Mniej kaloryczna od kurzego jajka, aquafaba na dodatek nie uczula i jest całkowicie wegańskim produktem. Odkryto ją niedawno, ale już zdążyła zrobić niemałą rewolucję. Ubita aquafaba zachowuje się jak białko z jajek, nadaje się do robienia bezy, musu, lodów itp. Wypróbuj nasze przepisy na desery z aquafaby z ciecierzycy, fasoli i innych strączków.
Najprościej rzecz ujmując, to woda, przede wszystkim z ciecierzycy, ale też z niektórych rodzajów fasoli i innych strączków. Może to być zarówno woda pozostała w puszce, słoiku, jak i woda z gotowania. Nazwa aquafaba to połączenie słów woda i fasola.
Docelowo wodę ubija się na sztywną pianę, podobnie jak białka jaj. Przydatny może być jednak mikser, ponieważ aquafaba wymaga znacznie więcej energii niż kurze jaja, by zamienić się w sztywna pianę.
Minusem aquafaby na pewno jest lekko wyczuwalny smak strączków, jednak po dodaniu cukru, czekolady czy innych wyrazistych składników neutralizuje się. Z kolei zaletą takiej pianki jest to, że nie trzeba jej dalej przetwarzać, by była jadalna. Po zmiksowaniu możemy wymieszać ją z dodatkami smakowymi, a po schłodzeniu w lodówce, gdy nieco stężeje - zjeść.
Pu-erh Special to najszlachetniejsza czerwona herbata. Do jej tworzenia wybierane są najlepsze liście. Susz odznacza się złotobrązową barwą, którą osiąga się dzięki kilkuletniemu leżakowaniu liści. Napar jest ciemnoczerwony, o charakterystycznym, korzennym i cierpkim smaku. Herbata pochodzi z Chin, gdzie początkowo zarezerwowana była wyłącznie dla cesarskiej rodziny.
Herbatę zaparzamy w imbryku w proporcji 1 kopiasta łyżeczka (około 3 gramy) herbaty na 200 ml wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 st. C i parzymy przez 3 min. Po przelaniu naparu do filiżanek, liście można zalać ponownie. Drugie, a nawet trzecie zaparzanie powinno trwać trochę dłużej niż poprzednie. Nie należy jednak zbyt długo ich zaparzać, ponieważ napar stanie się gorzki.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 8 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1978/herbata-czerwona-pu-erh-special [nazwa_bazowa] => Herbata czerwona Pu-erh Special [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [1] => Array ( [id] => 1979 [aktywny] => 1 [liczba] => 28 [nazwa] => Herbata zielona Gunpowder Special waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-023 [symbol2] => Z0080 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2073 [podatek] => 23 [ean] => 6379137538316 [time_stamp] => 2015-11-26 12:09:26 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1979 [opiekun] => 4 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 448 [marza] => 362.723 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21610 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2073.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 2550 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2550 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 3 [srednia_ocena] => 5 [title] => Herbata zielona Gunpowder Special [desc] => Gunpowder Special to wyjątkowa zielona herbata, zwinięta w małe, błyszczące kulki, przypominające proch strzelniczy. Charakteryzuje ją delikatny, słodki smak i aromat oraz złotawy kolor. [keywords] => herbata, zielona, gunpowder, special, chiny, chińska, liście, liściasta, kulki, delikatna, delikatny, smak, słodki, [url] => herbata-zielona-gunpowder-special [opis] =>Chińska zielona herbata Gunpowder Special swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu wyglądowi. Podczas suszenia liście zwijane są w błyszczące, drobne kulki, przypominające proch strzelniczy. Im ciaśniej liście są zwinięte, tym susz jest wyżej ceniony. Po zalaniu wodą liście pęcznieją i rozwijają się. Napar ma delikatny, słodki smak oraz żółtozłotą barwę.
Ponieważ liście są bardzo ciasno zwinięte, wykorzystujemy trochę mniej suszu niż zazwyczaj. Na 200 ml wody wystarczy jedna łyżeczka herbaty. Zalewamy nie wrząca, ale ciepłą wodą, o temperaturze ok. 75 st. C. Parzymy nie dłużej niż 2 minuty i przelewamy napar do filiżanek. Jeśli woda będzie zbyt ciepła, napar może stać się gorzkawy. W Maroku Gunpowder Special podawana jest z liśćmi świeżej mięty oraz cukrem.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 3 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1979/herbata-zielona-gunpowder-special [nazwa_bazowa] => Herbata zielona Gunpowder Special [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [2] => Array ( [id] => 1980 [aktywny] => 1 [liczba] => 29 [nazwa] => Herbata zielona Bi Luo Chun waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-004 [symbol2] => Z0100 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2740 [podatek] => 23 [ean] => 5905591481298 [time_stamp] => 2015-11-26 12:11:05 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1980 [opiekun] => 4 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 611 [marza] => 348.445 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21606 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2740.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 3370 [dostepnosc_google] => [brutto] => 3370 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 7 [srednia_ocena] => 5 [title] => Herbata zielona Bi Luo Chun [desc] => Ze spiralnie skręconych liści zielonej herbaty Bi Luo Chun powstaje napar o wyjątkowym, delikatnym, owocowo-kwiatowym smaku i aromacie. Wszystko dzięki temu, że krzewy rosną w pobliżu drzew owocowych. [keywords] => herbata, zielona, bi, luo, chun, owocowo-kwiatowy aromat, delikatna, chiny, chińska, pobudzająca, liście, liściasta, [url] => herbata-zielona-bi-luo-chun [opis] =>Zielona herbata Bi Luo Chun uprawiana jest w chińskiej prowincji Jiangsu w regionie Dongting. Liście podczas produkcji zwijane są w małe spirale, z których po wysuszeniu wystają delikatne, jasne włoski. Herbata ma charakterystyczny, owocowo-kwiatowy smak i aromat, które zawdzięcza drzewom owocowym, w pobliżu których krzewy są uprawiane.
