Pokrój ziemniaki na ćwiartki i przełóż je do lekko osolonej zimnej wody. Wypłucz dokładnie. Osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp zmielonym pieprzem, chilli i solą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut obracając od czasu do czasu. Piecz do momentu gdy staną się złocistobrązowe. Podawaj z każdym rodzajem pieczonego mięsa albo sałatką.
Kilka ziemniaków np. słodkich batatów u nas zwykłe
Szczypta soli
Pieprz
Papryka ostra
Oliwa z oliwek
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 10667
[keywords] => obiad,ziemniaki,dodatek,pieczenie
[opis] => To idealna propozycja dodatku do dania przykładowo z grilla. Aromatyczne ziemniaki z solą i papryką chilli. Ostre i smaczne. Można przygotować je na różne sposoby ale w tym przypadku skupiamy się na takiej absolutnej klasyce.
[title] => Pieczone ziemniaki - klasyczne
[desc] => To idealna propozycja dodatku do dania przykładowo z grilla. Aromatyczne ziemniaki z solą i papryką chilli. Ostre i smaczne. Można przygotować je na różne sposoby ale w tym przypadku skupiamy się na takiej absolutnej klasyce.
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => obiad
[nazwa_url] => obiad
)
[1] => Array
(
[nazwa] => ziemniaki
[nazwa_url] => ziemniaki
)
[2] => Array
(
[nazwa] => dodatek
[nazwa_url] => dodatek
)
[3] => Array
(
[nazwa] => pieczenie
[nazwa_url] => pieczenie
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => Kilka ziemniaków np. słodkich batatów u nas zwykłe
[1] => Szczypta soli
[2] => Pieprz
[3] => Papryka ostra
[4] => Oliwa z oliwek
)
[recipe] => Pokrój ziemniaki na ćwiartki i przełóż je do lekko osolonej zimnej wody. Wypłucz dokładnie. Osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp zmielonym pieprzem, chilli i solą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut obracając od czasu do czasu. Piecz do momentu gdy staną się złocistobrązowe. Podawaj z każdym rodzajem pieczonego mięsa albo sałatką.
)
1
2008-10-16 20:59:14
Pieczone ziemniaki - klasyczne
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Pokrój ziemniaki na ćwiartki i przełóż je do lekko osolonej zimnej wody. Wypłucz dokładnie. Osusz papierowym ręcznikiem. Następnie skrop oliwą, posyp zmielonym pieprzem, chilli i solą i piecz w temperaturze 180 stopni przez 10-15 minut obracając od czasu do czasu. Piecz do momentu gdy staną się złocistobrązowe. Podawaj z każdym rodzajem pieczonego mięsa albo sałatką.