1. Piekarnik rozgrzej do temp. 170°C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia. 

2. Miód wlej na patelnię i doprowadź do wrzenia. Dodaj orzechy, delikatnie wymieszaj  i od razu zdejmij je z patelni. Lekko osącz z nadmiaru miodu.

3. Orzechy układamy na blasze i pieczemy przez 5 min. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. Sherry wlej do rondelka i podgrzej, aż się zagotuje. Dodaj rodzynki i delikatnie wymieszaj. Zdejmij z ognia i odstaw, aby się moczyły przez około 1 godzinę.

5. Do dużego rondla wlej 2 l wody, dodaj cukier, skórkę i sok z cytryny oraz z pomarańczy, przyprawę pięć smaków, anyż, cynamon, wino, wanilię i doprowadź do wrzenia.

6. Dodaj obrane, przepołowione i pozbawione gniazd nasiennych gruszki (z ogonkami). Przykryj je papierem do pieczenia lub obciąż małym spodkiem, by były całkowicie zanurzone i gotuj, doprowadzając do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj jeszcze 20 min, aż owoce będą miękkie. 

7. Złociste gruszki wyjmij łyżką cedzakową (płyn możemy przechowywać w lodówce do gotowania innych owoców).

8.  Gruszki wkładamy do naszego karmelu z lawendą, aby się nim całkowicie pokryły.

9.  Podajemy z orzechami opieczonymi w miodzie, osączonymi rodzynkami i posypujemy źdźbłami kwiatów lawendy.

Przepis inspirowany wpisem w serwisie MojeGotowanie.pl