Array
(
[id] => 825
[autor] => 3
[tytul] => Cytrynowe szaleństwo z malinami
[tekst] =>
Najważniejsze w tym cieście, jest to, żeby dobrze dobrać mleko skondensowane w puszce (takie dokładnie 400 g). Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
1. Naszą pracę nad ciastem zaczynamy od przygotowania spodu z kruchych ciasteczek. Oczywiście jest to wersja bardzo ułatwiona, szybka i mało "zdrowa" aczkolwiek śmiało można zrobić spód z kruchego ciasta lub nawet z biszkoptu.
2. Ciasteczka wraz z roztopionym masłem zmiksuj na sypką masę. Powinna być dość drobna, jak piasek na plaży :) Same ciasteczka możesz też rozkruszyć wałkiem, wcześniej wkładając je do mocnego woreczka.
3. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp masę ciasteczkową z masłem i delikatnie ugnieć. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Gdy się nagrzeje, włóż nasz spód na 10 minut (uwaga może nawet na mniej). Pilnuj żeby się nie przypalił. Wyjmuj i pozostaw do ostudzenia.
4. Przyszła pora na wykonanie masy kremowej. Pamiętaj! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To ważne.
5. Do średniej miski wlej mleko skondensowane, dodaj żółta i wymieszaj rózgą kuchenną. Cytryny wrzuć na chwilę do wrzątku, żeby je sparzyć. Wyciśnij szklankę soku z nich, a z dwóch zetrzyj skórkę.
6. Do masy wlej sok z cytryny i starannie wymieszaj całość rózgą kuchenną. Na sam koniec dodaj maliny i delikatnie wymieszaj szpatułką.
7. Cytrynową masę z malinami wlej na wystudzony spód ciasteczkowy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-17 minut. Masa powinna się ściąć i pozostać zarazem sprężysta. Wyjmij i wystudź.
8. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Możemy na koniec udekorować pojedynczymi malinami.
Przepis inspirowany recepturą ze strony Moje Wypieki.
[data] => 2019-08-15 00:00:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => cytrynowe-szalenstwo-malinami
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
Kruchy ciasteczkowy spód:
- 250 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
- 70 g roztopionego masła
Cytrynowa masa kremowa:
- 2 puszki mleka słodzonego skondensowanego (1 puszka o wadze 400 g)
- 4 duże żółtka
- 250 ml (1 szklanka) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
- świeżo otarta skórka z 2 cytryn
- 350 g świeżych malin
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11917
[desc] => Cytrynowe szaleństwo z malinami to naprawdę smaczna wersja ciasta z dużą ilością cytryny! Orzeźwiające i bardzo intensywne. Idealne dopełnienie popołudnia z kawą.
[keywords] => maliny,pyszne,cytrynowe,szaleństwo,kostka z malinami,niesłodkie,kwaśne
[opis] => Cytrynowe szaleństwo z malinami to naprawdę smaczna wersja ciasta z dużą ilością cytryny! Orzeźwiające i bardzo intensywne. Idealne dopełnienie popołudnia z kawą.
[title] => Cytrynowe szaleństwo z malinami
[kategorie] => 295
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => maliny
[nazwa_url] => maliny
)
[1] => Array
(
[nazwa] => pyszne
[nazwa_url] => pyszne
)
[2] => Array
(
[nazwa] => cytrynowe
[nazwa_url] => cytrynowe
)
[3] => Array
(
[nazwa] => szaleństwo
[nazwa_url] => szalenstwo
)
[4] => Array
(
[nazwa] => kostka z malinami
[nazwa_url] => kostka-z-malinami
)
[5] => Array
(
[nazwa] => niesłodkie
[nazwa_url] => nieslodkie
)
[6] => Array
(
[nazwa] => kwaśne
[nazwa_url] => kwasne
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => Kruchy ciasteczkowy spód:
[1] => - 250 g ciastek pełnoziarnistych typu digestive
[2] => - 70 g roztopionego masła
[3] => Cytrynowa masa kremowa:
[4] => - 2 puszki mleka słodzonego skondensowanego (1 puszka o wadze 400 g)
[5] => - 4 duże żółtka
[6] => - 250 ml (1 szklanka) świeżo wyciśniętego soku z cytryny
[7] => - świeżo otarta skórka z 2 cytryn
[8] => - 350 g świeżych malin
)
[recipe] => Najważniejsze w tym cieście, jest to, żeby dobrze dobrać mleko skondensowane w puszce (takie dokładnie 400 g). Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
1. Naszą pracę nad ciastem zaczynamy od przygotowania spodu z kruchych ciasteczek. Oczywiście jest to wersja bardzo ułatwiona, szybka i mało \"zdrowa\" aczkolwiek śmiało można zrobić spód z kruchego ciasta lub nawet z biszkoptu.
