Orzechy - rodzaje i właściwości. Czy orzechy są zdrowe?
Array
(
[id] => 1004
[autor] => 36
[tytul] => Orzechy - rodzaje i właściwości. Czy orzechy są zdrowe?
[tekst] =>
Każdy rodzaj orzechów ma nieco inne właściwości. Wszystkie jednak dostarczają organizmowi sporo białka, wapnia, błonnika, witamin, ale także kalorii. Czy w takim razie orzechy są zdrowe? Oczywiście, ale wszystko jak zwykle zależy od ilości. Zobacz, jakie minerały, witaminy i wartości odżywcze posiadają poszczególne rodzaje orzechów i włącz je do swojej diety jak najszybciej.
Czy orzechy są zdrowe?
Zjadane w odpowiednich ilościach naturalne orzechy są bardzo zdrowe. Przyjmuje się, że przeciętny zdrowy człowiek nie powinien zjadać więcej orzechów dziennie niż własna garść - nie dlatego, że są niezdrowe, ale bardzo kaloryczne. Najlepiej dodawać je do posiłków.
Poza tym orzechy - zależnie od rodzaju - zawierają mnóstwo magnezu, fosforu czy potasu, do tego sporo witamin. Bogate są także w białko i wapń. Jeśli nie mamy alergii na orzechy lub innych medycznych przeciwwskazań, to zdecydowanie orzechy w niewielkich ilościach polecane są każdemu - poprawiają kondycję organizmu poprzez regulację ciśnienia krwi, redukcję złego i podniesienie poziomu dobrego cholesterolu. Niektóre świetnie łagodzą stres.
Rodzaje i właściwości orzechów
Orzechy różnią się od siebie pod wieloma względami - jedne się uprawia, inne, jak orzechy brazylijskie, występują wyłącznie naturalnie w amazońskich lasach. Większość orzechów rośnie na drzewach, ale np. orzeszki arachidowe, czyli ziemne, wykopuje się spod ziemi. Orzechy różnią się od siebie także wartościami odżywczymi, składem mineralnym i zawartością poszczególnych witamin.
Poniższe wartości odżywcze podane są dla czystych, naturalnych orzechów. Solone, przyprawiane w inny sposób, blanszowane, opiekane lub oblane czekoladą będą miały zupełnie inne właściwości i mogą nie tyle nie pomagać, co wręcz działać szkodliwie na organizm.
Orzechy nerkowca
556 kcal w 100 g
wartości odżywcze: białko - 18 g, tłuszcz - 44 g, węglowodany - 30 g (w tym cukry proste 6 g), błonnik - 3,3 g
zawarte w orzechach włoskich kwasy fenolowe i elagowe mają działanie przeciwnowotworowe. Orzechy obniżają ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca.
Orzechy pistacjowe
589 kcal w 100 g
wartości odżywcze - 562 kcal, białko ogółem - 20,27 g, tłuszcz - 45,39 g, węglowodany - 27,51 g (w tym cukry proste 7,66 g), błonnik - 10,3 g
migdały mają pozytywny wpływ na układ krwionośny - obniżają ciśnienie tętnicze, poprawiają krążenie krwi, mają właściwości przeciwzakrzepowe, redukują poziom złego cholesterolu.
Jak jeść orzechy?
Najwygodniej zjada się je na surowo, rękami. Tu jest jednak pewna pułapka - tak samo, jak orzechy są zdrowe, są również bardzo kaloryczne. Przegryzając je w trakcie pracy, czytania książki czy oglądania filmu możemy niepostrzeżenie zjeść ich bardzo dużo. A zależnie od orzechów, zalecana dzienna dawka nie przekracza garści.
Dlatego warto dodawać orzechy do innych posiłków i dań - pokruszone jako składnik sałatki czy dodatek do porannego musli. Wydłużają uczucie sytości, a zawarty w nich tłuszcz ułatwia przyswajanie witamin z całego dania.
Jeśli wolisz sięgnąć po masę orzechową np. na kanapki, najlepiej zrobić ją samodzielnie lub wybrać z oferty firm specjalizujących się w zdrowym żywieniu, ponieważ znaczna część popularnych maseł orzechowych, oprócz samych orzechów, zawiera również olej palmowy czy cukier.
[data] => 2021-05-24 10:49:49
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => orzechy-rodzaje-wlasciwosci-czy-orzechy-sa-zdrowe
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 7
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 16314
[title] => Orzechy - rodzaje i właściwości. Czy orzechy są zdrowe?
[desc] => Każdy rodzaj orzechów ma nieco inne właściwości. Wszystkie jednak dostarczają organizmowi sporo białka, wapnia, błonnika, witamin, ale także kalorii. Czy w takim razie orzechy są zdrowe? Oczywiście, ale wszystko jak zwykle zależy od ilości. Zobacz, jakie minerały, witaminy i wartości odżywcze posiadają poszczególne rodzaje orzechów i włącz je do swojej diety jak najszybciej.
