Oto trzy najlepsze przepisy na kawę z Aeropressu, pochodzące z Mistrzostw Aeropress 2013...

1) Zwycięski przepis Jeffa Verellena:

  • 17g kawy mielimy (5.75) w młynku żarnowym, odrobinę grubiej od filtra.
  • Należy namoczyć filtr tak jak zwykle, ustawienie Aeropressa również pozostaje bez zmian.
  • Wlewamy 50ml wody o temperaturze 83 stopni Celsjusza, odczekując 40s. Należy zadbać o to, by odpowiednio zwilżyć cząstki ziaren, po czym lekko wstrząsnąć trzymając Aeropress.
  • Bardzo powoli, przez około 30s dolewamy 215ml wody o temperaturze 79 stopni Celsjusza.
  • Delikatnie wyciskamy przez około 30s.
  • Zostawiamy Aeropress z 50 gramami pozostałości w środku.
  • Należy umieścić resztę naparu w naczyniu.

Dodatkowe wskazówki:

  • Warto odpowiednio dobrać ziarna kawy, zostawiając tylko pełne. Nie powinno się jednak zostawiać również nienaturalnie dużych ziaren.
  • Można użyć dzbanka koktajlowego do ulepszenia zmielonych ziaren poprzez naelektryzowanie ich tak, by drobiny przylegały do powierzchni.

2) Przepis Willego Yli-Luomy, który zajął II miejsce:

  • Kładziemy Aeropress odwrotną stroną (metoda invert).
  • 17g kawy, 240ml zagotowanej wody.
  • 3 razy mieszamy, cały proces powinien trwać ok. 2 min.

3) Przepis Tibora Varaday'a, który zajął III miejsce:

  • Umieszczamy 12g dość grubo zmielonej kawy w Aeropressie (ustawienia wg własnego gustu).
  • Preinfuzja z ok. 50ml wody o temperaturze 90 stopni Celsjusza.
  • Energicznie mieszamy 5 razy.
  • Dolewamy tyle wody, aby cała pojemność wynosiła 200ml.
  • Nakładamy nasadkę bez uprzedniego mieszania.
  • Wyciskamy powietrze (nadal z metodą invert), dopóki na wierzchu nie pojawią się krople.
  • Odwracamy Aeropress z powrotem do normalnej pozycji, ale jeszcze nie przyciskamy.
  • Po 2 minutach od zaparzenia wciskamy delikatnie i równomiernie wg ciężaru ciała.

Poniżej dwa najlepsze sposoby na Aeropress, pochodzące z Mistrzostw Aeropress 2012...

1) Metoda Charlene:

  • Nawilżamy dokładnie filtr.
  • Zakładamy go na filtr z Aeropressu.
  • Mielimy na grubo 18.30g kawy.
  • Pozostawiamy Aeropress w normalnej, a nie odwróconej pozycji.
  • 250ml wody o temperaturze 85 stopni Celsjusza.
  • Około 40ml wody (z efektem bloom) (+/- 30s).
  • Wlewamy resztę wody i przyciskamy, ale nie do samego końca.

2) Metoda Ingri:

  • 17g kawy (lekko palonej, organicznej Sidamo z Heart Roasters).
  • Drobno zmielić na Mahlkönig Tanzania.
  • Zwilżyć filtr papierowy gorącą wodą.
  • Woda z Maridalsvannet (kupowana w szklanych butelkach).
  • Odwrócona pozycja Aeropressu.
  • Rozgrzewać Aeropress przez 10s.
  • Temperatura naparu: 96 stopni Celsjusza (w praktyce daje to około 90 stopni właściwej temperatury naparu).
  • 260ml wody.
  • Nie mieszamy.
  • Odczekujemy 50s.
  • Przyciskamy przez 20s - wystarczająco powoli, aby uzyskać klarowny napar wraz z cząstkami kawy (ble) oraz z jej olejkami (mniam).
  • Przestajemy przyciskać zanim wydostanie się powietrze.
  • Czekamy aż cząstki opadną a temperatura się schłodzi, następnie wlewamy do naczynia uważając, żeby nie wpadły tam resztki ziaren z dna.

Poniżej kolejne dwa najlepsze sposoby na Aeropress, pochodzące z Mistrzostw Aeropress 2011...

1) Metoda Jeffa:

  • Nałóż papierowy filtr, nawilż go gorącą wodą aby się rozciągnął po czym dopasuj.
  • Wkręć go bardzo dokładnie do czystego, najlepiej rozgrzanego Aeropressa.
  • Odmierz 17g kawy (w tym przypadku Kenya) i zmiel ją odrobinę grubiej od filtra.
  • Ustaw Aeropress w normalnej pozycji.
  • Odmierz 270ml wody mineralnej lub filtrowanej i podgrzej do 80 stopni.
  • Nanieś odrobinę wody na filtr i od razu nasyp do środka świeżo zmielonej kawy, niech dno nasiąknie i ułoży się.
  • Następnie namocz kawę ok. 40ml wody, nalewając ją bardzo powoli na całą powierzchnię.
  • Kiedy kawa wchłonie wodę po około 30s, powoli zacznij wlewać resztę by ponownie nawilżyć kawę upewniając się, że cząstki nie oddzielają się od wody.
  • Pozwól by kawa w Aeropressie rozmiękła i ściekała odrobinę przez minutę.
  • Delikatnie przepuść za pomocą tłoczka około 2/4 pozostałej wody.
  • Zdejmij część Aeropressu i wyrzuć ok. 50ml pozostałości.

