Ryż z warzywami - przepisy wege, z kurczakiem i na ryż z warzywami gotowany w bulionie
Array
(
[id] => 1009
[autor] => 4
[tytul] => Ryż z warzywami - przepisy wege, z kurczakiem i na ryż z warzywami gotowany w bulionie
[tekst] =>
Proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne dania - ryż z warzywami to dobry pomysł na szybki i zdrowy obiad. Warto modyfikować przepisy, wykorzystując resztki warzyw, które mamy w lodówce. Właściwie każde, oprócz ziemniaków czy buraków, nadadzą się do takiego dania. Sprawdź nasze przepisy na wegański ryż z warzywami, gotowany w bulionie oraz ryż z warzywami po chińsku.
Ryż z warzywami a zdrowie
Zdrowy, lekki posiłek, który smakuje niemal każdemu - ryż z warzywami, dzięki dużej zawartości tych drugich, zawiera mnóstwo witamin. Im krócej smażymy czy gotujemy warzywa - tym więcej. Warto zrobić je nieco al dente. Gdy będą chrupkie, dodatkowe doznania smakowe gwarantowane.
Ryż wymieszany z warzywami to także dobry sposób na zdrowe odżywiania najmłodszych niejadków - danie jest kolorowe, świeże, a kawałki małe, więc nie trzeba ich szczególnie gryźć. Z kolei niewielka ilość tłuszczu w przepisach ułatwi przyswajanie witamin.
Pomysły na dania z ryżem i warzywami
Poniżej przedstawiamy trzy pomysły na ciekawe dania z ryżem i warzywami - w wersji wegańskiej, z bulionem warzywnym lub mięsnym oraz po chińsku z kurczakiem. Każdy przepis ma wypisane składniki na dwie porcje. W sezonie warto nieco zmodyfikować przepis i wybierać warzywa, które właśnie są najsmaczniejsze.
Dania najlepiej przygotować tuż przed podaniem, ale bez problemu nadadzą się do ponownego zagrzania. Poniższe przepisy na ryż z warzywami świetnie sprawdzą się jako obiad do pracy.
Wege ryż z warzywami - przepis
Przepis na delikatne w smaku danie wegańskie można oczywiście urozmaicić ulubionymi przyprawami. Zamiast oregano dobry będzie również tymianek. Dla ostrzejszego smaku warto dodać trochę papryki chilli.
Ryż ugotuj według przepisu https://swiezopalona.pl/blog/jak-ugotowac-ryz-bez-torebki-jak-ugotowac-ryz-na-sypko-na-mleku-do-sushi-przepisy. Jednocześnie obierz i pokrój pieczarki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i piecz na małym ogniu, aż będą złociste. Przełóż pieczarki do miski, a na patelnię dodaj ok. 4 łyżki oleju i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno siekany czosnek i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
Przełóż cebulę z czosnkiem do pieczarek, a na patelnię wrzuć pokrojone w kostkę cukinię i papryki, dodaj pieprz do smaku i ok. łyżeczkę oregano. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Na patelnię przełóż z powrotem pieczarki, cebulę i czosnek. Dodaj sos sojowy.
Do wymieszanych warzyw dodaj ryż i posiekaną zieleninę. Podsmaż jeszcze przez chwilę, mieszając. Można podawać samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego tofu.
Ryż płuczemy w letniej wodzie, wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy w kostkę papryki, cebulę i groszek, jeśli mamy cukrowy. Zamiennie można używać też mrożonego. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 3 łyżki oleju i podsmażamy wszystko na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Jeśli mamy biały ryż, po 10 minutach gotowania (a przy brązowym po 30) warzywa z patelni przekładamy do ryżu. Dodajemy łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku zależnie od upodobań. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut mieszając, by nie przypalić potrawy. Woda w tym czasie powinna odparować. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Przepis na ryż z warzywami i kurczakiem po chińsku
Choć lista składników wydaje się długa, przygotowanie dania nie zajmuje wiele czasu. Ważne, by odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Warzywa można wcześniej pokroić, a ryż ugotować. Samo smażenie nie powinno zająć więcej niż kwadrans. Składniki na porcję dla dwóch osób.
