Zacznijmy zatem od mięsa. Piersi z kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem. Pokrój w kosteczkę i przełóż do osobnego naczynia. Dopraw je przyprawami: suszoną bazylią i oregano, papryką czerwoną i pieprzem Cayenne, przyprawą do gyrosa, sosem sojowym i Worcestershire według ilości jaką podałam. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 15-20 minut.
Pora przygotować nadzienie do naszych tortilli. Ja dziś wybrałam warzywa, zatem do dzieła. Do salaterki przełóż sałatę lodową połamaną w rękach na mniejsze kawałeczki. To ważne by nie używać do tego noża, ponieważ sprawi on że sałata będzie gorzka. Wsyp kukurydzę i fasolkę czerwoną, a następnie pokrojoną w piórka cebulę. Ogórka umyj i nie obieraj. Wystarczy zetrzeć go na tarce na cieniutkie talarki. Przygotowane i umyte papryki pokrój w kosteczkę lub paski (jak wolisz). Posiekaj natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Nadzienie gotowe. Można również dodać jeszcze fetę do smaku.
Sos można spokojnie sobie zostawić na sam koniec. Wyjmij z lodówki przygotowane piersi z kurczaka i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Samo smażenie nie powinno przekraczać ok. 10 minut. Kurczak musi być przecież soczysty. Jeśli nie jesteś pewna czy już jest gotowy, spróbuj po prostu kawałek.
Do sporządzenia sosu potrzebowaliśmy wyżej wymienionych produktów, a od czego zacząć? Przede wszystkim od połączenia majonezu z jogurtem. Ja wybrałam jogurt typu greckiego, ponieważ jest bardzo gęsty i ma tylko 10% tłuszczu. Smakuje dokładnie tak jak śmietana więc z pewnością nieco tłuszczyku sobie zaoszczędzimy a nie stracimy na smaku. Po wymieszaniu obu składników sprasuj czosnek, wcześniej obrany i dodaj, posyp wszystko bazylią i oregano. Na sam koniec dodaj suszoną paprykę (około 2 łyżek). By wyostrzyć nieco smak skrop jeszcze sokiem z cytryny, można go zastąpić również sokiem z limonki.
Nastaw piekarnik na 200 stopni, włóż 2-3 plastry tortilli i piecz je przez dokładnie 1 minutę, wyjmij i już można je wypełnić naszym farszem, mięskiem oraz sosem. Ponownie włóż tortillę do piekarnika i postępuj jak poprzednio aż do wyczerpania. Podawaj ze smacznym sokiem z pomarańczy. Smacznego.
- kilka liści sałaty lodowej - połowa czerwonej cebuli - połowa ogórka zielonego - połowa małej puszki kukurydzy - 1 mała puszka czerwonej fasolki bez zalewy - po kawałku papryki: czerwonej, żółtej i zielonej - natka pietruszki posiekana - 2 małe piersi z kurczaka
Przyprawy: - szczypta suszonej bazylii i oregano - 1 łyżka papryki czerwonej - pół łyżeczki pieprzu Cayenne - pół łyżeczki przyprawy do gyrosa - łyżeczka sosu sojowego - pół łyżki sosu Worcestershire - oliwa z oliwek
Sos: - 5 łyżek jogurtu grackiego naturalnego - 5 łyżek majonezu - kilka kropel soku z cytryny - 1 ząbek czosnku - szczypta bazylii i oregano - 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej - sól - pieprz
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11681
[opis] => Tortilla z warzywami kłania się na obiad Jest szybka do wykonania a jaka smaczna.
[keywords] => obiad,warzywa,kolacja,tortilla
[title] => Tortilla z warzywami
[desc] => Tortilla z warzywami kłania się na obiad Jest szybka do wykonania a jaka smaczna.
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => obiad
[nazwa_url] => obiad
)
[1] => Array
(
[nazwa] => warzywa
[nazwa_url] => warzywa
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kolacja
[nazwa_url] => kolacja
)
[3] => Array
(
[nazwa] => tortilla
[nazwa_url] => tortilla
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => - kilka liści sałaty lodowej- połowa czerwonej cebuli- połowa ogórka zielonego- połowa małej puszki kukurydzy- 1 mała puszka czerwonej fasolki bez zalewy- po kawałku papryki: czerwonej, żółtej i zielonej- natka pietruszki posiekana- 2 małe piersi z kurczakaPrzyprawy:- szczypta suszonej bazylii i oregano- 1 łyżka papryki czerwonej- pół łyżeczki pieprzu Cayenne- pół łyżeczki przyprawy do gyrosa- łyżeczka sosu sojowego- pół łyżki sosu Worcestershire- oliwa z oliwekSos:- 5 łyżek jogurtu grackiego naturalnego- 5 łyżek majonezu- kilka kropel soku z cytryny- 1 ząbek czosnku- szczypta bazylii i oregano- 2 łyżki papryki czerwonej słodkiej- sól- pieprz
)
[recipe] => Zacznijmy zatem od mięsa. Piersi z kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem. Pokrój w kosteczkę i przełóż do osobnego naczynia. Dopraw je przyprawami: suszoną bazylią i oregano, papryką czerwoną i pieprzem Cayenne, przyprawą do gyrosa, sosem sojowym i Worcestershire według ilości jaką podałam. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 15-20 minut.
