Array
(
[id] => 736
[autor] => 3
[tytul] => Spaghetti z suszonymi pomidorami i oliwkami
[tekst] =>
Cebulę pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Gdy będzie szklista dorzuć, wcześniej obrany i drobno pokrojony czosnek. Delikatnie mieszając smaż do zrumieniania, uważając by czosnek się nie przypalił, bo nada gorzki posmak potrawie. Następnie dodaj pokrojony w paseczki boczek wędzony i smaż jeszcze kilka minutek, starannie ciągle mieszając. Dodaj pokrojone w paski pomidory oraz paprykę a także w kółeczka oliwki. A na koniec wlej puszkę z pomidorami . Na sam koniec dodaj przyprawy. Ile uważasz, byle z umiarem. Ja nie dodawałam już soli, ponieważ boczek wędzony ładnie doprawił sos.
Oczywiście najlepiej w międzyczasie już gotować makaron, a gdy będzie już al’dente odcedź i polej zimną wodą. Jeśli nie będziesz od razu łączyć z sosem, najlepiej delikatnie skropić makaron oliwą by się nie posklejał. Podawaj na ciepło posypane startym serem oraz natką pietruszki.
[data] => 2019-07-26 00:00:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 1
[url] => spaghetti-suszonymi-pomidorami-oliwkami
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
- 5 suszonych pomidorów w zalewie z ziołami
- po ok. 5 oliwek czarnych i zielonych
- paczka cienko pokrojonego boczku wędzonego
- marynowana czerwona papryka (kilka kawałków)
- 1 średnia cebula
- puszka pomidorów w zalewie, pokrojone w kosteczkę
- 1 ząbek czosnku
- garść natki pietruszki
- starty parmezan lub inny twardy ser
- makaron typu spaghetti lub jaki wolisz
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, pieprz czarny, suszone pomidory z ziołami
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11680
[desc] => Spaghetti to kultowa potrawa, uwielbiana przez wielu. Można jednak czasem pozwolić sobie na odmianę. Spojrzeć na nią inaczej.
[keywords] => obiad,kolacja,pomidory,slaghetti,oliwki
[opis] => Spaghetti to kultowa potrawa, uwielbiana przez wielu. Można jednak czasem pozwolić sobie na odmianę. Spojrzeć na nią inaczej.
[title] => Spaghetti z suszonymi pomidorami i oliwkami
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => obiad
[nazwa_url] => obiad
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kolacja
[nazwa_url] => kolacja
)
[2] => Array
(
[nazwa] => pomidory
[nazwa_url] => pomidory
)
[3] => Array
(
[nazwa] => slaghetti
[nazwa_url] => slaghetti
)
[4] => Array
(
[nazwa] => oliwki
[nazwa_url] => oliwki
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => - 5 suszonych pomidorów w zalewie z ziołami- po ok. 5 oliwek czarnych i zielonych- paczka cienko pokrojonego boczku wędzonego- marynowana czerwona papryka (kilka kawałków)- 1 średnia cebula- puszka pomidorów w zalewie, pokrojone w kosteczkę- 1 ząbek czosnku- garść natki pietruszki- starty parmezan lub inny twardy ser- makaron typu spaghetti lub jaki wolisz- 2 łyżki oliwy z oliwek
[1] => Przyprawy: ostra papryka, słodka papryka, oregano, bazylia, pieprz czarny, suszone pomidory z ziołami
)
[recipe] => Cebulę pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Gdy będzie szklista dorzuć, wcześniej obrany i drobno pokrojony czosnek. Delikatnie mieszając smaż do zrumieniania, uważając by czosnek się nie przypalił, bo nada gorzki posmak potrawie. Następnie dodaj pokrojony w paseczki boczek wędzony i smaż jeszcze kilka minutek, starannie ciągle mieszając. Dodaj pokrojone w paski pomidory oraz paprykę a także w kółeczka oliwki. A na koniec wlej puszkę z pomidorami . Na sam koniec dodaj przyprawy. Ile uważasz, byle z umiarem. Ja nie dodawałam już soli, ponieważ boczek wędzony ładnie doprawił sos.
Oczywiście najlepiej w międzyczasie już gotować makaron, a gdy będzie już al’dente odcedź i polej zimną wodą. Jeśli nie będziesz od razu łączyć z sosem, najlepiej delikatnie skropić makaron oliwą by się nie posklejał. Podawaj na ciepło posypane startym serem oraz natką pietruszki.
)
1
Cebulę pokrój w kosteczkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę. Gdy będzie szklista dorzuć, wcześniej obrany i drobno pokrojony czosnek. Delikatnie mieszając smaż do zrumieniania, uważając by czosnek się nie przypalił, bo nada gorzki posmak potrawie. Następnie dodaj pokrojony w paseczki boczek wędzony i smaż jeszcze kilka minutek, starannie ciągle mieszając. Dodaj pokrojone w paski pomidory oraz paprykę a także w kółeczka oliwki. A na koniec wlej puszkę z pomidorami . Na sam koniec dodaj przyprawy. Ile uważasz, byle z umiarem. Ja nie dodawałam już soli, ponieważ boczek wędzony ładnie doprawił sos.
Oczywiście najlepiej w międzyczasie już gotować makaron, a gdy będzie już al’dente odcedź i polej zimną wodą. Jeśli nie będziesz od razu łączyć z sosem, najlepiej delikatnie skropić makaron oliwą by się nie posklejał. Podawaj na ciepło posypane startym serem oraz natką pietruszki.