Na każde 150 ml wody używamy 1 łyżeczkę herbaty. Susz zalewamy wodą o temperaturze ok. 75 st. C i czekamy od 2 do 4 min., zależnie od preferencji, aż napar będzie gotowy. Im dłuższe zaparzanie, tym smak będzie intensywniejszy. Do zaparzania Bi Luo Chun warto użyć szklanego, przezroczystego dzbanka, aby móc obserwować, jak liście się otwierają. Gotowy napar przelewamy do filiżanek, nie naciągnął goryczą spowodowaną łączeniem sie teiny z garbnikami.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 7 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1980/herbata-zielona-bi-luo-chun [nazwa_bazowa] => Herbata zielona Bi Luo Chun [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [3] => Array ( [id] => 1982 [aktywny] => 1 [liczba] => 16 [nazwa] => Herbata czarna Ceylon OPA waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-006 [symbol2] => Cz0101 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2073 [podatek] => 23 [ean] => 6379137712174 [time_stamp] => 2015-11-26 12:13:25 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1982 [opiekun] => 4 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 448 [marza] => 362.723 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 14033 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2073.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 2550 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2550 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 4 [srednia_ocena] => 4.25 [title] => Herbata czarna Ceylon OPA [desc] => Czarna herbata ze Sri Lanki o wyjątkowo pobudzającym działaniu, intensywnym smaku i aromacie. Idealna o poranku na rozbudzenie, działa również rozgrzewająco. [keywords] => ceylon, opa, sri lanka, herbata, czarna, rozbudzająca, rozgrzewająca, cejlon, liście, liściasta, pobudzająca, intensywny, smak, aromt, [opis] =>Jedna z mocniejszych czarnych herbat, Ceylon Opa, zbierana jest z krzewów rosnących na Sri Lance, czyli wyspie Cejlon. Liście są zrywane dopiero, gdy cały krzew dojrzeje. W związku z tym część liści jest już bardzo dobrze rozwinięta, podczas gdy niektóre dopiero się rozwinęły. Czerwonobrązowy napar ma mocny smak z ostrzejszymi nutami i intensywny aromat.
Czarne herbaty można zalewać cieplejszą wodą niż pozostałe, ponieważ są na tyle intensywne, że zbyt wysoka temperatura nie zneutralizuje ich walorów smakowych, zapachowych ani zdrowotnych. Susz należy umieścić w sitku zaparzarki w proporcji 1 łyżeczka suszu na 200 ml wody, a następnie zalać świeżo przegotowaną wodą – jej temperatura powinna wynosić 98-100 st. C.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[url] => herbata-czarna-ceylon-opa [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_liczba] => 4 [globalna_ocena] => 4.25 [srednia_ocena_procent] => 85 [link] => /produkt/1982/herbata-czarna-ceylon-opa [nazwa_bazowa] => Herbata czarna Ceylon OPA [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [4] => Array ( [id] => 1983 [aktywny] => 1 [liczba] => 17 [nazwa] => Herbata czarna Golden Dragon waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-019 [symbol2] => Cz0137 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2919 [podatek] => 23 [ean] => 6379133605036 [time_stamp] => 2015-11-26 12:14:17 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1983 [opiekun] => 4 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 713 [marza] => 309.397 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21609 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2919.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 3590 [dostepnosc_google] => [brutto] => 3590 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 2 [srednia_ocena] => 5 [desc] => Najmłodsze liście czarnej herbaty Golden Dragon podczas zaparzania rozwijają się, uwalniając wyjątkowy smak i aromat. Herbatę charakteryzuje delikatny posmak goryczy i mahoniowa barwa. [opis] =>Liście zbierane są w chińskiej prowincji Yunnan. Najmłodsze z nich są naturalnie zwinięte w rurki. Podczas zaparzania rozwijają się, uwalniając niepowtarzalny, lekko gorzkawy smak, który można wyczuć na podniebieniu. Ciekawa jest również barwa herbaty Golden Dragon – mahoniowa ze złotymi smugami. Sam napar, po przelaniu do filiżanek, jest lekko mętny.
