Przepiękna tradycja Wielkanocna. Niebawem zaczniemy delektować się smakiem pysznego, aromatycznego żurku. Już dziś możesz zacząć szykować swój zakwas.
Do wysokiego słoika wsyp mąkę. Wlej do niej litr ciepłej wody, wymieszaj delikatnie. Dorzuć pozostałe przyprawy i postaw w ciepłym miejscu. Ja postawiłam w kuchni przy oknie. Codziennie rano i wieczorem delikatnie wymieszaj zakwas. Mój zakwas robię już od 8 dni. Próbowałam i jest już dobry.
Można go przełożyć do słoika, zamknąć i trzymać w lodówce przez kilka dni.
1 szklanka mąki żurkowej 1 litr ciepłej wody 5 ząbków czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 10 ziaren pieprzu czarnego
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11086
[title] => Wielkanocny zakwas do żurku
[desc] => Wielkanoc już za pasem. W moim domu jemy Barszcz Biały, natomiast tym razem zaplanowałam do tego zestawu zrobić Żurek. Próbowałam wielu zakwasów kupionych w sklepie, ale nie trafiłam na taki by był naprawdę smaczny. Tym razem kupiłam mąkę żurkową i postanowiłam zrobić zakwas własnoręcznie.
[keywords] => żurek,Wielkanoc,zakwas,świątecznie
[opis] => Wielkanoc już za pasem. W moim domu jemy Barszcz Biały, natomiast tym razem zaplanowałam do tego zestawu zrobić Żurek. Próbowałam wielu zakwasów kupionych w sklepie, ale nie trafiłam na taki by był naprawdę smaczny. Tym razem kupiłam mąkę żurkową i postanowiłam zrobić zakwas własnoręcznie.
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => żurek
[nazwa_url] => zurek
)
[1] => Array
(
[nazwa] => Wielkanoc
[nazwa_url] => Wielkanoc
)
[2] => Array
(
[nazwa] => zakwas
[nazwa_url] => zakwas
)
[3] => Array
(
[nazwa] => świątecznie
[nazwa_url] => swiatecznie
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => 1 szklanka mąki żurkowej 1 litr ciepłej wody5 ząbków czosnku3 liście laurowe5 ziaren ziela angielskiego10 ziaren pieprzu czarnego
)
[recipe] => Przepiękna tradycja Wielkanocna. Niebawem zaczniemy delektować się smakiem pysznego, aromatycznego żurku. Już dziś możesz zacząć szykować swój zakwas.
Do wysokiego słoika wsyp mąkę. Wlej do niej litr ciepłej wody, wymieszaj delikatnie. Dorzuć pozostałe przyprawy i postaw w ciepłym miejscu. Ja postawiłam w kuchni przy oknie. Codziennie rano i wieczorem delikatnie wymieszaj zakwas. Mój zakwas robię już od 8 dni. Próbowałam i jest już dobry.
Można go przełożyć do słoika, zamknąć i trzymać w lodówce przez kilka dni.
)
1
2015-04-01 11:08:58
Wielkanocny zakwas do żurku
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Przepiękna tradycja Wielkanocna. Niebawem zaczniemy delektować się smakiem pysznego, aromatycznego żurku. Już dziś możesz zacząć szykować swój zakwas.
Do wysokiego słoika wsyp mąkę. Wlej do niej litr ciepłej wody, wymieszaj delikatnie. Dorzuć pozostałe przyprawy i postaw w ciepłym miejscu. Ja postawiłam w kuchni przy oknie. Codziennie rano i wieczorem delikatnie wymieszaj zakwas. Mój zakwas robię już od 8 dni. Próbowałam i jest już dobry.
Można go przełożyć do słoika, zamknąć i trzymać w lodówce przez kilka dni.