Przygotowanie potrawy, czy ciasta lub przekąski lubię rozpoczynać od przygotowania poszczególnych składników. Dlatego w tym celu na początku odmierzymy i pokruszymy czekoladę mleczną (dla ułatwienia dwie tabliczki) i deserową (1/4 tabliczki). Następnie odmierzamy mrożone maliny i rozgniatamy je blenderem - możemy je przetrzeć przez sito.
Przepis:
Po początkowym etapie przechodzimy do właściwego procesu. Do kąpieli wodnej wstawiamy śmietankę z miodem i malinami. Mieszamy składniki i zagotowujemy, tak żeby utworzyły jednolitą masę. Następnie do połączonych produktów dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy do momentu kiedy się rozpuści i scali z pozostałymi składnikami. Dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy. Kolejny krok to studzenie przygotowanej mieszanki i wstawienie jej do lodówki na minimum 30 minut do 1 godziny.
W następnym etapie kiedy masa jest już ciągnąca i nie rozpuszcza się w dłoniach, formujemy kulki o dowolnej średnicy – najlepiej około 1,5 do 3 cm. Kulki nadziewamy na patyczki np. do szaszłyków i układamy na papierze do pieczenia i znowu chowamy do lodówki na 30 minut.
W momencie kiedy lizaki tężeją obieramy i kruszymy pistacje i przygotowujemy polewę. Pokruszone do wyboru czekolady białe, mleczne lub deserowe umieszczamy w kąpieli wodnej. Całość studzimy, ale jednocześnie zachowujemy płynny charakter czekolady. Na koniec wyjmujemy lizaki, zanurzamy je w rozpuszczonej czekoladzie i posypujemy pistacjami. Tak przygotowane trufle układamy np. w szklance lub na durszlaku i chowamy ponownie do lodówki lub do zamrażarki.
Po zastygnięciu lizaków serwujemy je naszym dzieciom, gościom lub zjadamy sami :)
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 12224
[keywords] => trufle,lizaki,maliny,czekolada,śmietana,miód,masło
[opis] => Trufle czekoladowo-malinowe z pistacjami na patyczkach, to wspaniała słodka przekąska dla każdego. Uwielbiają ją zwłaszcza dzieci.
[title] => Trufle aka lizaki czekoladowo-malinowe na patyczkach
[desc] => Trufle czekoladowo-malinowe z pistacjami na patyczkach, to wspaniała słodka przekąska dla każdego. Uwielbiają ją zwłaszcza dzieci.
[kategorie] => 191
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => czekolada
[nazwa_url] => czekolada
)
[1] => Array
(
[nazwa] => miód
[nazwa_url] => miod
)
[2] => Array
(
[nazwa] => maliny
[nazwa_url] => maliny
)
[3] => Array
(
[nazwa] => trufle
[nazwa_url] => trufle
)
[4] => Array
(
[nazwa] => lizaki
[nazwa_url] => lizaki
)
[5] => Array
(
[nazwa] => śmietana
[nazwa_url] => smietana
)
[6] => Array
(
[nazwa] => masło
[nazwa_url] => maslo
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => Trufle:
[1] => 200 g czekolady mlecznej
[2] => 25 g czekolady deserowej
[3] => 25 ml śmietanki UHT 30%
[4] => 20 g miodu
[5] => 30 g miękkiego masła
[6] => 40 g malin mrożonych
[7] => Polewa:
[8] => 200 g mix czekolad białej, mlecznej lub deserowej
[9] => Dekoracja:
[10] => 50 g drobno pokrojone solone pistacje
[11] => Potrzebne:
[12] => papier do pieczenia
[13] => drewniane patyczki
)
[recipe] => Początek:
Przygotowanie potrawy, czy ciasta lub przekąski lubię rozpoczynać od przygotowania poszczególnych składników. Dlatego w tym celu na początku odmierzymy i pokruszymy czekoladę mleczną (dla ułatwienia dwie tabliczki) i deserową (1/4 tabliczki). Następnie odmierzamy mrożone maliny i rozgniatamy je blenderem - możemy je przetrzeć przez sito.