Do przygotowania naparu z tej herbaty najlepiej użyć zaparzarki z sitkiem. Wsypujemy 1,5 łyżeczki suszu na każde 200 ml wody. Nie zalewamy liści wrzątkiem, ale wodą o temperaturze ok. 97 st. C. Aby uzyskać pobudzający napar, liście należy zaparzać krótko – nie dłużej niż 3 min. Jeśli natomiast wolimy bardziej gorzki, intensywny smak herbaty o uspokajających właściwościach, zaparzamy ok. 7 min. Po tym czasie napar należy odlać do filiżanek, ponieważ szybko stanie się gorzki.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[url] => herbata-czarna-golden-dragon [keywords] => Golden Dragon, golden, czarna, dragon, smok, herbata, gorycz, machoniowa barwa, chiny, liście, liściasta, smak, aromat, [title] => Herbata czarna Golden Dragon [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 2 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1983/herbata-czarna-golden-dragon [nazwa_bazowa] => Herbata czarna Golden Dragon [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [5] => Array ( [id] => 1984 [aktywny] => 1 [liczba] => 23 [nazwa] => Herbatka z ginkgo Biloba waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-030 [symbol2] => O0160 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2073 [podatek] => 23 [ean] => 6379136221202 [time_stamp] => 2015-11-26 12:15:35 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1984 [opiekun] => 13 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 460 [marza] => 350.652 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 14199 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2073.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 2550 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2550 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 4 [srednia_ocena] => 5 [title] => Herbatka z ginkgo Biloba [desc] => Mieszanka liści zielonej herbaty, mate, ginkgo biloba, owoców oraz skórek z cytryny i pomarańczy. Gorzkawy smak liści przełamany jest słodką i cytrusową nutą owoców i skórek. Dzięki temu z każdym łykiem można odkrywać nowy smak herbaty z ginkgo biloba. [keywords] => herbata, zielona, ginkgo, biloba, liście, mate, owoce, cytrusy, skórka cytryny, chiny, chińska, liściasta, owocowa, napar, słodka, cytrusowa, [url] => herbata-owocowa-ginkgo-biloba [opis] =>Mieszanka liści zielonej herbaty, mate, ginkgo biloba, owoców oraz skórek z cytryny i pomarańczy. Gorzkawy smak liści przełamany jest słodką i cytrusową nutą owoców i skórek. Dzięki temu z każdym łykiem można odkrywać nowy smak herbaty z ginkgo biloba.
Najbardziej wymagającym składnikiem w tej mieszance są liście zielonej herbaty, dlatego do niej należy dostosować temperaturę i czas zaparzania. Mieszankę zalewamy wodą schłodzoną do 80 st. C w proporcji 1 łyżeczka suszu na 150 ml płynu. Zaparzamy od 3 do 5 min. w zależności od upodobań. Herbatę można zaparzać kilkakrotnie, ale owocowo-cytrusowa nuta będzie wyczuwalna tylko za pierwszym razem. Kolejne napary mogą jednak być równie smaczne.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 4 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1984/herbata-owocowa-ginkgo-biloba [nazwa_bazowa] => Herbatka z ginkgo Biloba [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [6] => Array ( [id] => 1986 [aktywny] => 1 [liczba] => 16 [nazwa] => Herbata czarna Earl Grey waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-016 [symbol2] => Cz0140 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2073 [podatek] => 23 [ean] => 6379134737774 [time_stamp] => 2015-11-26 12:18:34 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1986 [opiekun] => 13 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 438 [marza] => 373.288 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21646 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2073.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 2550 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2550 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 5 [srednia_ocena] => 5 [title] => Herbata czarna Earl Grey [opis] =>Istnieją co najmniej dwie wersje tego, skąd pochodzi ta herbata, ale na poparcie żadnej z nich nie ma dowodów. Pewne jest jednak, że Earl Grey to połączenie czarnej herbaty cejlońskiej z olejkiem z bergamotki. To on odpowiada za charakterystyczny smak i aromat herbaty. Samo pochodzenie bergamoty nie jest znane, prawdopodobnie pochodzi z Indii, choć dziś uprawiana jest głównie we Włoszech. Smak herbaty jest bardzo charakterystyczny, delikatniejszy niż klasycznej czarnej herbaty, a kolor nieco ciemniejszy. Ogromną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii.
Herbatę earl grey zalewamy wodą o temperaturze ok. 95-97 st. C w proporcji 1 łyżeczka na 200 ml płynu. Po ok. 4 min. napar należy przelać do filiżanek. Ta herbata nie nadaje się do ponownego zaparzania, ponieważ już podczas pierwszego parzenia z liści uwalnia się cały smak i aromat.
Składniki: herbata czarna Ceylon, olejek z bergamotki
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[desc] => Połączenie czarnej herbaty liściastej z olejkiem z bergamoty tworzy unikalną herbatę Earl Grey, ciszącą się ogromną popularnością na całym świecie. Ma bardzo charakterystyczny, delikatny smak. [url] => herbata-czarna-earl-grey [keywords] => Earl Grey, herbata grey, czarna, bergamota, delikatna, herbata cejlońska, sri lanka, delikatna, delikatny, smak, ceylon, liście, liściasta, napar, [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_liczba] => 5 [globalna_ocena] => 5 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1986/herbata-czarna-earl-grey [nazwa_bazowa] => Herbata czarna Earl Grey [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [7] => Array ( [id] => 1987 [aktywny] => 1 [liczba] => 11 [nazwa] => Herbatka owocowa Witaminka waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-071 [symbol2] => O0152 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2361 [podatek] => 8 [ean] => 5905591481908 [time_stamp] => 2015-11-26 12:19:36 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1987 [opiekun] => 13 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 509 [marza] => 363.851 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 1 [foto_id] => 21623 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2361.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 2550 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2550 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 2 [srednia_ocena] => 5 [title] => Herbatka owocowa Witaminka [desc] => Witaminowa bomba pod postacią pysznej, owocowej herbaty z aromatem pomarańczowej skórki. Na ciepło rozgrzewa, na zimno gasi pragnienie. Idealna dla dorosłych, jak i dzieci. [url] => herbatka-owocowa-witaminka [opis] =>Prawdziwa "witaminowa bomba" - herbatka to mieszanka aronii, głogu, jabłka, hibiskusa i skórki pomarańczy. Świetnie smakuje na ciepło, rozgrzewając w chłodne dni, jak i na zimno, gasząc pragnienie. Ze względu na owocowy smak polecana nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.
