Koktajl kawowy z alkoholem, mazagran, powstał w XIX wieku na cześć zwycięstwa Francuzów w jednej z bitew w Algierii. Przez dziesięciolecia uważany był za elegancki drink, będący połączeniem kawy z alkoholem. W drugiej połowie XX wieku nieco zapomniany, dziś wraca do łask. Poznaj przepis na mazagran - koktajl kawowy z koniakiem.

Co to jest mazagran?

Napój kawowy z alkoholem, który powstał w XIX wieku i największą popularnością cieszył się we Francji. W pierwszej połowie XX wieku chętnie pijano go jeszcze w europejskich restauracjach i barach. 

Mazagran to mieszanka kawy i alkoholu, najczęściej koniaku, choć dopuszczalne są również rum czy nawet spirytus. Koktajl kawowy podaje się schłodzony, na lodzie, w wysokich szklankach ze słomką. 

Skąd pochodzi koktajl kawowy mazagran?

Mazagran to francuski napój alkoholowy, którego nazwa wzięła się od algierskiej wioski (dziś miasta) Mazaghran. Gdy w lutym 1840 roku w wiosce stacjonował niewielki francuski kontyngent liczący 123 żołnierzy, Mazagran zostało zaatakowane przez dziesięciokrotnie większe wojsko Abdal-Qādira dążące do odbicia Algierii.   

Francuzom udało się obronić przez kilka dni. W końcu arabski przywódca zdecydował się odpuścić dalszą walkę. Nie wiedział, że francuzom zabrakło już prochu i nie mieliby szans w dalszych starciach. Po stronie francuskiej było 26 ofiar śmiertelnych, po arabskiej - według różnych źródeł - od 500 do 600.

Choć na skalę francuskiego podboju Algierii było to drobne wydarzenie, ówczesna prasa wychwalała je jako wielki sukces, na Polach Elizejskich wzniesiono kopie fortu Mazagran, przywódca kompanii Lelièvre i sześciu żołnierzy otrzymało odznaczenia Legii Honorowej. 

W prasie informowano również, że żołnierze, nie mając solidnych zapasów, ratowali się, popijając napój będący mieszanką słodkiej kawy z koniakiem, który nazwano właśnie na cześć miejscowości Mazagran. Do dziś nie udało się ustalić, jakie napój miał proporcje, dlatego oficjalny przepis na napój mazagran jest raczej dziełem francuskich barmanów. 

Przepis na mazagran, czyli kawę z alkoholem

Koktajl kawowy mazagran przygotowuje się bardzo łatwo, choć potrzeba nieco czasu, by schłodzić kawę. Najlepsza będzie mocna, aromatyczna. Można zaparzyć ją w dowolny sposób. Ważne, by schłodzić ją do temperatury pokojowej (można przelewać z jednego naczynia do drugiego), a następnie włożyć do lodówki na ok. 2-3 godziny. 

Składniki

  • 400 ml mocnej kawy o temperaturze 6-10 stopni Celsjusza

  • 100 ml koniaku lub rumu

  • 4 łyżeczki cukru

  • kruszony lód

Do zimnej kawy dodajemy cukier i mieszamy, aż większa jego część się rozpuści. Dodajemy alkohol i ponownie mieszamy. Do wysokich szklanek wsypujemy do połowy kruszony lód i uzupełniamy kawą z alkoholem.