Mięso podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy, oprószyć solą, pieprzem, papryką. Po dokładnym obsmażeniu do mięsa dodać czosnek prasowany i jeszcze kilka minut poddusić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzuć na patelnię. Dodać 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, suszone pomidory i chwilę ze sobą poddusić. Kiedy pomidory będą już miękkie ostudzić i zmiksować całość blenderem. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Podawać oczywiście z makaronem typu spaghetti albo możne być także odmiana Penne. Udekorować na koniec startym parmezanem i listkiem Bazylii.
0,25 kg wołowiny mielonej 0,25 kg wieprzowiny mielonej 5-6 słodkich pomidorów (mogą być z puszki) 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól Pieprz
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 10669
[title] => Spaghetti bolognese
[desc] => Na każdą okazję, spaghetti. Aromatyczne przyprawy, parmezan i bazylia. Przenieśmy się na chwilę do Włoch. Podarujmy sobie ich namiastkę w zaciszu domowym.
[keywords] => spaghetti,makaron,sos,penne,lunch
[opis] => Na każdą okazję, spaghetti. Aromatyczne przyprawy, parmezan i bazylia. Przenieśmy się na chwilę do Włoch. Podarujmy sobie ich namiastkę w zaciszu domowym.
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => spaghetti
[nazwa_url] => spaghetti
)
[1] => Array
(
[nazwa] => makaron
[nazwa_url] => makaron
)
[2] => Array
(
[nazwa] => sos
[nazwa_url] => sos
)
[3] => Array
(
[nazwa] => penne
[nazwa_url] => penne
)
[4] => Array
(
[nazwa] => lunch
[nazwa_url] => lunch
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => 0,25 kg wołowiny mielonej0,25 kg wieprzowiny mielonej5-6 słodkich pomidorów (mogą być z puszki) 2 ząbki czosnku 1 łyżka koncentratu pomidorowegoSólPieprz
)
[recipe] => Mięso podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy, oprószyć solą, pieprzem, papryką. Po dokładnym obsmażeniu do mięsa dodać czosnek prasowany i jeszcze kilka minut poddusić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzuć na patelnię. Dodać 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, suszone pomidory i chwilę ze sobą poddusić. Kiedy pomidory będą już miękkie ostudzić i zmiksować całość blenderem. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Podawać oczywiście z makaronem typu spaghetti albo możne być także odmiana Penne.Udekorować na koniec startym parmezanem i listkiem Bazylii.
Przyprawy: pieprz, sól, liść laurowy, papryka suszona, bazylia, oregano, suszone pomidory w oleju, liść świeżej bazylii.
)
1
2008-07-09 16:24:55
Spaghetti bolognese
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Mięso podsmażyć w niewielkiej ilości oliwy, oprószyć solą, pieprzem, papryką. Po dokładnym obsmażeniu do mięsa dodać czosnek prasowany i jeszcze kilka minut poddusić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę i wrzuć na patelnię. Dodać 1 łyżeczkę soli, 2 łyżeczki cukru, suszone pomidory i chwilę ze sobą poddusić. Kiedy pomidory będą już miękkie ostudzić i zmiksować całość blenderem. Dodać do mięsa i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Podawać oczywiście z makaronem typu spaghetti albo możne być także odmiana Penne. Udekorować na koniec startym parmezanem i listkiem Bazylii.