Herbatka owocowa jest łatwa do przygotowania, ponieważ nie trzeba schładzać wody przed zalaniem. Każdą 1 łyżeczkę mieszanki zalewamy 150 ml wrzącej wody. Aby uzyskać najpełniejszy smak owoców, zaparzamy ją ok. 8 min. Po tym czasie rozlewamy napar do filiżanek. W razie potrzeby można dosłodzić ją do smaku, najlepiej miodem.
Skład: aronia, głóg, jabłka, hibiskus, skórka pomarańczy
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[keywords] => witaminka, głóg, jabłko, hibiskus, herbata, owocowa, skórka pomarańczy, owoce, witaminy, aronia, polska, aromat, rozgrzewająca, naturalna, [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 2 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1987/herbatka-owocowa-witaminka [nazwa_bazowa] => Herbatka owocowa Witaminka [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [8] => Array ( [id] => 1988 [aktywny] => 1 [liczba] => 30 [nazwa] => Herbatka owocowa Lipowo-malinowa waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-029 [symbol2] => O0154 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 3324 [podatek] => 8 [ean] => 6379132468526 [time_stamp] => 2015-11-26 12:20:44 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1988 [opiekun] => 13 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 743 [marza] => 347.376 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21612 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 3324.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 3590 [dostepnosc_google] => [brutto] => 3590 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 8 [srednia_ocena] => 4.75 [keywords] => lipowo, malinowa, herbatka, herbata, owocowa, lipa, maliny, dzika róża, rozgrzewająca, lecznicza, polska, owoce, naturalna, witaminy, lipowa, [url] => herbata-lipowo-malinowa [opis] =>Kwiat lipy, owoce dzikiej róży i maliny od wieków popularne są w Polsce. Stąd pomysł stworzenia herbatki lipowo-malinowej, która dzięki połączeniu tych składników daje najlepszy smak.
2 łyżeczki suszu zalewamy 200 ml wrzącej wody i czekamy ok. 8-10 min, aż powstanie odpowiednio nasycony napar. Herbatkę powinno się pić od razu po zaparzeniu, gdy jest jeszcze ciepła. Wtedy rozgrzewający efekt jest najlepiej zauważalny. Napar można doprawić do smaku miodem, cukrem i plasterkiem cytryny. Nie warto jednak przesadzać z dodatkami, ponieważ herbatka lipowo-malinowa jest już dość słodka.
Skład: owoc dzikiej róży, lipa, maliny,
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[title] => Herbatka owocowa Lipowo-malinowa [desc] => Herbatka lipowo-malinowa doskonale sprawdza się przy przeziębieniach, łagodząc ból gardła czy kaszel. Ma działanie napotne i moczopędne, pomaga również w walce z nadwagą. [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 4.75 [globalna_liczba] => 8 [srednia_ocena_procent] => 95 [link] => /produkt/1988/herbata-lipowo-malinowa [nazwa_bazowa] => Herbatka owocowa Lipowo-malinowa [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [9] => Array ( [id] => 2004 [aktywny] => 1 [liczba] => 13 [nazwa] => Herbata czarna Black Spiral waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-005 [symbol2] => Cz0104 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2740 [podatek] => 23 [ean] => 5905591481304 [time_stamp] => 2015-12-17 10:25:14 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 2004 [opiekun] => 13 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 611 [marza] => 348.445 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 0 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21607 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2740.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 3370 [dostepnosc_google] => [brutto] => 3370 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 8 [srednia_ocena] => 5 [desc] => Ręcznie skręcane liście Black Spiral w połączeniu ze złotymi tipsami tworzą intensywny, aromatyczny napar o ciemnoczerwonej barwie. To jedna z mocniejszych chińskich herbat. [url] => herbata-czarna-black-spiral [opis] =>Chińska Black Spiral należy do grupy mocnych czarnych herbat. Jej liście przed wysuszeniem są ręcznie skręcane, by nadać naparowi wyjątkowy smak. Po zalaniu rozwijają się, znacznie zwiększając swoją objętość. Charakterystyczne dla tej mieszanki są złote tipsy, czyli nierozwinięte pąki kwiatowe. Napar ma wyrazisty smak i aromat oraz ciemnoczerwony kolor.
To jedna z najmniej wymagających herbat, jeśli chodzi o sposób zaparzania. Do sitka zaparzarki wsypujemy 1 łyżeczkę na 200 ml wody i zalewamy wrzątkiem. Po 3 min. zaparzania herbata będzie miała orzeźwiające działanie. Natomiast by uzyskać uspokajający napar, należy odczekać 5-6 min. Dłuższe zaparzanie spowoduje, że napar stanie się gorzki. Herbatę można dosłodzić miodem lub cukrem, dodać cytrynę czy miętę, ale równie dobrze smakuje bez dodatków.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[keywords] => chiny, herbata, czarna, black, spiral, mocna, aromatyczna, intensywna, mocna, liście, liściasta, wyrazista, [title] => Herbata czarna Black Spiral [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 8 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/2004/herbata-czarna-black-spiral [nazwa_bazowa] => Herbata czarna Black Spiral [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) ) 1Grupa osób, które nie mogą jeść jajek z powodów zdrowotnych zawsze była stosunkowo niewielka, ale gdy weganizm i niejedzenie produktów odzwierzęcych z wyboru stało się modne, poszukiwania zamiennika przybrały na sile.
