Proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne dania - ryż z warzywami to dobry pomysł na szybki i zdrowy obiad. Warto modyfikować przepisy, wykorzystując resztki warzyw, które mamy w lodówce. Właściwie każde, oprócz ziemniaków czy buraków, nadadzą się do takiego dania. Sprawdź nasze przepisy na wegański ryż z warzywami, gotowany w bulionie oraz ryż z warzywami po chińsku.

Ryż z warzywami a zdrowie

Zdrowy, lekki posiłek, który smakuje niemal każdemu - ryż z warzywami, dzięki dużej zawartości tych drugich, zawiera mnóstwo witamin. Im krócej smażymy czy gotujemy warzywa - tym więcej. Warto zrobić je nieco al dente. Gdy będą chrupkie, dodatkowe doznania smakowe gwarantowane. 

Ryż wymieszany z warzywami to także dobry sposób na zdrowe odżywiania najmłodszych niejadków - danie jest kolorowe, świeże, a kawałki małe, więc nie trzeba ich szczególnie gryźć. Z kolei niewielka ilość tłuszczu w przepisach ułatwi przyswajanie witamin. 

Pomysły na dania z ryżem i warzywami

Poniżej przedstawiamy trzy pomysły na ciekawe dania z ryżem i warzywami - w wersji wegańskiej, z bulionem warzywnym lub mięsnym oraz po chińsku z kurczakiem. Każdy przepis ma wypisane składniki na dwie porcje. W sezonie warto nieco zmodyfikować przepis i wybierać warzywa, które właśnie są najsmaczniejsze.

Dania najlepiej przygotować tuż przed podaniem, ale bez problemu nadadzą się do ponownego zagrzania. Poniższe przepisy na ryż z warzywami świetnie sprawdzą się jako obiad do pracy.

Wege ryż z warzywami - przepis

Przepis na delikatne w smaku danie wegańskie można oczywiście urozmaicić ulubionymi przyprawami. Zamiast oregano dobry będzie również tymianek. Dla ostrzejszego smaku warto dodać trochę papryki chilli. 

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu

  • 1 czerwona papryka

  • 1 zielona papryka

  • 2 duże pieczarki

  • pół cukinii

  • 1 mała cebula

  • 5 ząbków czosnku

  • 3 łyżki natki pietruszki lub kolendry

  • sos sojowy

  • olej

  • oregano

  • czarny pieprz

Ryż ugotuj według przepisu https://swiezopalona.pl/blog/jak-ugotowac-ryz-bez-torebki-jak-ugotowac-ryz-na-sypko-na-mleku-do-sushi-przepisy. Jednocześnie obierz i pokrój pieczarki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i piecz na małym ogniu, aż będą złociste. Przełóż pieczarki do miski, a na patelnię dodaj ok. 4 łyżki oleju i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno siekany czosnek i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty. 

Przełóż cebulę z czosnkiem do pieczarek, a na patelnię wrzuć pokrojone w kostkę cukinię i papryki, dodaj pieprz do smaku i ok. łyżeczkę oregano. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Na patelnię przełóż z powrotem pieczarki, cebulę i czosnek. Dodaj sos sojowy. 

Do wymieszanych warzyw dodaj ryż i posiekaną zieleninę. Podsmaż jeszcze przez chwilę, mieszając. Można podawać samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego tofu.

Ryż z warzywami duszony w bulionie - przepis

Jeśli nie mamy wiele czasu na przygotowywanie posiłków, warto raz na jakiś czas zrobić domowe kostki rosołowe https://swiezopalona.pl/blog/jak-zrobic-kostki-rosolowe-domowe-kostki-bulionowe-mrozone-sloika-wege-miesne-przepisy. Przydadzą się m.in. w tym przepisie. Danie można zrobić z dowolnym ryżem.

Składniki:

Ryż płuczemy w letniej wodzie, wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy w kostkę papryki, cebulę i groszek, jeśli mamy cukrowy. Zamiennie można używać też mrożonego. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 3 łyżki oleju i podsmażamy wszystko na małym ogniu przez 2-3 minuty.

Jeśli mamy biały ryż, po 10 minutach gotowania (a przy brązowym po 30) warzywa z patelni przekładamy do ryżu. Dodajemy łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku zależnie od upodobań. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut mieszając, by nie przypalić potrawy. Woda w tym czasie powinna odparować. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.

Przepis na ryż z warzywami i kurczakiem po chińsku

Choć lista składników wydaje się długa, przygotowanie dania nie zajmuje wiele czasu. Ważne, by odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Warzywa można wcześniej pokroić, a ryż ugotować. Samo smażenie nie powinno zająć więcej niż kwadrans. Składniki na porcję dla dwóch osób.

Składniki:

  • 1 szklanka ryżu

  • 250 g piersi z kurczaka

  • garść grzybów mun

  • 150 g pędów bambusa

  • 2 ząbki czosnku

  • mała papryczka piri piri

  • pół cebuli

  • 1 marchewka

  • 1 pietruszka

  • 1 czerwona papryka

  • 10 cm białej części pora

  • garść sezamu

  • skrobia

  • ciemny sos sojowy

  • olej

  • sól

Mięso pokrój w słupki o długości 2-3 cm, papryczkę posiekaj na drobne kawałki, czosnek na większe. Włóż wszystko do miski i zalej 3 łyżkami oleju. Odstaw do zamarynowania - najlepiej na noc w lodówce, a jeśli nie ma takiej możliwości - przynajmniej na godzinę w temperaturze w pokojowej.

Grzyby mun zalej wrzątkiem w małej misce i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Pokrój w słupki marchewkę i pietruszkę, cebulę i pora - w krążki, a paprykę i rozmoczone grzyby w paski. Z miski z kurczakiem wyjmij czosnek. Mięso z papryczką wrzuć na patelnię i smaż przez chwilę na ostrym ogniu. Gdy zacznie nabierać złotego koloru, dodaj marchewkę i pietruszkę. Chwilę smaż razem, następnie dodaj ok. 100 ml wody i 2 łyżki sosu sojowego.

Na patelnię dodaj pędy bambusa, grzyby i paprykę. Całość duś przez 2-3 minuty. W kubku rozprowadź 1 łyżeczkę skrobi w 100 ml wody. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sezam i wodę ze skrobią. Szybko wymieszaj całość, by nie powstały grudki i ponownie połóż patelnię na ogniu. Gdy zacznie wrzeć, podawaj z ciepłym ryżem.