Łączenie ze sobą smaków, czyli food pairing, to coraz popularniejszy sposób odkrywania nowych smaków. Czy da się połączyć jedzenie z herbatą? Oczywiście, i podobnie jak w przypadku potraw czy wina, istnieje koło aromatów, które pomaga przypisać poszczególne herbaty do odpowiadających im produktów. Zobacz, jak we własnym domu zrobić ciekawy food pairing z herbatą.

Food pairing - jak dobrać herbatę do dania?

Food pairing to metoda komponowania dań opierająca się na ich chemicznych właściwościach. W każdym produkcie znajdują się lotne związki o określonym aromacie, często zbyt mało intensywne, by przeciętny człowiek był w stanie je wyłapać. 

Łączenie konkretnych produktów polega na dobieraniu ich na zasadzie podobieństwa lub pasujących kontrastów. Takie połączenia dają nowe doznania smakowe. Co ciekawe, często na zasadzie food pairingu łączy się kompletnie odległe od ciebie produkty, jak kawior i białą czekoladę, czekoladę i czosnek, wątrobę wieprzową i jaśmin. 

Food pairing stosuje się przede wszystkim do dobierania poszczególnych składników dania. Popularne jest także komponowanie dań z winami. Sommelierzy, specjalizujący się w smakach i aromatach win, doskonale odnajdują się w tej roli. Od niedawna popularność zdobywa także food pairing z herbatą. To sztuka, która do Polski dociera bardzo powoli, ale na Zachodnie są już restauracje specjalizujące się w łączeniu herbat z daniami. 

Koło aromatyczne herbaty do food pairingu

Międzynarodowe Stowarzyszenie Mistrzów Herbacianych (ITMA) opracowało koło aromatyczne herbaty, wzorowane na podobnym, dotyczącym win. Punktem wyjścia do oceny herbaty są jej aromaty:

  • orzechowo-mleczny,

  • słodki,

  • zwierzęcy,

  • korzenny,

  • owocowy,

  • morski,

  • mineralny,

  • ziemisty,

  • roślinny,

  • kwiatowy.

Niektóre podzielone są na kolejne podkategorie. Dalej przypisane im są konkretne produkty. I tak przykładowo mamy herbaty o aromacie:

  • orzechowo-mlecznym, w którym odnajdziemy śmietankę, świeże masło, migdały, kasztany, prażone orzechy,

  • owocowym tropikalnym, w którym wyczuć można ananasa, banana, melona, mango,

  • morskim, przywodzącym na myśl wodorosty, ryby, ostrygi, krewetki czy sól morską,

  • ziemistym leśnym, w którym wyczuwamy ściółkę leśną, stęchliznę, mech, compost, mokre liście,

  • roślinnym trawiastym, kojarzącym się z trawą, sianem czy bambusem.

Jaką herbatę podać do posiłku? Propozycje

Generalne zasady food pairingu z herbatą

Umiejętność wyczuwania aromatów to dar, kory posiadają nieliczni i sztuka, której uczy się latami. Nawet doświadczony amator herbaty może mieć problem z odróżnieniem i określeniem poszczególnych nut zapachowych. Dlatego dobierając herbatę do posiłku, warto kierować się ogólnymi zasadami:

  • Czarne herbaty o intensywnym smaku dobrze pasują do mięsnych i ciężkich dań, jak pieczenie wołowe, dziczyzna, jagnięcina. Sprawdzą się też przy daniach łączących czerwone mięso z makaronem, jak spaghetti bolognese czy lasagne.

  • Zielone herbaty komponują się najlepiej z daniami wegetariańskimi, sałatkami oraz z delikatnymi daniami z piersi kurczaka. 

  • Białe herbaty, jako wyjątkowo subtelne, potrzebują towarzystwa delikatnych potraw, które nie przyćmią ich smaku. Sprawdzą się tu białe ryby, łagodne sery czy delikatne desery. 

  • Herbaty oolong pasują z kolei do owocowych deserów, dań ziołowych, intensywnych serów.

Jakie herbaty do poszczególnych dań?

Poniżej mała ściąga - jak dobrać odpowiednią herbatę do dań, które chcemy przygotować. Warto zauważyć, że food pairing z herbatą pozostawia sporo pola do improwizacji. Wynika to z tego, że nie tylko pod hasłem “zielone herbaty chińskie” kryje się kilka ciekawych rodzajów. Również wśród świeżych serów czy owoców odnajdziemy różne smaki, a z kolei drobiowe mięso można przyrządzić na różne sposoby.

Sery

  • sery pleśniowe - zielona jaśminowa, biała, czarna chińska

  • sery świeże - zielona chińska, zielona jaśminowa, czarne i zielone kwiatowe

  • sery dojrzałe - lapsang souchong

Słodycze i przekąski

  • gorzka czekolada - czarna indyjska, pu erh

  • mleczna czekolada - oolong

  • biała czekolada - oolong

  • ciasta - czarna indyjska, żółta

  • orzechy - żółta

  • świeże owoce - zielona chińska, czarna indyjska, oolong

Mięsa, ryby, owoce morza

  • czerwone mięso - lapsang souchong, czarna chińska, czarna indyjska

  • drób - zielona chińska, biała, żółta, czarna indyjska

  • ryby - zielona chińska, biała, lapsang souchong

  • skorupiaki - zielona chińska

Inne

  • warzywa - oolong, zielona chińska

  • jajka - pu erh, lapsang souchong

  • grzyby - pu erh, czarna indyjska, czarna cejlońska

  • makaron i chleb - czarna indyjska, czarna cejlońska, oolong, zielona

  • lekko solone jedzenie - zielona chińska, oolong, czarna indyjska

  • smaki wędzone - czarna indyjska, oolong

  • ostre jedzenie - zielona chińska, zielona jaśminowa, oolong

Jakie potrawy pasują do popularnych herbat?

Jeśli masz pod ręką tylko ulubioną herbatę, a chcesz spróbować samodzielnego food pairingu, sprawdź, z czym warto łączyć najpopularniejsze rodzaje herbat. 

  • assam - śniadanie kontynentalne, jajka, sery długodojrzewające, grzyby, kuchnia meksykańska, czerwone mięso, łosoś, mięso, ciasto marchewkowe

  • cejlońska czarna - śniadanie kontynentalne, śniadanie angielskie, szynka, kurczak, jagnięcina, wołowina, potrawy pikantne, owoce, słodycze na miodzie

  • earl grey - jajka, nabiał, ciasta, czekolada, przyprawy korzenne

  • darjeeling first flush - łagodne sery, świeże owoce, truskawki, jabłka, morele, winogrona, cytryna, budyń, jajka, kurczak w curry, grillowana ryba, łosoś

  • darjeeling second flush - delikatne sery, grzyby, gałka muszkatołowa

  • czarna kenijska - hamburgery, jajka, desery na czekoladzie 

  • lapsang souchong - dziczyzna, czerwone mięso, wieprzowina, jagnięcina, tuńczyk, dorsz, jajka, sery 

  • czarna yunnan - śniadanie kontynentalne, grillowane mięso, wołowina, jagnięcina, indyk, czekolada mleczna, czekolada biała, cynamon, gałka muszkatołowa

  • zielona gunpowder - mięso wędzone, mięso grillowane, ryby, cytryny, ocet, bazylia, mięta

  • zielona jaśminowa - pikantne dania, pikantne białe mięso, skorupiaki, warzywa, ziemniaki, ciasto marchewkowe

  • sencha - sushi, skorupiaki, owoce morza, jajka, warzywa, ryż, delikatne sery

  • pu erh - mięso czerwone, drób, jajka, grzyby, czekolada