Alergia na orzechy. Włoskie, laskowe, ziemne - które najsilniej uczulają? Jak zniwelować ich działanie?
Array
(
[id] => 1041
[autor] => 4
[tytul] => Alergia na orzechy. Włoskie, laskowe, ziemne - które najsilniej uczulają? Jak zniwelować ich działanie?
[tekst] =>
Alergia na orzechy włoskie, laskowe czy orzeszki ziemne to jedne z popularniejszych alergii pokarmowych. Stopień nasilenia reakcji organizmu uzależniony jest od rodzaju orzechów, ich ilości oraz poziomu odpowiedzi immunologicznej. U każdego inne orzechy mogą powodować uczulenie. Czy jest sposób, by uniknąć reakcji alergicznej na orzechy?
Co wywołuje reakcję alergiczną na orzechy?
Orzechy są jednymi z najmocniej i najpowszechniej uczulających produktów żywnościowych na świecie. Są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym - nie tylko w naturalnej formie jako składnik potraw. Z orzechów wyciska się oleje, które są coraz popularniejsze. Im więcej orzechów jemy, tym, częściej pojawiają się przypadki uczuleń.
Za reakcje alergiczne odpowiadają zawarte w orzechach składniki, głównie białka. W zetknięciu z alergenem organizm nadmiernie reaguje, zwiększając produkcję przeciwciał IgE. Właśnie wtedy następuje reakcja alergiczna - od nieprzyjemnego, choć niegroźnego szczypania w gardle, przez dolegliwości ze strony układu pokarmowego, po niebezpieczny dla życia wstrząs anafilaktyczny.
Jakie są objawy alergii na orzechy?
U każdego człowieka objawy alergii na pokarmy, w tym orzechy, mogą różnie przebiegać. Również stopień ich nasilenia może być różny i uzależniony od wielkości zjedzonej porcji. Najczęstsze reakcje alergiczne na orzechy:
swędzenie, pieczenie w jamie ustnej i przełyku,
ból brzucha, wymioty, biegunka,
miejscowe egzemy, pokrzywka,
wstrząs anafilaktyczny.
Ta ostatnia, najpoważniejsza z reakcji na alergen, na szczęście zdarza się najrzadziej. Osoby, które mają alergie na pyłki, powinny bardzo ostrożnie podchodzić do nowych orzechów, ponieważ często zdarzają się alergie krzyżowe. Za pierwszym razem lepiej zjeść mniejszą ilość i obserwować organizm.
Które orzechy powodują alergie?
Nasilenie reakcji alergicznej to kwestia indywidualna, choć faktem jest, że najwięcej osób uskarża się na alergie na orzeszki ziemne, orzechy włoskie oraz laskowe. Najrzadziej problemy dotyczą migdałów.
Odsetek osób, które zauważają u siebie reakcje alergiczne po spożyciu konkretnych orzechów, uzależniony jest od miejsca zamieszkania, a co się z tym wiąże - diety. Im więcej jest w niej orzechów danego typu, tym częściej zgłaszamy się do lekarza. O ile w USA najpopularniejsza jest alergia na orzeszki ziemne, które są powszechnie stosowane, to już w Europie częściej występuje alergia na orzechy laskowe i włoskie, które dodawane są do musli, batonów i słodkich wypieków.
Trzeba też pamiętać, że orzeszki ziemne (orzechy arachidowe, fistaszki) są specyficzne - biologicznie nie są to orzechy, ale nasiona roślin bobowatych. Oznacza to, że osoba, która reaguje na nie alergicznie, może mieć podobne objawy po zjedzeniu zielonego groszku, soi, fasoli, soczewicy, łubinu i ich przetworów.
Jak uniknąć reakcji alergicznej na orzechy?
Najbardziej oczywistym sposobem jest oczywiście unikanie alergenów. Najtrudniej zrobić to w przypadku orzeszków ziemnych, które dodawane są do wielu produktów. Orzechy różnego rodzaju możemy spotkać w:
musli,
ciastach i ciastkach,
pieczywie,
kremach orzechowych,
czekoladach, lodach, deserach,
pesto,
oleju tłoczonym na zimno.
