Array
(
[id] => 906
[autor] => 3
[tytul] => Podwieczorek idealny! Winogrona w czekoladzie z wiórkami kokosowymi
[tekst] =>
W skład naszego szybkiego podwieczorka wchodzą winogrona, gorzka czekolada i wiórki kokosowe.
Nie taka czekolada zła jak ją malują.
Gorzka czekolada to źródło wielu wartościowych składników, takich jak magnez, potas, żelazo, które mogą pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni i układu krwionośnego. Te same składniki sprawiają, że czekolada jest prawdziwą bombą energetyczną, która pozwala nam „stanąć na nogi” kiedy jesteśmy zmęczeni. Dlatego też zaleca się posiadanie czekolady w plecaku podczas dłuższych wycieczek pieszych i rowerowych.
Kakao zawarte w czekoladzie jest bogate w przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole), które pomagają w zwalczaniu infekcji i przeciwdziałają miażdżycy. Z kolei teotrombina pobudza pracę nerek i działa moczopędnie.
A do tego czekolada doskonale poprawia nastrój, jeśli akurat złapiecie doła. Warto jednak pamiętać, aby gorzka czekolada, po którą sięgniecie do wykonania tego przepisu, miała co najmniej 60% kakao. Im go więcej tym lepiej!
Do tego owoce.
W naszym deserze będą też winogrona i płatki kokosowe. Winogrona to witaminowa bomba. Owoce te zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Nie są także zbytnio kaloryczne – w 100 gramach winogron zielonych znajduje się ok. 69 kalorii, a czerwonych ok. 67 kalorii.
I na koniec wiórki kokosowe, które zawierają wzmacniające odporność witaminy C i E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, sód i fosfor. Miąższ orzecha kokosowego pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, co pozwala na zmniejszenie opuchlizny wodnej oraz redukcję cellulitu.
A zatem przejdźmy do rzeczy.
Jak przygotować pyszne winogrona w czekoladzie gorzkiej z wiórkami kokosowymi? To bardzo proste!
Winogrona płuczemy pod bieżącą wodą, suszymy i przekładamy do małych dwóch miseczek (bo robimy dwie porcje). W kąpieli wodnej rozpuszczamy najpierw samą pastę kokosową, potem dorzucamy do niej czekoladę i rozpuszczamy całość.
Lekko przestudzoną czekoladą polewamy winogrona i posypujemy wiórkami kokosowymi. I gotowe.
Smacznego!
[data] => 2020-05-28 00:00:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => podwieczorek-idealny-winogrona-w-czekoladzie-z-wiorkami-kokosowymi
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
Dwie porcje:
- 2 duże garście winogron
- 2 łyżki wiórków kokosowych
- 1 łyżka pasty kokosowej lub oleju
- 6 małych kostek gorzkiej czekolady
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 13752
[desc] => Słodkie i zdrowe jednocześnie? Pewnie! Oto przepis na szybki podwieczorek
Wciąż pokutuje przekonanie, że jeśli coś jest słodkie, to nie może być zdrowe. Tymczasem wcale tak być nie musi, co udowodnimy poniższym przepisem.
W skład naszego szybkiego podwieczorka wchodzą winogrona, gorzka czekolada i wiórki kokosowe.
[keywords] => podwieczorek. idealny, winogrona, w czekoladzie, z wiórkami kokosowymi
[opis] => Słodkie i zdrowe jednocześnie? Pewnie! Oto przepis na szybki podwieczorek
Wciąż pokutuje przekonanie, że jeśli coś jest słodkie, to nie może być zdrowe. Tymczasem wcale tak być nie musi, co udowodnimy poniższym przepisem.
W skład naszego szybkiego podwieczorka wchodzą winogrona, gorzka czekolada i wiórki kokosowe.
[title] => Podwieczorek idealny! Winogrona w czekoladzie z wiórkami kokosowymi
[porcji] => 2
[przygotowanie] => 10
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => czekolada
[nazwa_url] => czekolada
)
[1] => Array
(
[nazwa] => gorzka
[nazwa_url] => gorzka
)
[2] => Array
(
[nazwa] => podwieczorek
[nazwa_url] => podwieczorek
)
[3] => Array
(
[nazwa] => wiorki kokosowe
[nazwa_url] => wiorki-kokosowe
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => Dwie porcje:
[1] => 2 duże garście winogron
[2] => 2 łyżki wiórków kokosowych
[3] => 1 łyżka pasty kokosowej lub oleju
[4] => 6 małych kostek gorzkiej czekolady
)
[recipe] => W skład naszego szybkiego podwieczorka wchodzą winogrona, gorzka czekolada i wiórki kokosowe.
Nie taka czekolada zła jak ją malują.