Na wynalezienie aquafaby składają się próby wielu osób, jednak ostatecznie przypisuje się je francuzowi. Joel Rossel w 2014 roku miał ubić pianę na bezę, korzystając z płynu z puszki z czerwoną fasolą. Aby uzyskać sztywną pianę, potrzebował jednak skrobi. Kilka miesięcy później do eksperymentowania z aquafabą zabrał się kulinarny duet, również Francuzów. Sięgnęli jednak po ciecierzycę. Pomysł okazał się sukcesem i z czasem rozprzestrzenił się na cały kulinarny świat.
W kuchni aquafaba zachowuje się jak jajka - stanowi spoiwo dla innych składników, ubita na pianę nadaje puszystości. Jest to mieszanka białka i skrobi, pozbawiona glutenu czy kurzych białek.
100 g aquafaby ma ok. 17 kcal (100 g białka kurzego - 56 kcal), zawiera 3 g węglowodanów, niecały 1 g białka i tyle samo tłuszczu. Ponadto zawiera minerały - 7,3 mg wapnia, 3,2 mg sodu oraz 0,5 mg żelaza.
Dla każdego, kto ma ochotę spróbować czegoś nowego, nie wydając przy okazji fortuny i robiąc coś samodzielnie. Woda z ciecierzycy czy innych strączków jest także wybawieniem dla osób, które z powodów zdrowotnych muszą unikać jajek. Największe uznanie zyskuje jednak w świecie wegan, którzy eliminują ze swojej diety wszystkie zwierzęce produkty.
Jak w przypadku każdego produktu istnieje grupa osób, która powinna unikać aquafaby. To osoby, które są nadwrażliwe na strączki. Woda, która zawiera dużo składników znajdujących się w samych ziarnach, może wywołać gazy i bóle brzucha.
Ponieważ aquafaba zastępuje jajka, można z niej zrobić np. majonez. Znacznie szersze zastosowanie ma jednak w słodkich wypiekach. Z pomocą aquafaby można przyrządzić m.in.
bezy
kremy do ciast
puszyste desery
bitą śmietanę
lody o najróżniejszych smakach
Co do zasady przyjmuje się, że 1 jajko można zastąpić 3 łyżkami płynnej aquafaby. Jeśli do przepisu potrzebujemy tylko białka, za porcję białka z jednego jajka odpowiadają 2 łyżki aquafaby.
Trzeba pamiętać, że woda w puszce i słoiku ma podobne stężenie. Jeśli gotujemy ciecierzycę samodzielnie, powinniśmy stosować proporcję 1 szklanka ziaren na 1,5 szklanki wody. Jeśli będziemy gotować ciecierzycę na średnim ogniu pod przykryciem, powinniśmy uzyskać płyn zbliżony do wzorcowego. Jeśli będzie zbyt rzadki, warto go zredukować.
Szybki i prosty w wykonaniu deser składający się z minimum składników. Można podawać go w pucharkach, lub wykorzystać jako masę do przekładania biszkoptowego ciasta. Dobrze smakuje z drobnymi ciemnymi owocami - jagodami, jeżynami, czarną porzeczką, malinami, truskawkami, wiśniami.
Składniki
100 ml aquafaby (trochę mniej niż z puszki)
100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady, najlepiej w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę, zamiast pokrywki układamy na nim metalową miskę, do której wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Wody powinno być tyle, by nie dotykała miski, czekoladę gotujemy na parze, od czasu do czasu mieszając, aż całkiem się rozpuści. Odkładamy ją na bok, by delikatnie przestygła.
Aquafabę ze szczyptą soli ubijamy mikserem na pianę identycznie jak białka jajek. Nie powinno to zająć więcej niż ok. 7 minut. Gdy ubijemy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i miksujemy ponownie. Następne do piany delikatnie dodajemy schłodzoną rozpuszczoną czekoladę i mieszamy łyżką. Mus przekładamy do miseczek lub smarujemy nim ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Masz ochotę na maleńkie, słodkie bezy, od których trudno się odezwać? Aquafaba jest do tego doskonałym pomysłem. I to nie tylko dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść jajek. Robiąc bezę z aquafaby, nie zostaną nam żółtka, z którymi nie wiadomo, co zrobić.
Składniki
100 ml aquafaby
120 g cukru pudru
opcjonalnie barwnik spożywczy lub naturalny, np. łyżka soku z buraka
Aquafabę ubijamy na sztywną pianę jak białka jajek. Najlepiej robić to mikserem, bo trwa to nieco dłużej niż w przypadku jajek. Następnie dodajemy po trochu cukru i delikatnie ubijamy. Jeśli używamy barwnika, dodajemy go na koniec i mieszamy łyżką.
