Array
(
[id] => 852
[autor] => 3
[tytul] => Pieczone gruszki z karmelem i lawendą
[tekst] =>
1. Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Miód wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia. Dodaj orzechy, delikatnie wymieszaj i od razu zdejmij je z patelni. Lekko osącz z nadmiaru miodu.
3. Orzechy układamy na blasze i pieczemy przez 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Sherry wlej do rondelka i podgrzej, aż się zagotuje. Dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw, aby się moczyły przez około 1 godzinę.
5. Do dużego rondla wlej 2 l wody, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny oraz z pomarańczy, przyprawę pięć smaków, anyż, cynamon, wino, wanilię i doprowadź do wrzenia.
6. Dodaj obrane, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki (z ogonkami). Przykryj je papierem do pieczenia lub obciąż małym spodkiem, by były całkowicie zanurzone i gotuj, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 min, aż owoce będą miękkie.
7. Złociste gruszki wyjmij łyżką cedzakową (płyn możemy przechowywać w lodówce do gotowania innych owoców).
8. Gruszki wkładamy do naszego karmelu z lawendą, aby się nim całkowicie pokryły.
9. Podajemy z orzechami opieczonymi w miodzie, osączonymi rodzynkami i posypujemy źdźbłami kwiatów lawendy.
Przepis inspirowany wpisem w serwisie MojeGotowanie.pl
[data] => 2019-10-09 00:00:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => pieczone-gruszki-karmelem-lawenda
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
6 łyżek miodu spadziowego (lub innego ulubionego)
15 dag orzechów pekan
60 ml sherry
15 dag rodzynek (sułtanek)
60 dag cukru
skórka i sok z 2 cytryn
skórka i sok z 2 pomarańczy
łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
2 gwiazdki anyżu
laska cynamonu
200 ml białego wytrawnego wina
2 laski wanilii
6 gruszek
syrop karmelowy z lawendą
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 12285
[title] => Pieczone gruszki z karmelem i lawendą
[desc] => Sezon na gruszki jest już w pełni. Najchętniej zjadamy je świeże, ale przy jesiennej temperaturze, chętniej
spożywamy potrawy gorące, polecamy zatem gruszki pieczone. I to nie byle jak. Pieczone z orzechami, cynamonem i lawendą!
Pachną pysznie i tak samo smakują.
[keywords] => deser,gruszki,karmel,lawenda
[opis] => Sezon na gruszki jest już w pełni. Najchętniej zjadamy je świeże, ale przy jesiennej temperaturze, chętniej
spożywamy potrawy gorące, polecamy zatem gruszki pieczone. I to nie byle jak. Pieczone z orzechami, cynamonem i lawendą!
Pachną pysznie i tak samo smakują.
Nasza propozycja to połączenie słodyczy miodu, karmelu z przyprawą pięciu smaków, cynamonu i orzechów.
Nie ma lepszego połączenia. Wypróbuj koniecznie!
[kategorie] => 299
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => deser
[nazwa_url] => deser
)
[1] => Array
(
[nazwa] => gruszki
[nazwa_url] => gruszki
)
[2] => Array
(
[nazwa] => karmel
[nazwa_url] => karmel
)
[3] => Array
(
[nazwa] => lawenda
[nazwa_url] => lawenda
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => 6 łyżek miodu spadziowego (lub innego ulubionego)
[1] => 15 dag orzechów pekan
[2] => 60 ml sherry
[3] => 15 dag rodzynek (sułtanek)
[4] => 60 dag cukru
[5] => skórka i sok z 2 cytryn
[6] => skórka i sok z 2 pomarańczy
[7] => łyżeczka chińskiej przyprawy pięć smaków
[8] => 2 gwiazdki anyżu
[9] => laska cynamonu
[10] => 200 ml białego wytrawnego wina
[11] => 2 laski wanilii
[12] => 6 gruszek
[13] => syrop karmelowy z lawendą
)
[recipe] => 1. Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Miód wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia. Dodaj orzechy, delikatnie wymieszaj i od razu zdejmij je z patelni. Lekko osącz z nadmiaru miodu.
3. Orzechy układamy na blasze i pieczemy przez 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Sherry wlej do rondelka i podgrzej, aż się zagotuje. Dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw, aby się moczyły przez około 1 godzinę.
5. Do dużego rondla wlej 2 l wody, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny oraz z pomarańczy, przyprawę pięć smaków, anyż, cynamon, wino, wanilię i doprowadź do wrzenia.
6. Dodaj obrane, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki (z ogonkami). Przykryj je papierem do pieczenia lub obciąż małym spodkiem, by były całkowicie zanurzone i gotuj, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 min, aż owoce będą miękkie.
7. Złociste gruszki wyjmij łyżką cedzakową (płyn możemy przechowywać w lodówce do gotowania innych owoców).
8. Gruszki wkładamy do naszego karmelu z lawendą, aby się nim całkowicie pokryły.
9. Podajemy z orzechami opieczonymi w miodzie, osączonymi rodzynkami i posypujemy źdźbłami kwiatów lawendy.
Przepis inspirowany wpisem w serwisie MojeGotowanie.pl
)
1
1. Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
2. Miód wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia. Dodaj orzechy, delikatnie wymieszaj i od razu zdejmij je z patelni. Lekko osącz z nadmiaru miodu.
3. Orzechy układamy na blasze i pieczemy przez 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
4. Sherry wlej do rondelka i podgrzej, aż się zagotuje. Dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw, aby się moczyły przez około 1 godzinę.
5. Do dużego rondla wlej 2 l wody, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny oraz z pomarańczy, przyprawę pięć smaków, anyż, cynamon, wino, wanilię i doprowadź do wrzenia.
6. Dodaj obrane, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki (z ogonkami). Przykryj je papierem do pieczenia lub obciąż małym spodkiem, by były całkowicie zanurzone i gotuj, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 min, aż owoce będą miękkie.
7. Złociste gruszki wyjmij łyżką cedzakową (płyn możemy przechowywać w lodówce do gotowania innych owoców).
8. Gruszki wkładamy do naszego karmelu z lawendą, aby się nim całkowicie pokryły.
9. Podajemy z orzechami opieczonymi w miodzie, osączonymi rodzynkami i posypujemy źdźbłami kwiatów lawendy.
Przepis inspirowany wpisem w serwisie MojeGotowanie.pl