Równie ważne jak pierwsze, drugie śniadanie dzieci jedzą w szkole bez kontroli rodziców. Powinno być więc tak przygotowane, by żaden maluch nie pomijał posiłku. Jak przygotować zdrowe i smaczne śniadanie do szkoły dla dziecka? Jak połączyć zdrowe składniki ze smakami uwielbianymi przez dzieci? Sprawdź nasze trzy proste przepisy na śniadanie dla ucznia. 

Co na drugie śniadanie dla ucznia?

Właściwe odżywianie jest kluczowe dla koncentracji i uczenia się. Dziecko, które w posiłkach dostarcza organizmowi odpowiednie porcje witamin i składników mineralnych, ma energię i zapał do poznawania świata. Lepiej się uczy, łatwiej przychodzi mu rozumienie nowych zagadnień. 

Pierwsze śniadanie powinno zjeść jeszcze w domu, do 30 minut po przebudzeniu, natomiast drugie w szkole, ok. godz. 10-11. Drugie śniadanie nie powinno być już tak sycące jak pierwsze, raczej ma podtrzymać pewien poziom najedzenia, aby nie skupiać się w trakcie lekcji na burczącym brzuchu ani nie zasypiać z przejedzenia. 

Warto zadbać o praktyczną stronę posiłku - dziecko w szkole nie ma pewnie warunków do podgrzania jedzenia, niewskazane jest także przygotowywanie potraw, które wymagają użycia sztućców. Maluch prawdopodobnie śniadanie będzie jeść w klasie, na gwarnym korytarzu czy na boisku, ganiając się z kolegami. Najlepiej, jeśli będą to małe porcje, które można łatwo włożyć do buzi, nie brudząc się przy tym. Jeśli kromki, placki czy tortille, to pokrojone na kawałki.

W co zapakować śniadanie do szkoły?

Szczególnie w przypadku niejadków kluczowy jest wygląd i opakowanie posiłku. W sprzedaży możemy znaleźć mnóstwo kolorowych pudełek na drugie śniadanie z praktycznymi przegródkami. Wiele z nich jest opatrzonych wizerunkiem ulubionych bohaterów z kreskówek czy gier. 

Taki pojemnik, choć plastikowy, jest bardziej ekologicznym rozwiązaniem niż codziennie używany papier śniadaniowy, folia aluminiowa czy woreczki foliowe. Ponadto, twarde pudełko zabezpiecza jedzenie przed zgnieceniem, o co nietrudno podczas dziecięcych zabaw. 

Z czego zrobić drugie śniadanie?

Oczywiście możemy postawić wyłącznie na zdrowe dania pozbawione cukru, ale jeśli wszystkie dzieci wokół będą zajadać się słodkimi drożdżówkami, jest duże ryzyko, że nasza pociecha nie sięgnie po kromkę pełnoziarnistego pieczywa z kiszonymi ogórkami. Dlatego warto postawić na kompromis, by mieć pewność, że dziecko zje drugie śniadanie w szkole ze smakiem i będzie mieć dobre skojarzenia z nauką. 

Zdrowe produkty na drugie śniadanie:

  • surowe owoce - pokrojone w kawałki, pozbawione gniazd nasiennych i pestek, obrane, jeśli trzeba, łatwe do złapania i zjedzenia. Dobrze sprawdzą się jabłka, gruszki, nektarynki, brzoskwinie, winogrona, mandarynki, pomarańcze,

  • surowe lub gotowane warzywa, które dziecko lubi, pokrojone w słupki. Polecamy marchewkę, paprykę, zielone ogórki, pomidorki koktajlowe, fasolkę szparagową, brokuły, kalafior,

  • domowe ciasto z owocami,

  • domowe batony z orzechami, nasionami, suszonymi owocami, 

  • kanapki lub tortille z ulubionymi dodatkami pokrojone na kawałki.