[keywords] => kulinarne, orzechy, wege, fit, bezglutenowe
[opis] => Każdy rodzaj orzechów ma nieco inne właściwości. Wszystkie jednak dostarczają organizmowi sporo białka, wapnia, błonnika, witamin, ale także kalorii. Czy w takim razie orzechy są zdrowe? Oczywiście, ale wszystko jak zwykle zależy od ilości. Zobacz, jakie minerały, witaminy i wartości odżywcze posiadają poszczególne rodzaje orzechów i włącz je do swojej diety jak najszybciej.
[kategorie] => 363
[powiazane] => 968,993,995
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => orzechy
[nazwa_url] => orzechy
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kulinarne
[nazwa_url] => kulinarne
)
[2] => Array
(
[nazwa] => bezglutenowe
[nazwa_url] => bezglutenowe
)
[3] => Array
(
[nazwa] => wege
[nazwa_url] => wege
)
[4] => Array
(
[nazwa] => fit
[nazwa_url] => fit
)
)
)
1
2021-05-24 10:49:49
Orzechy - rodzaje i właściwości. Czy orzechy są zdrowe?
Autor:Justyna Mikołajczyk
Każdy rodzaj orzechów ma nieco inne właściwości. Wszystkie jednak dostarczają organizmowi sporo białka, wapnia, błonnika, witamin, ale także kalorii. Czy w takim razie orzechy są zdrowe? Oczywiście, ale wszystko jak zwykle zależy od ilości. Zobacz, jakie minerały, witaminy i wartości odżywcze posiadają poszczególne rodzaje orzechów i włącz je do swojej diety jak najszybciej.
Czy orzechy są zdrowe?
Zjadane w odpowiednich ilościach naturalne orzechy są bardzo zdrowe. Przyjmuje się, że przeciętny zdrowy człowiek nie powinien zjadać więcej orzechów dziennie niż własna garść - nie dlatego, że są niezdrowe, ale bardzo kaloryczne. Najlepiej dodawać je do posiłków.
Poza tym orzechy - zależnie od rodzaju - zawierają mnóstwo magnezu, fosforu czy potasu, do tego sporo witamin. Bogate są także w białko i wapń. Jeśli nie mamy alergii na orzechy lub innych medycznych przeciwwskazań, to zdecydowanie orzechy w niewielkich ilościach polecane są każdemu - poprawiają kondycję organizmu poprzez regulację ciśnienia krwi, redukcję złego i podniesienie poziomu dobrego cholesterolu. Niektóre świetnie łagodzą stres.
Rodzaje i właściwości orzechów
Orzechy różnią się od siebie pod wieloma względami - jedne się uprawia, inne, jak orzechy brazylijskie, występują wyłącznie naturalnie w amazońskich lasach. Większość orzechów rośnie na drzewach, ale np. orzeszki arachidowe, czyli ziemne, wykopuje się spod ziemi. Orzechy różnią się od siebie także wartościami odżywczymi, składem mineralnym i zawartością poszczególnych witamin.
Poniższe wartości odżywcze podane są dla czystych, naturalnych orzechów. Solone, przyprawiane w inny sposób, blanszowane, opiekane lub oblane czekoladą będą miały zupełnie inne właściwości i mogą nie tyle nie pomagać, co wręcz działać szkodliwie na organizm.
Orzechy nerkowca
556 kcal w 100 g
wartości odżywcze: białko - 18 g, tłuszcz - 44 g, węglowodany - 30 g (w tym cukry proste 6 g), błonnik - 3,3 g
zawarte w orzechach włoskich kwasy fenolowe i elagowe mają działanie przeciwnowotworowe. Orzechy obniżają ciśnienie krwi, zmniejszając ryzyko zawału serca.
Orzechy pistacjowe
589 kcal w 100 g
wartości odżywcze - 562 kcal, białko ogółem - 20,27 g, tłuszcz - 45,39 g, węglowodany - 27,51 g (w tym cukry proste 7,66 g), błonnik - 10,3 g
migdały mają pozytywny wpływ na układ krwionośny - obniżają ciśnienie tętnicze, poprawiają krążenie krwi, mają właściwości przeciwzakrzepowe, redukują poziom złego cholesterolu.
Jak jeść orzechy?
Najwygodniej zjada się je na surowo, rękami. Tu jest jednak pewna pułapka - tak samo, jak orzechy są zdrowe, są również bardzo kaloryczne. Przegryzając je w trakcie pracy, czytania książki czy oglądania filmu możemy niepostrzeżenie zjeść ich bardzo dużo. A zależnie od orzechów, zalecana dzienna dawka nie przekracza garści.
Dlatego warto dodawać orzechy do innych posiłków i dań - pokruszone jako składnik sałatki czy dodatek do porannego musli. Wydłużają uczucie sytości, a zawarty w nich tłuszcz ułatwia przyswajanie witamin z całego dania.
Jeśli wolisz sięgnąć po masę orzechową np. na kanapki, najlepiej zrobić ją samodzielnie lub wybrać z oferty firm specjalizujących się w zdrowym żywieniu, ponieważ znaczna część popularnych maseł orzechowych, oprócz samych orzechów, zawiera również olej palmowy czy cukier.