Następnie przekładamy masę na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Można użyć do tego łyżki, kładąc obok siebie kleksy z pianki, specjalnego rękawa cukierniczego lub torebki z odciętym rogiem, przez którą przeciskamy masę. Ważne, by pamiętać o pozostawieniu lekkich przerw między bezami, które podczas pieczenia nabiorą objętości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza. Z termoobiegiem pieczemy przez 1,5 godziny. Jeśli bezy będą jeszcze wilgotne, można suszyć je przez kolejny kwadrans. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy blachy z bezami w środku do wystudzenia, delikatnie uchylając piekarnik, aby się nie zaparzyły. Drzwiczki można zablokować np. drewnianą łyżką.
Latem ten przepis warto modyfikować i wykorzystywać ulubione owoce, które właśnie są dostępne - truskawki, maliny, jagody, jeżyny, nektaryny… Zimą jesteśmy skazani na mrożonki. W upalne dni można również poeksperymentować z cytryną i świeżymi liśćmi mięty. Ponieważ piana z aquafaby jest puszysta, nie ma konieczności używania maszynki do lodów.
Składniki
100 ml aquafaby
100 g cukru pudru lub dowolnego płynnego słodzika
300 g świeżych lub rozmrożonych owoców
Zaczynamy od owoców - czyścimy je z niejadalnych elementów, jak szypułki, pestki, gałązki, myjemy i po odsączeniu miksujemy na gładką masę. Następnie przechodzimy do aquafaby - ubijamy ją przy pomocy miksera, aż będzie sztywna.
Do piany dodajemy po łyżeczce cukru i miksujemy, aż wykorzystamy cały słodzik. Do miski przekładamy zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Masę wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny.
[data] => 2021-09-27 11:45:34 [jezyk] => 1 [wordpress] => 0 [url] => aquafaba-co-to-jest-jak-wykorzystac-do-czego-nadaje-sie-woda-z-fasoli-ciecierzycy [id_sklepu] => 4 [widoczny] => 1 [skladniki] => [id_blog_autorzy] => 0 [autor_fotki] => [subdomena] => 0 [foto_id] => 16900 [keywords] => kulinarne, przepis, wege, fasola [opis] => Mniej kaloryczna od kurzego jajka, aquafaba na dodatek nie uczula i jest całkowicie wegańskim produktem. Odkryto ją niedawno, ale już zdążyła zrobić niemałą rewolucję. Ubita aquafaba zachowuje się jak białko z jajek, nadaje się do robienia bezy, musu, lodów itp. Wypróbuj nasze przepisy na desery z aquafaby z ciecierzycy, fasoli i innych strączków. [title] => Aquafaba - co to jest i jak wykorzystać? Do czego nadaje się woda z fasoli i ciecierzycy? [desc] => Mniej kaloryczna od kurzego jajka, aquafaba na dodatek nie uczula i jest całkowicie wegańskim produktem. Odkryto ją niedawno, ale już zdążyła zrobić niemałą rewolucję. Ubita aquafaba zachowuje się jak białko z jajek, nadaje się do robienia bezy, musu, lodów itp. Wypróbuj nasze przepisy na desery z aquafaby z ciecierzycy, fasoli i innych strączków. [powiazane] => 743,927,1050 [kategorie] => 389 [tagi] => Array ( [0] => Array ( [nazwa] => fasola [nazwa_url] => fasola ) [1] => Array ( [nazwa] => kulinarne [nazwa_url] => kulinarne ) [2] => Array ( [nazwa] => przepis [nazwa_url] => przepis ) [3] => Array ( [nazwa] => wege [nazwa_url] => wege ) ) ) 1Mniej kaloryczna od kurzego jajka, aquafaba na dodatek nie uczula i jest całkowicie wegańskim produktem. Odkryto ją niedawno, ale już zdążyła zrobić niemałą rewolucję. Ubita aquafaba zachowuje się jak białko z jajek, nadaje się do robienia bezy, musu, lodów itp. Wypróbuj nasze przepisy na desery z aquafaby z ciecierzycy, fasoli i innych strączków.
Najprościej rzecz ujmując, to woda, przede wszystkim z ciecierzycy, ale też z niektórych rodzajów fasoli i innych strączków. Może to być zarówno woda pozostała w puszce, słoiku, jak i woda z gotowania. Nazwa aquafaba to połączenie słów woda i fasola.
Docelowo wodę ubija się na sztywną pianę, podobnie jak białka jaj. Przydatny może być jednak mikser, ponieważ aquafaba wymaga znacznie więcej energii niż kurze jaja, by zamienić się w sztywna pianę.
Minusem aquafaby na pewno jest lekko wyczuwalny smak strączków, jednak po dodaniu cukru, czekolady czy innych wyrazistych składników neutralizuje się. Z kolei zaletą takiej pianki jest to, że nie trzeba jej dalej przetwarzać, by była jadalna. Po zmiksowaniu możemy wymieszać ją z dodatkami smakowymi, a po schłodzeniu w lodówce, gdy nieco stężeje - zjeść.
Pu-erh Special to najszlachetniejsza czerwona herbata. Do jej tworzenia wybierane są najlepsze liście. Susz odznacza się złotobrązową barwą, którą osiąga się dzięki kilkuletniemu leżakowaniu liści. Napar jest ciemnoczerwony, o charakterystycznym, korzennym i cierpkim smaku. Herbata pochodzi z Chin, gdzie początkowo zarezerwowana była wyłącznie dla cesarskiej rodziny.