Pora przygotować nadzienie do naszych tortilli. Ja dziś wybrałam warzywa, zatem do dzieła. Do salaterki przełóż sałatę lodową połamaną w rękach na mniejsze kawałeczki. To ważne by nie używać do tego noża, ponieważ sprawi on że sałata będzie gorzka. Wsyp kukurydzę i fasolkę czerwoną, a następnie pokrojoną w piórka cebulę. Ogórka umyj i nie obieraj. Wystarczy zetrzeć go na tarce na cieniutkie talarki. Przygotowane i umyte papryki pokrój w kosteczkę lub paski (jak wolisz). Posiekaj natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Nadzienie gotowe. Można również dodać jeszcze fetę do smaku.
Sos można spokojnie sobie zostawić na sam koniec. Wyjmij z lodówki przygotowane piersi z kurczaka i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Samo smażenie nie powinno przekraczać ok. 10 minut. Kurczak musi być przecież soczysty. Jeśli nie jesteś pewna czy już jest gotowy, spróbuj po prostu kawałek. Do sporządzenia sosu potrzebowaliśmy wyżej wymienionych produktów, a od czego zacząć? Przede wszystkim od połączenia majonezu z jogurtem. Ja wybrałam jogurt typu greckiego, ponieważ jest bardzo gęsty i ma tylko 10% tłuszczu. Smakuje dokładnie tak jak śmietana więc z pewnością nieco tłuszczyku sobie zaoszczędzimy a nie stracimy na smaku. Po wymieszaniu obu składników sprasuj czosnek, wcześniej obrany i dodaj, posyp wszystko bazylią i oregano. Na sam koniec dodaj suszoną paprykę (około 2 łyżek). By wyostrzyć nieco smak skrop jeszcze sokiem z cytryny, można go zastąpić również sokiem z limonki. Nastaw piekarnik na 200 stopni, włóż 2-3 plastry tortilli i piecz je przez dokładnie 1 minutę, wyjmij i już można je wypełnić naszym farszem, mięskiem oraz sosem. Ponownie włóż tortillę do piekarnika i postępuj jak poprzednio aż do wyczerpania. Podawaj ze smacznym sokiem z pomarańczy. Smacznego.
)
1
2009-01-23 22:48:37
Tortilla z warzywami
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Zacznijmy zatem od mięsa. Piersi z kurczaka umyj i dokładnie osusz ręcznikiem. Pokrój w kosteczkę i przełóż do osobnego naczynia. Dopraw je przyprawami: suszoną bazylią i oregano, papryką czerwoną i pieprzem Cayenne, przyprawą do gyrosa, sosem sojowym i Worcestershire według ilości jaką podałam. Wszystko skrapiamy oliwą z oliwek i dokładnie mieszamy by składniki się połączyły. Odstawiamy w chłodne miejsce na około 15-20 minut.
Pora przygotować nadzienie do naszych tortilli. Ja dziś wybrałam warzywa, zatem do dzieła. Do salaterki przełóż sałatę lodową połamaną w rękach na mniejsze kawałeczki. To ważne by nie używać do tego noża, ponieważ sprawi on że sałata będzie gorzka. Wsyp kukurydzę i fasolkę czerwoną, a następnie pokrojoną w piórka cebulę. Ogórka umyj i nie obieraj. Wystarczy zetrzeć go na tarce na cieniutkie talarki. Przygotowane i umyte papryki pokrój w kosteczkę lub paski (jak wolisz). Posiekaj natkę pietruszki i wszystko dokładnie wymieszaj. Nadzienie gotowe. Można również dodać jeszcze fetę do smaku.
Sos można spokojnie sobie zostawić na sam koniec. Wyjmij z lodówki przygotowane piersi z kurczaka i smaż na rozgrzanym tłuszczu. Samo smażenie nie powinno przekraczać ok. 10 minut. Kurczak musi być przecież soczysty. Jeśli nie jesteś pewna czy już jest gotowy, spróbuj po prostu kawałek.
Do sporządzenia sosu potrzebowaliśmy wyżej wymienionych produktów, a od czego zacząć? Przede wszystkim od połączenia majonezu z jogurtem. Ja wybrałam jogurt typu greckiego, ponieważ jest bardzo gęsty i ma tylko 10% tłuszczu. Smakuje dokładnie tak jak śmietana więc z pewnością nieco tłuszczyku sobie zaoszczędzimy a nie stracimy na smaku. Po wymieszaniu obu składników sprasuj czosnek, wcześniej obrany i dodaj, posyp wszystko bazylią i oregano. Na sam koniec dodaj suszoną paprykę (około 2 łyżek). By wyostrzyć nieco smak skrop jeszcze sokiem z cytryny, można go zastąpić również sokiem z limonki.
Nastaw piekarnik na 200 stopni, włóż 2-3 plastry tortilli i piecz je przez dokładnie 1 minutę, wyjmij i już można je wypełnić naszym farszem, mięskiem oraz sosem. Ponownie włóż tortillę do piekarnika i postępuj jak poprzednio aż do wyczerpania. Podawaj ze smacznym sokiem z pomarańczy. Smacznego.