2) Metoda Josha:

  • Normalna pozycja Aeropressu.
  • 20g kawy.
  • Mielenie drobniejsze niż do dripa (4.5 na Ditting).
  • Energicznie wlać cały tłoczek wody.
  • Pozwolić nasiąknąć przez 30s.
  • Zamieszać.
  • Zacząć przyciskać po 40s.

Tym razem cztery najlepsze przepisy z Aeropressem, pochodzące z Mistrzostw Aeropress 2010...

1) Metoda Marie:

  • Zagotuj wodę; niech ma temperaturę 80 stopni w momencie, gdy zalejemy nią kawę.
  • Zmiel 20g kawy nieco drobniej niż filtr.
  • Umieść Aeropress do góry nogami i zamocz papierowy filtr w gorącej wodzie.
  • Nasyp kawę, po czym wlej do niej wodę o temp. 80 stopni niemal po samą górę.
  • Mieszaj przez 10-12s.
  • Podgrzej kubek, po czym powoli wyciskaj kawę - zatrzymaj się zanim usłyszysz powietrze w środku.

2) Metoda Jeppe:

  • Ustaw Aeropress do góry dnem.
  • Przygotuj 18g kawy zmielonej nieco grubiej od filtra (3.25 w Brew Bar).
  • 230ml wody z Brew Bar, 75 stopni Celsjusza.
  • Włącz timer.
  • Bez pośpiechu wlej wodę używając Hario i przekręcając Aeropress.
  • Delikatnie mieszając przez 10s, upewnij się, że mieszamy aż do poziomu dna.
  • Oczyść papierowy filtr wodą.
  • Po 1.15 min odwróć i przyciskaj delikatnie przez ok. 30s.
  • Przestań przyciskać gdy kawa będzie "przełamywać" powierzchnię wody.
  • Zamieszaj kawę pionowo przy pomocy łyżeczki.
  • Podaj sędziom 2 dl (decylitry), resztą kawy możesz nacieszyć się sam.

3) Metoda Jeffa:

  • Mielenie: odrobinę drobniej niż do filtra. Na Ditting: 4.
  • Temperatura wody: ciężka sprawa. Trenowaliśmy na 80 stopniach, ale w finale zastosowaliśmy 82 stopnie Celsjusza. Jeff myślał, iż palenie było bardzo świeże i wymagało 85 stopni, lecz to było zbyt ryzykowne. Ostatecznie wybrał temperaturę między 80-85 stopniami.
  • Ilość kawy: 20g, klasyk dla nas, choć pewnie to dużo na 20 cl napoju.
  • Następnie zaparzanie:
  • Zanim zaczęliśmy zaparzać, zdecydowaliśmy się zrobić wstępne wyciskanie Aeropressu z wodą, aby go rozgrzać oraz nawilżyliśmy filtr.
  • Na początek zdejmij filtr wraz z uchwytem, po czym odwróć Aeropress.
  • Kawa (20g) jest mielona w stalowym naczyniu (nie jest elektrostatyczne, działa jednak na najdrobniejsze mielenie!!), z użyciem lejka aby wszystko pozostało czyste.
  • Do nalewania użyliśmy czajnika Buono. Pozwala on na nieśpieszne nalewanie, co skutkuje kontrolą nad efektem bloom (gdy woda styka się po raz pierwszy z kawą).
  • Często widzimy niekontrolowany podmuch pary gdy wlejemy za szybko zbyt dużą ilość wody. Dlatego właśnie nalewamy wodę bardzo powoli, kręcąc podstawą dookoła by upewnić się, iż zalany został cały obszar z kawą. To zajmuje zazwyczaj około 30s.
  • Wkręcamy filtr i odczekujemy 60 sekund. Przez ten czas kawa dobrze się zmiesza. Następnie należy ustawić Aeropress do przyciskania.
  • Przyciskamy bardzo powoli.
  • Po (kolejnych) prawie 60s, przestajemy tuż przed albo w trakcie wydobywania się syczącego dźwięku. Końcówka wody jest bardzo oleista i gorzka.