Gorzka czekolada to źródło wielu wartościowych składników, takich jak magnez, potas, żelazo, które mogą pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni i układu krwionośnego. Te same składniki sprawiają, że czekolada jest prawdziwą bombą energetyczną, która pozwala nam „stanąć na nogi” kiedy jesteśmy zmęczeni. Dlatego też zaleca się posiadanie czekolady w plecaku podczas dłuższych wycieczek pieszych i rowerowych.
Kakao zawarte w czekoladzie jest bogate w przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole), które pomagają w zwalczaniu infekcji i przeciwdziałają miażdżycy. Z kolei teotrombina pobudza pracę nerek i działa moczopędnie.
A do tego czekolada doskonale poprawia nastrój, jeśli akurat złapiecie doła. Warto jednak pamiętać, aby gorzka czekolada, po którą sięgniecie do wykonania tego przepisu, miała co najmniej 60% kakao. Im go więcej tym lepiej!
Do tego owoce.
W naszym deserze będą też winogrona i płatki kokosowe. Winogrona to witaminowa bomba. Owoce te zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Nie są także zbytnio kaloryczne – w 100 gramach winogron zielonych znajduje się ok. 69 kalorii, a czerwonych ok. 67 kalorii.
I na koniec wiórki kokosowe, które zawierają wzmacniające odporność witaminy C i E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, sód i fosfor. Miąższ orzecha kokosowego pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, co pozwala na zmniejszenie opuchlizny wodnej oraz redukcję cellulitu.
A zatem przejdźmy do rzeczy.
Jak przygotować pyszne winogrona w czekoladzie gorzkiej z wiórkami kokosowymi? To bardzo proste!
Winogrona płuczemy pod bieżącą wodą, suszymy i przekładamy do małych dwóch miseczek (bo robimy dwie porcje). W kąpieli wodnej rozpuszczamy najpierw samą pastę kokosową, potem dorzucamy do niej czekoladę i rozpuszczamy całość.
Lekko przestudzoną czekoladą polewamy winogrona i posypujemy wiórkami kokosowymi. I gotowe.
Smacznego!
)
1
W skład naszego szybkiego podwieczorka wchodzą winogrona, gorzka czekolada i wiórki kokosowe.
Nie taka czekolada zła jak ją malują.
Gorzka czekolada to źródło wielu wartościowych składników, takich jak magnez, potas, żelazo, które mogą pozytywnie wpłynąć na pracę mózgu, mięśni i układu krwionośnego. Te same składniki sprawiają, że czekolada jest prawdziwą bombą energetyczną, która pozwala nam „stanąć na nogi” kiedy jesteśmy zmęczeni. Dlatego też zaleca się posiadanie czekolady w plecaku podczas dłuższych wycieczek pieszych i rowerowych.
Kakao zawarte w czekoladzie jest bogate w przeciwutleniacze (flawonoidy i polifenole), które pomagają w zwalczaniu infekcji i przeciwdziałają miażdżycy. Z kolei teotrombina pobudza pracę nerek i działa moczopędnie.
A do tego czekolada doskonale poprawia nastrój, jeśli akurat złapiecie doła. Warto jednak pamiętać, aby gorzka czekolada, po którą sięgniecie do wykonania tego przepisu, miała co najmniej 60% kakao. Im go więcej tym lepiej!
Do tego owoce.
W naszym deserze będą też winogrona i płatki kokosowe. Winogrona to witaminowa bomba. Owoce te zawierają witaminy C i A, witaminy z grupy B, potas, fosfor, wapń, magnez, cynk, miedź oraz żelazo. Nie są także zbytnio kaloryczne – w 100 gramach winogron zielonych znajduje się ok. 69 kalorii, a czerwonych ok. 67 kalorii.
I na koniec wiórki kokosowe, które zawierają wzmacniające odporność witaminy C i E, witaminy z grupy B, potas, magnez, żelazo, wapń, cynk, sód i fosfor. Miąższ orzecha kokosowego pomaga w usuwaniu nadmiaru wody z organizmu, co pozwala na zmniejszenie opuchlizny wodnej oraz redukcję cellulitu.
A zatem przejdźmy do rzeczy.
Jak przygotować pyszne winogrona w czekoladzie gorzkiej z wiórkami kokosowymi? To bardzo proste!
Winogrona płuczemy pod bieżącą wodą, suszymy i przekładamy do małych dwóch miseczek (bo robimy dwie porcje). W kąpieli wodnej rozpuszczamy najpierw samą pastę kokosową, potem dorzucamy do niej czekoladę i rozpuszczamy całość.
Lekko przestudzoną czekoladą polewamy winogrona i posypujemy wiórkami kokosowymi. I gotowe.
Smacznego!