeberka
[nazwa_url] => zeberka
)
[4] => Array
(
[nazwa] => fasola
[nazwa_url] => fasola
)
[5] => Array
(
[nazwa] => ostre
[nazwa_url] => ostre
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => - żeberka wieprzowe (jak najbardziej mięsne)
[1] => - 2 cebule (czerwone, białe – obojętnie)
[2] => - 1 duża puszka czerwonej fasoli
[3] => - natka pietruszki
[4] => Marynata:
[5] => - 125ml oliwy z oliwek / oleju roślinnego (obojętnie)
[6] => - 1 łyżeczka octu balsamicznego
[7] => - 1 łyżeczka sosu sojowego ciemnego
[8] => - 1 łyżeczka sosu Worcestershire
[9] => - 1 łyżeczka papryki wędzonej w proszku
[10] => - po 1 łyżeczce papryki słodkiej, oregano, bazylii
[11] => - pół łyżeczki ostrej papryki
[12] => - pieprz
[13] => - ząbek czosnku
[14] => - 2 łyżki słodko-pikantnego sosu Tao Tao
)
[recipe] => Żeberka będą wymagały marynowania, toteż dzień przed przygotowywaniem potrawy mięsko umyj, osusz i pokrój na kawałki. Najlepiej pozostawiając jedną kostkę w każdym kawałku. Przełóż wszystko do głębokiego naczynia i dokładnie natrzyj marynatą ciągle mieszając. Pozostaw pod przykryciem na całą noc lub na 12 godzin w chłodnym miejscu. Od czasu do czasu żeberka wymieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy/oleju i smaż zamarynowane żeberka pod przykryciem. Podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Uważaj by nie przypalić! Często przewracaj. W międzyczasie pokrój cebulę w piórka i przełóż do smażonych żeberek. Idealnie będzie pasowała np. czerwona papryka pokrojona w słupki, ale ją dodaj najlepiej na 5 minut przed końcem smażenia . Ostatnio także wypróbowałam koper włoski, który nadaje delikatny aromat i smak ale bez szaleństw. Wystarczy cebula. Czasu smażenia niestety nie mogę dokładnie określić. To zależy od mięsa, jego grubości. Mniej więcej 45 minut (ale może być godzina). Zawsze próbuję i sprawdzam czy mięso jest już odpowiednio miękkie lub gdy odchodzi od kości. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj. Do tak przygotowanych żeberek pasować będzie np. sałatka z pomidorami czy smażony ryż albo pieczone ziemniaki.
)
1
Żeberka będą wymagały marynowania, toteż dzień przed przygotowywaniem potrawy mięsko umyj, osusz i pokrój na kawałki. Najlepiej pozostawiając jedną kostkę w każdym kawałku. Przełóż wszystko do głębokiego naczynia i dokładnie natrzyj marynatą ciągle mieszając. Pozostaw pod przykryciem na całą noc lub na 12 godzin w chłodnym miejscu. Od czasu do czasu żeberka wymieszaj.
Na patelni rozgrzej odrobinę oliwy/oleju i smaż zamarynowane żeberka pod przykryciem. Podlewając od czasu do czasu niewielką ilością wody. Uważaj by nie przypalić! Często przewracaj. W międzyczasie pokrój cebulę w piórka i przełóż do smażonych żeberek. Idealnie będzie pasowała np. czerwona papryka pokrojona w słupki, ale ją dodaj najlepiej na 5 minut przed końcem smażenia . Ostatnio także wypróbowałam koper włoski, który nadaje delikatny aromat i smak ale bez szaleństw. Wystarczy cebula. Czasu smażenia niestety nie mogę dokładnie określić. To zależy od mięsa, jego grubości. Mniej więcej 45 minut (ale może być godzina). Zawsze próbuję i sprawdzam czy mięso jest już odpowiednio miękkie lub gdy odchodzi od kości. Na sam koniec dodaj natkę pietruszki i delikatnie wymieszaj. Do tak przygotowanych żeberek pasować będzie np. sałatka z pomidorami czy smażony ryż albo pieczone ziemniaki.