Producenci żywności w Unii Europejskiej mają obowiązek umieszczać na opakowaniach produktów informacje o zawartości alergenów. W przypadku orzechów należy wymienić, które z nich pojawiają się w produkcie.
Jeśli w składzie nie występują orzechy, ale na terenie tego samego zakładu produkcyjnego stosuje się je, na opakowaniu musi pojawić się informacja o ewentualnej śladowej ilości orzechów. Dzięki temu osoby, które silnie reagują na alergeny, mogą uchronić się przed poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Ponieważ to białka odpowiadają za reakcje alergiczne, w niektórych przypadkach sprawdza się obróbka cieplna orzechów. Zniwelowanie alergenów orzechów można uzyskać poprzez gotowanie, smażenie lub pieczenie.
Wystarczy wyłożyć orzechy na blachę i piec w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Jednak nie u każdej osoby takie działanie będzie wystarczające, sprawdzi się jedynie przy lżejszych reakcjach alergicznych.
[data] => 2021-08-16 10:38:03
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => alergia-na-orzechy-wloskie-laskowe-ziemne-ktore-najsilniej-uczulaja-jak-zniwelowac-ich-dzialanie
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 16798
[keywords] => kulinarne, domowa apteczka, orzechy
[opis] => Alergia na orzechy włoskie, laskowe czy orzeszki ziemne to jedne z popularniejszych alergii pokarmowych. Stopień nasilenia reakcji organizmu uzależniony jest od rodzaju orzechów, ich ilości oraz poziomu odpowiedzi immunologicznej. U każdego inne orzechy mogą powodować uczulenie. Czy jest sposób, by uniknąć reakcji alergicznej na orzechy?
[title] => Alergia na orzechy. Włoskie, laskowe, ziemne - które najsilniej uczulają? Jak zniwelować ich działanie?
[desc] => Alergia na orzechy włoskie, laskowe czy orzeszki ziemne to jedne z popularniejszych alergii pokarmowych. Stopień nasilenia reakcji organizmu uzależniony jest od rodzaju orzechów, ich ilości oraz poziomu odpowiedzi immunologicznej. U każdego inne orzechy mogą powodować uczulenie. Czy jest sposób, by uniknąć reakcji alergicznej na orzechy?
[powiazane] => 1004
[kategorie] => 363
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => orzechy
[nazwa_url] => orzechy
)
[1] => Array
(
[nazwa] => domowa apteczka
[nazwa_url] => domowa-apteczka
)
[2] => Array
(
[nazwa] => kulinarne
[nazwa_url] => kulinarne
)
)
)
1
2021-08-16 10:38:03
Alergia na orzechy. Włoskie, laskowe, ziemne - które najsilniej uczulają? Jak zniwelować ich działanie?
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Alergia na orzechy włoskie, laskowe czy orzeszki ziemne to jedne z popularniejszych alergii pokarmowych. Stopień nasilenia reakcji organizmu uzależniony jest od rodzaju orzechów, ich ilości oraz poziomu odpowiedzi immunologicznej. U każdego inne orzechy mogą powodować uczulenie. Czy jest sposób, by uniknąć reakcji alergicznej na orzechy?
Co wywołuje reakcję alergiczną na orzechy?
Orzechy są jednymi z najmocniej i najpowszechniej uczulających produktów żywnościowych na świecie. Są powszechnie wykorzystywane w przemyśle spożywczym - nie tylko w naturalnej formie jako składnik potraw. Z orzechów wyciska się oleje, które są coraz popularniejsze. Im więcej orzechów jemy, tym, częściej pojawiają się przypadki uczuleń.