4) Metoda Stiana:

  • Dla najlepszego naparu, wybierz filtr, który daje wodzie jak najmniej papierowego posmaku. Moim wyborem była norweska marka "Kieldsberg", która okazała się odrobinę za duża by przykryć boczne otwory w sitku.
  • Użyłem także norweskiej wody Imsdal. Jest to woda o niskim stopniu zmineralizowania oraz delikatna w posmaku.
  • Doprowadź wodę Imsdal do wrzenia, następnie pozwól jej odczekać. W ten sposób poziom wapnia w wodzie odrobinę spadnie, a smak stanie się jeszcze bardziej subtelny i pełny (nie mam pewności, tak przynajmniej mi kiedyś powiedziano; liczy się wynik końcowy w filiżance).
  • Zmiel 17,5g kawy nieco drobniej od filtra.
  • Odwróć Aeropress i rozgrzej go.
  • Wsyp zmieloną kawę do Aeropressu.
  • Gdy woda z Imsdal osiągnie temperaturę 93 stopni, zacznij ją powoli nalewać do kawy.
  • Po 20s obracaj Aeropress jedną ręką, jednocześnie drugą mieszając powierzchnię kawy za pomocą łyżeczki. Czynność wykonuj przez około 20 sekund.
  • Umieść wspomniany, zbyt duży filtr na wierzchu, unieruchom sitko.
  • Po 50s obróć Aeropress. Szybko wyciskaj do porcelany (około 5-7 sekund).
  • Łączny czas zaparzania: 55-60 sekund. Smacznego.

I na koniec trzy najlepsze sposoby na Aeropress, prosto z Mistrzostw Aeropress 2009...

1) Metoda Alexa:

  • Zrobić wstępny press z wrzącą wodą w celu namoczenia filtru.
  • Wsypać do Aeropressu 20g zmielonej jak do filtra kawy.
  • Wlać wrzącą wodę do poziomu oznaczonego jako "1" i odczekać 5 sekund.
  • Przelej wodę z wewnętrznego do głównego zbiornika. Okrężnym ruchem zamieszaj wodę i zmielone ziarna korzystając z naczynia pod spodem, a następnie upewnij się, że cała powierzchnia jest nawilżona.
  • Wlej do środka gorącą wodę aż do poziomu "3".
  • 30 sekund po wlaniu pierwszej części wody, przelej zawartość wewnętrznego zbiorniczka do głównego zbiornika. Następnie przyciskaj mocno do momentu, w którym zaparzona kawa wyekstraktuje do naczynia ale przestań, gdy usłyszysz syczący dźwięk.

Zrób zakupy w naszym sklepie i otrzymaj rabat 20,00 zł na zamówienie za minimum 120,00 zł!!! 

Użyj kodu: kawowyzawrotglowy

2) Metoda Bena:

  • Rozpocznij przegotowując świeżo przefiltrowaną wodę.
  • Odwróć Aeropress.
  • Nałóż filtr i namocz go pod bieżącą wodą.
  • Wypełnij Aeropress wrzącą wodą, odwróć go do góry nogami, po czym przeciśnij wodę przez filtr by upewnić się, iż nie będzie posmaku papieru oraz aby rozgrzać Aeropress.
  • Ponownie odwróć pozycję Aeropressu. Uszczelka powinna znajdować się około 1 cm od dna.
  • Zmiel kawę nieco drobniej niż typ mielenia do filtra (powinno wyjść ok. 14g) a następnie wsyp ją do swojej porcelany lub innego naczynia. Niech znajduje się pod ręką.
  • Doprowadź wodę do wrzenia.
  • Połóż odwrócony Aeropress na wadze i wyzeruj ją.
  • Gdy woda zacznie wrzeć, wyłącz czajnik, otwórz wieczko, a następnie włącz timer.
  • Odczekaj 30 sekund aby woda się nieco ochłodziła.
  • Dolej 1 dl (lub wagowo ~95g) wody do Aeropressu, po czym znów szybko wyzeruj wagę.
  • Włącz zegar i dodaj 14g kawy do wody, następnie szybko lecz wprawnie zamieszaj, by kawa wchłonęła wodę.
  • Wlej pozostały 1 dl/~95g wody. Waga powinna teraz wynosić 109g.
  • Odczekaj 50s, po czym powoli i ostrożnie odwróć Aeropress z powrotem do właściwej pozycji, tj. dnem do podłoża (najlepiej oburęcznie).
  • Rozpocznij przyciskanie. Powinno ono zająć jakieś 25s. Przyciskaj, dopóki usłyszysz syk uciekającego powietrza. Następnie pośpiesznie wciągnij tłoczek oraz odwróć Aeropress metodą invert, aby nie przeciekał.

3) Metoda Łukasza:

  • Rozpocznij poprzez odwrócenie Aeropressu do góry nogami.
  • Dokładnie zwilż filtr.
  • 19,5-20g kawy, należy ją zmielić odrobinę grubiej niż mielenie do filtra.
  • 2dl wody o temperaturze 75 stopni Celsjusza.
  • Zamieszaj 4 razy.
  • Odwróć Aeropress po ok. 10s, uważając na filtr (ogólny czas to ok. 15s).