Herbatę zaparzamy w imbryku w proporcji 1 kopiasta łyżeczka (około 3 gramy) herbaty na 200 ml wody. Liście zalewamy wodą o temperaturze ok. 95 st. C i parzymy przez 3 min. Po przelaniu naparu do filiżanek, liście można zalać ponownie. Drugie, a nawet trzecie zaparzanie powinno trwać trochę dłużej niż poprzednie. Nie należy jednak zbyt długo ich zaparzać, ponieważ napar stanie się gorzki.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 8 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1978/herbata-czerwona-pu-erh-special [nazwa_bazowa] => Herbata czerwona Pu-erh Special [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [1] => Array ( [id] => 1979 [aktywny] => 1 [liczba] => 28 [nazwa] => Herbata zielona Gunpowder Special waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-023 [symbol2] => Z0080 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2073 [podatek] => 23 [ean] => 6379137538316 [time_stamp] => 2015-11-26 12:09:26 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1979 [opiekun] => 4 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 448 [marza] => 362.723 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21610 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2073.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 2550 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2550 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 3 [srednia_ocena] => 5 [title] => Herbata zielona Gunpowder Special [desc] => Gunpowder Special to wyjątkowa zielona herbata, zwinięta w małe, błyszczące kulki, przypominające proch strzelniczy. Charakteryzuje ją delikatny, słodki smak i aromat oraz złotawy kolor. [keywords] => herbata, zielona, gunpowder, special, chiny, chińska, liście, liściasta, kulki, delikatna, delikatny, smak, słodki, [url] => herbata-zielona-gunpowder-special [opis] =>Chińska zielona herbata Gunpowder Special swoją nazwę zawdzięcza nietypowemu wyglądowi. Podczas suszenia liście zwijane są w błyszczące, drobne kulki, przypominające proch strzelniczy. Im ciaśniej liście są zwinięte, tym susz jest wyżej ceniony. Po zalaniu wodą liście pęcznieją i rozwijają się. Napar ma delikatny, słodki smak oraz żółtozłotą barwę.
Ponieważ liście są bardzo ciasno zwinięte, wykorzystujemy trochę mniej suszu niż zazwyczaj. Na 200 ml wody wystarczy jedna łyżeczka herbaty. Zalewamy nie wrząca, ale ciepłą wodą, o temperaturze ok. 75 st. C. Parzymy nie dłużej niż 2 minuty i przelewamy napar do filiżanek. Jeśli woda będzie zbyt ciepła, napar może stać się gorzkawy. W Maroku Gunpowder Special podawana jest z liśćmi świeżej mięty oraz cukrem.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 3 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1979/herbata-zielona-gunpowder-special [nazwa_bazowa] => Herbata zielona Gunpowder Special [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [2] => Array ( [id] => 1980 [aktywny] => 1 [liczba] => 29 [nazwa] => Herbata zielona Bi Luo Chun waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-004 [symbol2] => Z0100 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2740 [podatek] => 23 [ean] => 5905591481298 [time_stamp] => 2015-11-26 12:11:05 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1980 [opiekun] => 4 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 611 [marza] => 348.445 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21606 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2740.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 3370 [dostepnosc_google] => [brutto] => 3370 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 7 [srednia_ocena] => 5 [title] => Herbata zielona Bi Luo Chun [desc] => Ze spiralnie skręconych liści zielonej herbaty Bi Luo Chun powstaje napar o wyjątkowym, delikatnym, owocowo-kwiatowym smaku i aromacie. Wszystko dzięki temu, że krzewy rosną w pobliżu drzew owocowych. [keywords] => herbata, zielona, bi, luo, chun, owocowo-kwiatowy aromat, delikatna, chiny, chińska, pobudzająca, liście, liściasta, [url] => herbata-zielona-bi-luo-chun [opis] =>Zielona herbata Bi Luo Chun uprawiana jest w chińskiej prowincji Jiangsu w regionie Dongting. Liście podczas produkcji zwijane są w małe spirale, z których po wysuszeniu wystają delikatne, jasne włoski. Herbata ma charakterystyczny, owocowo-kwiatowy smak i aromat, które zawdzięcza drzewom owocowym, w pobliżu których krzewy są uprawiane.
Na każde 150 ml wody używamy 1 łyżeczkę herbaty. Susz zalewamy wodą o temperaturze ok. 75 st. C i czekamy od 2 do 4 min., zależnie od preferencji, aż napar będzie gotowy. Im dłuższe zaparzanie, tym smak będzie intensywniejszy. Do zaparzania Bi Luo Chun warto użyć szklanego, przezroczystego dzbanka, aby móc obserwować, jak liście się otwierają. Gotowy napar przelewamy do filiżanek, nie naciągnął goryczą spowodowaną łączeniem sie teiny z garbnikami.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 7 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1980/herbata-zielona-bi-luo-chun [nazwa_bazowa] => Herbata zielona Bi Luo Chun [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [3] => Array ( [id] => 1982 [aktywny] => 1 [liczba] => 16 [nazwa] => Herbata czarna Ceylon OPA waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-006 [symbol2] => Cz0101 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2073 [podatek] => 23 [ean] => 6379137712174 [time_stamp] => 2015-11-26 12:13:25 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1982 [opiekun] => 4 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 448 [marza] => 362.723 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 14033 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2073.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 2550 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2550 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 4 [srednia_ocena] => 4.25 [title] => Herbata czarna Ceylon OPA [desc] => Czarna herbata ze Sri Lanki o wyjątkowo pobudzającym działaniu, intensywnym smaku i aromacie. Idealna o poranku na rozbudzenie, działa również rozgrzewająco. [keywords] => ceylon, opa, sri lanka, herbata, czarna, rozbudzająca, rozgrzewająca, cejlon, liście, liściasta, pobudzająca, intensywny, smak, aromt, [opis] =>Jedna z mocniejszych czarnych herbat, Ceylon Opa, zbierana jest z krzewów rosnących na Sri Lance, czyli wyspie Cejlon. Liście są zrywane dopiero, gdy cały krzew dojrzeje. W związku z tym część liści jest już bardzo dobrze rozwinięta, podczas gdy niektóre dopiero się rozwinęły. Czerwonobrązowy napar ma mocny smak z ostrzejszymi nutami i intensywny aromat.
