Bakłażany przekrój wydłuż na połówki i umieść je na blasze miąższem do góry. Skrop oliwą.
Piecz połówki w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną.
Na patelni rozgrzej oliwę (3 łyżki) i podsmaż czerwona cebulkę i czosnek. Pamiętaj o niskiej temperaturze grzania. Smaż tak te dwa składniki przez około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i pietruszkę i smaż przez kolejne 4-5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni upraż orzechy, około 1-2 minuty, aż nabiorą złoto brązowej barwy.
Gdy bakłażany ostygną, delikatnie wydrąż miąższ - tak, by nie uszkodzić skórki. Pokrój miąższ w kostkę i dodaj do cebuli i pomidorów. Dodaj kaszę, orzeszki, startą skórkę i sok z cytryny, pestki i pokrojony ser feta i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masę przełóż do łódeczek bakłażana i zapiecz przez około 8-10 minut w piekarniku (200 stopni).
Podawaj na ciepło lub na zimno z sałatką.
Zamiast fety można użyć sera parmezan lub cheddar.
3 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowo oliwa do posmarowania połówek bakłażanów
150 g białej kaszy gryczanej
1 mniejsza czerwona cebula, posiekana
2 ząbki czosnku
3 pomidory, pokrojone w kostkę
pęczek natki pietruszki, drobno pokrojony
125 g orzeszków pinii
sok i starta skórka z jednej cytryny
2 łyżki pestek słonecznika lub dyni
100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
sól
pieprz
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11746
[opis] => Sezon ogórkowy w pełni, zaś my zajmujemy się dzisiaj produkcją łódek. Produkcja to konieczna, bowiem coś na obiad zrobić trzeba. A łódki z bakłażana to dla fanów i nawet antyfanów tego "warzywa" kusząca propozycja kulinarna.
[keywords] => bezmięsa,bezmąki,bezjajek,bezmleka,baklażan,faszerowany,łódeczki
[title] => Bakłażanowe łódeczki
[desc] => Sezon ogórkowy w pełni, zaś my zajmujemy się dzisiaj produkcją łódek. Produkcja to konieczna, bowiem coś na obiad zrobić trzeba. A łódki z bakłażana to dla fanów i nawet antyfanów tego "warzywa" kusząca propozycja kulinarna.
[powiazane] => 749,758,774
[kategorie] => 278
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => bezmięsa
[nazwa_url] => bezmiesa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => bezmąki
[nazwa_url] => bezmaki
)
[2] => Array
(
[nazwa] => bezjajek
[nazwa_url] => bezjajek
)
[3] => Array
(
[nazwa] => bezmleka
[nazwa_url] => bezmleka
)
[4] => Array
(
[nazwa] => baklażan
[nazwa_url] => baklazan
)
[5] => Array
(
[nazwa] => faszerowany
[nazwa_url] => faszerowany
)
[6] => Array
(
[nazwa] => łódeczki
[nazwa_url] => lodeczki
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => Składniki na około 4 porcje
[1] => 4 średnie bakłażany
[2] => 3 łyżki oliwy z oliwek, dodatkowo oliwa do posmarowania połówek bakłażanów
[3] => 150 g białej kaszy gryczanej
[4] => 1 mniejsza czerwona cebula, posiekana
[5] => 2 ząbki czosnku
[6] => 3 pomidory, pokrojone w kostkę
[7] => pęczek natki pietruszki, drobno pokrojony
[8] => 125 g orzeszków pinii
[9] => sok i starta skórka z jednej cytryny
[10] => 2 łyżki pestek słonecznika lub dyni
[11] => 100 g sera feta, pokrojonego w kostkę
[12] => sól
[13] => pieprz
)
[recipe] =>
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza
Bakłażany przekrój wydłuż na połówki i umieść je na blasze miąższem do góry. Skrop oliwą.
Piecz połówki w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną.
Na patelni rozgrzej oliwę (3 łyżki) i podsmaż czerwona cebulkę i czosnek. Pamiętaj o niskiej temperaturze grzania. Smaż tak te dwa składniki przez około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i pietruszkę i smaż przez kolejne 4-5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni upraż orzechy, około 1-2 minuty, aż nabiorą złoto brązowej barwy.
Gdy bakłażany ostygną, delikatnie wydrąż miąższ - tak, by nie uszkodzić skórki. Pokrój miąższ w kostkę i dodaj do cebuli i pomidorów. Dodaj kaszę, orzeszki, startą skórkę i sok z cytryny, pestki i pokrojony ser feta i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masę przełóż do łódeczek bakłażana i zapiecz przez około 8-10 minut w piekarniku (200 stopni).
Podawaj na ciepło lub na zimno z sałatką. Zamiast fety można użyć sera parmezan lub cheddar. Smacznego!
)
1
2019-07-30 16:06:16
Bakłażanowe łódeczki
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Piekarnik nagrzej do 200 stopni Celsjusza
Bakłażany przekrój wydłuż na połówki i umieść je na blasze miąższem do góry. Skrop oliwą.
Piecz połówki w dobrze nagrzanym piekarniku przez około 20-25 minut. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia.
W międzyczasie ugotuj kaszę gryczaną.
Na patelni rozgrzej oliwę (3 łyżki) i podsmaż czerwona cebulkę i czosnek. Pamiętaj o niskiej temperaturze grzania. Smaż tak te dwa składniki przez około 10-15 minut mieszając od czasu do czasu aż zmiękną. Dodaj pokrojone w kostkę pomidory i pietruszkę i smaż przez kolejne 4-5 minut. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Na patelni upraż orzechy, około 1-2 minuty, aż nabiorą złoto brązowej barwy.
Gdy bakłażany ostygną, delikatnie wydrąż miąższ - tak, by nie uszkodzić skórki. Pokrój miąższ w kostkę i dodaj do cebuli i pomidorów. Dodaj kaszę, orzeszki, startą skórkę i sok z cytryny, pestki i pokrojony ser feta i wymieszaj. Dopraw solą i pieprzem.
Tak przygotowaną masę przełóż do łódeczek bakłażana i zapiecz przez około 8-10 minut w piekarniku (200 stopni).
Podawaj na ciepło lub na zimno z sałatką.
Zamiast fety można użyć sera parmezan lub cheddar.