2. Ciasteczka wraz z roztopionym masłem zmiksuj na sypką masę. Powinna być dość drobna, jak piasek na plaży :) Same ciasteczka możesz też rozkruszyć wałkiem, wcześniej wkładając je do mocnego woreczka.
3. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp masę ciasteczkową z masłem i delikatnie ugnieć. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Gdy się nagrzeje, włóż nasz spód na 10 minut (uwaga może nawet na mniej). Pilnuj żeby się nie przypalił. Wyjmuj i pozostaw do ostudzenia.
4. Przyszła pora na wykonanie masy kremowej. Pamiętaj! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To ważne.
5. Do średniej miski wlej mleko skondensowane, dodaj żółta i wymieszaj rózgą kuchenną. Cytryny wrzuć na chwilę do wrzątku, żeby je sparzyć. Wyciśnij szklankę soku z nich, a z dwóch zetrzyj skórkę.
6. Do masy wlej sok z cytryny i starannie wymieszaj całość rózgą kuchenną. Na sam koniec dodaj maliny i delikatnie wymieszaj szpatułką.
7. Cytrynową masę z malinami wlej na wystudzony spód ciasteczkowy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-17 minut. Masa powinna się ściąć i pozostać zarazem sprężysta. Wyjmij i wystudź.
8. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Możemy na koniec udekorować pojedynczymi malinami.
Przepis inspirowany recepturą ze strony Moje Wypieki.
)
1
Najważniejsze w tym cieście, jest to, żeby dobrze dobrać mleko skondensowane w puszce (takie dokładnie 400 g). Wszystkie składniki powinny być o temperaturze pokojowej.
1. Naszą pracę nad ciastem zaczynamy od przygotowania spodu z kruchych ciasteczek. Oczywiście jest to wersja bardzo ułatwiona, szybka i mało "zdrowa" aczkolwiek śmiało można zrobić spód z kruchego ciasta lub nawet z biszkoptu.
2. Ciasteczka wraz z roztopionym masłem zmiksuj na sypką masę. Powinna być dość drobna, jak piasek na plaży :) Same ciasteczka możesz też rozkruszyć wałkiem, wcześniej wkładając je do mocnego woreczka.
3. Formę o wymiarach 23 x 33 cm wyłóż papierem do pieczenia. Wsyp masę ciasteczkową z masłem i delikatnie ugnieć. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do temperatury 180 stopni. Gdy się nagrzeje, włóż nasz spód na 10 minut (uwaga może nawet na mniej). Pilnuj żeby się nie przypalił. Wyjmuj i pozostaw do ostudzenia.
4. Przyszła pora na wykonanie masy kremowej. Pamiętaj! Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. To ważne.
5. Do średniej miski wlej mleko skondensowane, dodaj żółta i wymieszaj rózgą kuchenną. Cytryny wrzuć na chwilę do wrzątku, żeby je sparzyć. Wyciśnij szklankę soku z nich, a z dwóch zetrzyj skórkę.
6. Do masy wlej sok z cytryny i starannie wymieszaj całość rózgą kuchenną. Na sam koniec dodaj maliny i delikatnie wymieszaj szpatułką.
7. Cytrynową masę z malinami wlej na wystudzony spód ciasteczkowy. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 15-17 minut. Masa powinna się ściąć i pozostać zarazem sprężysta. Wyjmij i wystudź.
8. Ciasto wkładamy na kilka godzin do lodówki. Możemy na koniec udekorować pojedynczymi malinami.
Przepis inspirowany recepturą ze strony Moje Wypieki.