Przepis:
Po początkowym etapie przechodzimy do właściwego procesu. Do kąpieli wodnej wstawiamy śmietankę z miodem i malinami. Mieszamy składniki i zagotowujemy, tak żeby utworzyły jednolitą masę. Następnie do połączonych produktów dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy do momentu kiedy się rozpuści i scali z pozostałymi składnikami. Dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy. Kolejny krok to studzenie przygotowanej mieszanki i wstawienie jej do lodówki na minimum 30 minut do 1 godziny.
W następnym etapie kiedy masa jest już ciągnąca i nie rozpuszcza się w dłoniach, formujemy kulki o dowolnej średnicy – najlepiej około 1,5 do 3 cm. Kulki nadziewamy na patyczki np. do szaszłyków i układamy na papierze do pieczenia i znowu chowamy do lodówki na 30 minut.
W momencie kiedy lizaki tężeją obieramy i kruszymy pistacje i przygotowujemy polewę. Pokruszone do wyboru czekolady białe, mleczne lub deserowe umieszczamy w kąpieli wodnej. Całość studzimy, ale jednocześnie zachowujemy płynny charakter czekolady. Na koniec wyjmujemy lizaki, zanurzamy je w rozpuszczonej czekoladzie i posypujemy pistacjami. Tak przygotowane trufle układamy np. w szklance lub na durszlaku i chowamy ponownie do lodówki lub do zamrażarki.
Po zastygnięciu lizaków serwujemy je naszym dzieciom, gościom lub zjadamy sami :)
Smacznego.
PS. Przepis inspirowany książką Lidla.
)
1
2019-10-01 09:34:31
Trufle aka lizaki czekoladowo-malinowe na patyczkach
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Początek:
Przygotowanie potrawy, czy ciasta lub przekąski lubię rozpoczynać od przygotowania poszczególnych składników. Dlatego w tym celu na początku odmierzymy i pokruszymy czekoladę mleczną (dla ułatwienia dwie tabliczki) i deserową (1/4 tabliczki). Następnie odmierzamy mrożone maliny i rozgniatamy je blenderem - możemy je przetrzeć przez sito.
Przepis:
Po początkowym etapie przechodzimy do właściwego procesu. Do kąpieli wodnej wstawiamy śmietankę z miodem i malinami. Mieszamy składniki i zagotowujemy, tak żeby utworzyły jednolitą masę. Następnie do połączonych produktów dodajemy pokruszoną czekoladę i czekamy do momentu kiedy się rozpuści i scali z pozostałymi składnikami. Dodajemy miękkie masło i dokładnie łączymy. Kolejny krok to studzenie przygotowanej mieszanki i wstawienie jej do lodówki na minimum 30 minut do 1 godziny.
W następnym etapie kiedy masa jest już ciągnąca i nie rozpuszcza się w dłoniach, formujemy kulki o dowolnej średnicy – najlepiej około 1,5 do 3 cm. Kulki nadziewamy na patyczki np. do szaszłyków i układamy na papierze do pieczenia i znowu chowamy do lodówki na 30 minut.
W momencie kiedy lizaki tężeją obieramy i kruszymy pistacje i przygotowujemy polewę. Pokruszone do wyboru czekolady białe, mleczne lub deserowe umieszczamy w kąpieli wodnej. Całość studzimy, ale jednocześnie zachowujemy płynny charakter czekolady. Na koniec wyjmujemy lizaki, zanurzamy je w rozpuszczonej czekoladzie i posypujemy pistacjami. Tak przygotowane trufle układamy np. w szklance lub na durszlaku i chowamy ponownie do lodówki lub do zamrażarki.
Po zastygnięciu lizaków serwujemy je naszym dzieciom, gościom lub zjadamy sami :)