Mięso pokrój w słupki o długości 2-3 cm, papryczkę posiekaj na drobne kawałki, czosnek na większe. Włóż wszystko do miski i zalej 3 łyżkami oleju. Odstaw do zamarynowania - najlepiej na noc w lodówce, a jeśli nie ma takiej możliwości - przynajmniej na godzinę w temperaturze w pokojowej.
Grzyby mun zalej wrzątkiem w małej misce i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Pokrój w słupki marchewkę i pietruszkę, cebulę i pora - w krążki, a paprykę i rozmoczone grzyby w paski. Z miski z kurczakiem wyjmij czosnek. Mięso z papryczką wrzuć na patelnię i smaż przez chwilę na ostrym ogniu. Gdy zacznie nabierać złotego koloru, dodaj marchewkę i pietruszkę. Chwilę smaż razem, następnie dodaj ok. 100 ml wody i 2 łyżki sosu sojowego.
Na patelnię dodaj pędy bambusa, grzyby i paprykę. Całość duś przez 2-3 minuty. W kubku rozprowadź 1 łyżeczkę skrobi w 100 ml wody. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sezam i wodę ze skrobią. Szybko wymieszaj całość, by nie powstały grudki i ponownie połóż patelnię na ogniu. Gdy zacznie wrzeć, podawaj z ciepłym ryżem.
[data] => 2021-06-07 15:05:51
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => ryz-z-warzywami-przepisy-wege--kurczakiem-na-ryz-warzywami-gotowany-bulionie
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 16391
[keywords] => bezglutenowe, kulinarne, wege, przepis
[opis] => Proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne dania - ryż z warzywami to dobry pomysł na szybki i zdrowy obiad. Warto modyfikować przepisy, wykorzystując resztki warzyw, które mamy w lodówce. Właściwie każde, oprócz ziemniaków czy buraków, nadadzą się do takiego dania. Sprawdź nasze przepisy na wegański ryż z warzywami, gotowany w bulionie oraz ryż z warzywami po chińsku.
[desc] => Proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne dania - ryż z warzywami to dobry pomysł na szybki i zdrowy obiad. Warto modyfikować przepisy, wykorzystując resztki warzyw, które mamy w lodówce. Właściwie każde, oprócz ziemniaków czy buraków, nadadzą się do takiego dania. Sprawdź nasze przepisy na wegański ryż z warzywami, gotowany w bulionie oraz ryż z warzywami po chińsku.
[title] => Ryż z warzywami - przepisy wege, z kurczakiem i na ryż z warzywami gotowany w bulionie
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => bezglutenowe
[nazwa_url] => bezglutenowe
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kulinarne
[nazwa_url] => kulinarne
)
[2] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[3] => Array
(
[nazwa] => wege
[nazwa_url] => wege
)
)
)
1
2021-06-07 15:05:51
Ryż z warzywami - przepisy wege, z kurczakiem i na ryż z warzywami gotowany w bulionie
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Proste w przygotowaniu, lekkie i smaczne dania - ryż z warzywami to dobry pomysł na szybki i zdrowy obiad. Warto modyfikować przepisy, wykorzystując resztki warzyw, które mamy w lodówce. Właściwie każde, oprócz ziemniaków czy buraków, nadadzą się do takiego dania. Sprawdź nasze przepisy na wegański ryż z warzywami, gotowany w bulionie oraz ryż z warzywami po chińsku.
Ryż z warzywami a zdrowie
Zdrowy, lekki posiłek, który smakuje niemal każdemu - ryż z warzywami, dzięki dużej zawartości tych drugich, zawiera mnóstwo witamin. Im krócej smażymy czy gotujemy warzywa - tym więcej. Warto zrobić je nieco al dente. Gdy będą chrupkie, dodatkowe doznania smakowe gwarantowane.
Ryż wymieszany z warzywami to także dobry sposób na zdrowe odżywiania najmłodszych niejadków - danie jest kolorowe, świeże, a kawałki małe, więc nie trzeba ich szczególnie gryźć. Z kolei niewielka ilość tłuszczu w przepisach ułatwi przyswajanie witamin.
Pomysły na dania z ryżem i warzywami
Poniżej przedstawiamy trzy pomysły na ciekawe dania z ryżem i warzywami - w wersji wegańskiej, z bulionem warzywnym lub mięsnym oraz po chińsku z kurczakiem. Każdy przepis ma wypisane składniki na dwie porcje. W sezonie warto nieco zmodyfikować przepis i wybierać warzywa, które właśnie są najsmaczniejsze.