Za reakcje alergiczne odpowiadają zawarte w orzechach składniki, głównie białka. W zetknięciu z alergenem organizm nadmiernie reaguje, zwiększając produkcję przeciwciał IgE. Właśnie wtedy następuje reakcja alergiczna - od nieprzyjemnego, choć niegroźnego szczypania w gardle, przez dolegliwości ze strony układu pokarmowego, po niebezpieczny dla życia wstrząs anafilaktyczny.
Jakie są objawy alergii na orzechy?
U każdego człowieka objawy alergii na pokarmy, w tym orzechy, mogą różnie przebiegać. Również stopień ich nasilenia może być różny i uzależniony od wielkości zjedzonej porcji. Najczęstsze reakcje alergiczne na orzechy:
swędzenie, pieczenie w jamie ustnej i przełyku,
ból brzucha, wymioty, biegunka,
miejscowe egzemy, pokrzywka,
wstrząs anafilaktyczny.
Ta ostatnia, najpoważniejsza z reakcji na alergen, na szczęście zdarza się najrzadziej. Osoby, które mają alergie na pyłki, powinny bardzo ostrożnie podchodzić do nowych orzechów, ponieważ często zdarzają się alergie krzyżowe. Za pierwszym razem lepiej zjeść mniejszą ilość i obserwować organizm.
Które orzechy powodują alergie?
Nasilenie reakcji alergicznej to kwestia indywidualna, choć faktem jest, że najwięcej osób uskarża się na alergie na orzeszki ziemne, orzechy włoskie oraz laskowe. Najrzadziej problemy dotyczą migdałów.
Odsetek osób, które zauważają u siebie reakcje alergiczne po spożyciu konkretnych orzechów, uzależniony jest od miejsca zamieszkania, a co się z tym wiąże - diety. Im więcej jest w niej orzechów danego typu, tym częściej zgłaszamy się do lekarza. O ile w USA najpopularniejsza jest alergia na orzeszki ziemne, które są powszechnie stosowane, to już w Europie częściej występuje alergia na orzechy laskowe i włoskie, które dodawane są do musli, batonów i słodkich wypieków.
Trzeba też pamiętać, że orzeszki ziemne (orzechy arachidowe, fistaszki) są specyficzne - biologicznie nie są to orzechy, ale nasiona roślin bobowatych. Oznacza to, że osoba, która reaguje na nie alergicznie, może mieć podobne objawy po zjedzeniu zielonego groszku, soi, fasoli, soczewicy, łubinu i ich przetworów.
Jak uniknąć reakcji alergicznej na orzechy?
Najbardziej oczywistym sposobem jest oczywiście unikanie alergenów. Najtrudniej zrobić to w przypadku orzeszków ziemnych, które dodawane są do wielu produktów. Orzechy różnego rodzaju możemy spotkać w:
musli,
ciastach i ciastkach,
pieczywie,
kremach orzechowych,
czekoladach, lodach, deserach,
pesto,
oleju tłoczonym na zimno.
Producenci żywności w Unii Europejskiej mają obowiązek umieszczać na opakowaniach produktów informacje o zawartości alergenów. W przypadku orzechów należy wymienić, które z nich pojawiają się w produkcie.
Jeśli w składzie nie występują orzechy, ale na terenie tego samego zakładu produkcyjnego stosuje się je, na opakowaniu musi pojawić się informacja o ewentualnej śladowej ilości orzechów. Dzięki temu osoby, które silnie reagują na alergeny, mogą uchronić się przed poważnymi konsekwencjami zdrowotnymi.
Ponieważ to białka odpowiadają za reakcje alergiczne, w niektórych przypadkach sprawdza się obróbka cieplna orzechów. Zniwelowanie alergenów orzechów można uzyskać poprzez gotowanie, smażenie lub pieczenie.
Wystarczy wyłożyć orzechy na blachę i piec w piekarniku przez kwadrans w temperaturze 120 stopni Celsjusza. Jednak nie u każdej osoby takie działanie będzie wystarczające, sprawdzi się jedynie przy lżejszych reakcjach alergicznych.