Zdrowe napoje na cały dzień

Nie zapominajmy, że równie ważne jest odpowiednie nawodnienie organizmu. Jeśli w danym dniu dziecko nie będzie miało zajęć sportowych, powinno wystarczyć mu do 1 litra wody na dzień w szkole. W cieplejszych miesiącach lepsze będą zimne napoje, a zimą sprawdzi się termos z ciepłym napojem. 

Zdrowe zimne napoje

  • woda,

  • woda z cytryną, ogórkiem lub kawałkami owoców,

  • rozcieńczony domowy kompot,

  • herbatki ziołowe, np. miętowa albo owocowe zaparzone w niewielkiej ilości wrzącej wody, a następnie rozcieńczone zimną wodą.

Zdrowe ciepłe napoje

  • klasyczna herbata z cytryną,

  • herbata owocowa,

  • kawa zbożowa.

Choć są zdrowe, nie proponujemy tu mleka ani napojów roślinnych, które są dodatkowo sycące i mogą niepotrzebnie zwiększać ilość przyjmowanego cukru, powodując brak apetytu w porze obiadu. Napoje zabierane przez dziecko do szkoły powinny przede wszystkim uzupełniać ubytek płynów.

Zdrowe i słodkie śniadanie do szkoły dla dziecka - przepis

Jeśli twój mały łasuch na każdy posiłek chciałby jeść czekoladę, nic nie stoi na przeszkodzie, by na drugie śniadanie przygotować mu owoce z czekoladową pasta do maczania. Oczywiście w opcji nieco zdrowszej. 

Składniki na pastę

  • pół szklanki ugotowanej kaszy jaglanej

  • dojrzały banan

  • 2-3 łyżki dowolnego mleka roślinnego lub krowiego

  • 2 łyżki kakao

Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę i przekładamy do pudełka na drugie śniadanie. Do pojemnika wkładamy również pokrojone w kawałki owoce, które dziecko może maczać w słodkiej paście, np.:

  • jabłka,

  • gruszki,

  • śliwki,

  • nektarynki,

  • brzoskwinie,

  • winogrona.

Drugie śniadanie do szkoły bez chleba - przepis

Pieczywo nie jest koniecznym dodatkiem do posiłku, tym bardziej, jeśli zależy nam na bezglutenowej wersji drugiego śniadania. Z powodzeniem możemy zastąpić je sycącą pastą na bazie ciecierzycy, w której można maczać ulubione warzywa.

Składniki na pastę

  • 100 g ciecierzycy

  • 20 g zielonych oliwek 

  • garść szpinaku

  • łyżka oliwy

  • sól, pieprz, czosnek granulowany do smaku

Składniki blendujemy na jednolitą masę. Przekładamy ją do pudełka śniadaniowego, a resztę przestrzeni wypełniamy ulubionymi warzywami pokrojonymi w słupki, np.:

  • marchewką,

  • ogórkami zielonymi,

  • papryką,

  • cukinią,

  • rzodkiewką.

Pomysł na kanapki śniadaniowe dla ucznia

Przygotowując dziecku kanapki do szkoły, powinniśmy mimo wszystko postawić na przewagę warzyw nad pieczywem, a sam chleb nie powinien być pszenny, ale żytni, najlepiej z ziarnami, by dostarczać dziecku więcej minerałów. 

Składniki

  • 4 cienkie kromki chleba z ziarnami

  • ćwiartka małego awokado

  • pół pomidora

  • pół papryki

  • ogórek gruntowy

  • 2 plastry ulubionego sera lub szynki

  • mała garść kiełków

  • łyżeczka ziaren słonecznika

  • kilka kropli cytryny

  • szczypta soli

Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy do niego kilka kropli cytryny, nie nie sczerniało, solimy do smaku. Kromki smarujemy cienko pastą, dwie z nich posypujemy słonecznikiem i układamy kiełki. Następnie układamy na nich pozostałe produkty pokrojone w plastry, jako ostatnie na górę kładziemy pieczywo. Jeśli są duże, kromki warto przekroić na pół. Wybieramy ciasne pudełko, by produkty w kromkach się nie przesuwały.