Dania najlepiej przygotować tuż przed podaniem, ale bez problemu nadadzą się do ponownego zagrzania. Poniższe przepisy na ryż z warzywami świetnie sprawdzą się jako obiad do pracy.
Wege ryż z warzywami - przepis
Przepis na delikatne w smaku danie wegańskie można oczywiście urozmaicić ulubionymi przyprawami. Zamiast oregano dobry będzie również tymianek. Dla ostrzejszego smaku warto dodać trochę papryki chilli.
Ryż ugotuj według przepisu https://swiezopalona.pl/blog/jak-ugotowac-ryz-bez-torebki-jak-ugotowac-ryz-na-sypko-na-mleku-do-sushi-przepisy. Jednocześnie obierz i pokrój pieczarki. Wrzuć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i piecz na małym ogniu, aż będą złociste. Przełóż pieczarki do miski, a na patelnię dodaj ok. 4 łyżki oleju i pokrojoną w kostkę cebulę. Gdy się zeszkli, dodaj drobno siekany czosnek i smaż jeszcze przez ok. 2 minuty.
Przełóż cebulę z czosnkiem do pieczarek, a na patelnię wrzuć pokrojone w kostkę cukinię i papryki, dodaj pieprz do smaku i ok. łyżeczkę oregano. Smaż przez kilka minut, aż warzywa będą miękkie. Na patelnię przełóż z powrotem pieczarki, cebulę i czosnek. Dodaj sos sojowy.
Do wymieszanych warzyw dodaj ryż i posiekaną zieleninę. Podsmaż jeszcze przez chwilę, mieszając. Można podawać samodzielnie lub z dodatkiem ulubionego tofu.
Ryż płuczemy w letniej wodzie, wsypujemy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy na małym ogniu. W międzyczasie kroimy w kostkę papryki, cebulę i groszek, jeśli mamy cukrowy. Zamiennie można używać też mrożonego. Rozgrzewamy patelnię, dodajemy 3 łyżki oleju i podsmażamy wszystko na małym ogniu przez 2-3 minuty.
Jeśli mamy biały ryż, po 10 minutach gotowania (a przy brązowym po 30) warzywa z patelni przekładamy do ryżu. Dodajemy łyżeczkę curry, sól i pieprz do smaku zależnie od upodobań. Całość gotujemy jeszcze przez ok. 5 minut mieszając, by nie przypalić potrawy. Woda w tym czasie powinna odparować. Podajemy z posiekaną natką pietruszki.
Przepis na ryż z warzywami i kurczakiem po chińsku
Choć lista składników wydaje się długa, przygotowanie dania nie zajmuje wiele czasu. Ważne, by odpowiednio wcześniej zamarynować mięso. Warzywa można wcześniej pokroić, a ryż ugotować. Samo smażenie nie powinno zająć więcej niż kwadrans. Składniki na porcję dla dwóch osób.
Mięso pokrój w słupki o długości 2-3 cm, papryczkę posiekaj na drobne kawałki, czosnek na większe. Włóż wszystko do miski i zalej 3 łyżkami oleju. Odstaw do zamarynowania - najlepiej na noc w lodówce, a jeśli nie ma takiej możliwości - przynajmniej na godzinę w temperaturze w pokojowej.
Grzyby mun zalej wrzątkiem w małej misce i odstaw pod przykryciem na kilka minut. Pokrój w słupki marchewkę i pietruszkę, cebulę i pora - w krążki, a paprykę i rozmoczone grzyby w paski. Z miski z kurczakiem wyjmij czosnek. Mięso z papryczką wrzuć na patelnię i smaż przez chwilę na ostrym ogniu. Gdy zacznie nabierać złotego koloru, dodaj marchewkę i pietruszkę. Chwilę smaż razem, następnie dodaj ok. 100 ml wody i 2 łyżki sosu sojowego.
Na patelnię dodaj pędy bambusa, grzyby i paprykę. Całość duś przez 2-3 minuty. W kubku rozprowadź 1 łyżeczkę skrobi w 100 ml wody. Zdejmij patelnię z ognia, dodaj sezam i wodę ze skrobią. Szybko wymieszaj całość, by nie powstały grudki i ponownie połóż patelnię na ogniu. Gdy zacznie wrzeć, podawaj z ciepłym ryżem.