1. Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza
  2. Bakłażany przekrój wydłuż na połówki i umieść je na blasze miąższem do góry. Skrop oliwą.
  3. Piecz połówki w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
  4. W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną.
  5. Na patelni rozgrzej oliwę (3 łyżki) i podsmaż czerwona cebulkę i czosnek. Pamiętaj o niskiej temperaturze grzania. Smaż tak te dwa składniki przez około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i pietruszkę i smaż przez kolejne 4-5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  6. Na patelni upraż orzechy, około 1-2 minuty, aż nabiorą złoto brązowej barwy.
  7. Gdy bakłażany ostygną, delikatnie wydrąż miąższ - tak, by nie uszkodzić skórki. Pokrój miąższ w kostkę i dodaj do cebuli i pomidorów. Dodaj kaszę, orzeszki, startą skórkę i sok z cytryny, pestki i pokrojony ser feta i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
  8. Tak przygotowaną masę przełóż do łódeczek bakłażana i zapiecz przez około 8-10 minut w piekarniku (200 stopni).
  9. Podawaj na ciepło lub na zimno z sałatką.

    Zamiast fety można użyć sera parmezan lub cheddar.

    Smacznego!