Czarne herbaty można zalewać cieplejszą wodą niż pozostałe, ponieważ są na tyle intensywne, że zbyt wysoka temperatura nie zneutralizuje ich walorów smakowych, zapachowych ani zdrowotnych. Susz należy umieścić w sitku zaparzarki w proporcji 1 łyżeczka suszu na 200 ml wody, a następnie zalać świeżo przegotowaną wodą – jej temperatura powinna wynosić 98-100 st. C.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[url] => herbata-czarna-ceylon-opa [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_liczba] => 4 [globalna_ocena] => 4.25 [srednia_ocena_procent] => 85 [link] => /produkt/1982/herbata-czarna-ceylon-opa [nazwa_bazowa] => Herbata czarna Ceylon OPA [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [4] => Array ( [id] => 1983 [aktywny] => 1 [liczba] => 17 [nazwa] => Herbata czarna Golden Dragon waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-019 [symbol2] => Cz0137 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2919 [podatek] => 23 [ean] => 6379133605036 [time_stamp] => 2015-11-26 12:14:17 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1983 [opiekun] => 4 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 713 [marza] => 309.397 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21609 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2919.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 3590 [dostepnosc_google] => [brutto] => 3590 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 2 [srednia_ocena] => 5 [desc] => Najmłodsze liście czarnej herbaty Golden Dragon podczas zaparzania rozwijają się, uwalniając wyjątkowy smak i aromat. Herbatę charakteryzuje delikatny posmak goryczy i mahoniowa barwa. [opis] =>Liście zbierane są w chińskiej prowincji Yunnan. Najmłodsze z nich są naturalnie zwinięte w rurki. Podczas zaparzania rozwijają się, uwalniając niepowtarzalny, lekko gorzkawy smak, który można wyczuć na podniebieniu. Ciekawa jest również barwa herbaty Golden Dragon – mahoniowa ze złotymi smugami. Sam napar, po przelaniu do filiżanek, jest lekko mętny.
Do przygotowania naparu z tej herbaty najlepiej użyć zaparzarki z sitkiem. Wsypujemy 1,5 łyżeczki suszu na każde 200 ml wody. Nie zalewamy liści wrzątkiem, ale wodą o temperaturze ok. 97 st. C. Aby uzyskać pobudzający napar, liście należy zaparzać krótko – nie dłużej niż 3 min. Jeśli natomiast wolimy bardziej gorzki, intensywny smak herbaty o uspokajających właściwościach, zaparzamy ok. 7 min. Po tym czasie napar należy odlać do filiżanek, ponieważ szybko stanie się gorzki.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[url] => herbata-czarna-golden-dragon [keywords] => Golden Dragon, golden, czarna, dragon, smok, herbata, gorycz, machoniowa barwa, chiny, liście, liściasta, smak, aromat, [title] => Herbata czarna Golden Dragon [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 2 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1983/herbata-czarna-golden-dragon [nazwa_bazowa] => Herbata czarna Golden Dragon [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [5] => Array ( [id] => 1984 [aktywny] => 1 [liczba] => 23 [nazwa] => Herbatka z ginkgo Biloba waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-030 [symbol2] => O0160 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2073 [podatek] => 23 [ean] => 6379136221202 [time_stamp] => 2015-11-26 12:15:35 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1984 [opiekun] => 13 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 460 [marza] => 350.652 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 14199 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2073.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 2550 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2550 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 4 [srednia_ocena] => 5 [title] => Herbatka z ginkgo Biloba [desc] => Mieszanka liści zielonej herbaty, mate, ginkgo biloba, owoców oraz skórek z cytryny i pomarańczy. Gorzkawy smak liści przełamany jest słodką i cytrusową nutą owoców i skórek. Dzięki temu z każdym łykiem można odkrywać nowy smak herbaty z ginkgo biloba. [keywords] => herbata, zielona, ginkgo, biloba, liście, mate, owoce, cytrusy, skórka cytryny, chiny, chińska, liściasta, owocowa, napar, słodka, cytrusowa, [url] => herbata-owocowa-ginkgo-biloba [opis] =>Mieszanka liści zielonej herbaty, mate, ginkgo biloba, owoców oraz skórek z cytryny i pomarańczy. Gorzkawy smak liści przełamany jest słodką i cytrusową nutą owoców i skórek. Dzięki temu z każdym łykiem można odkrywać nowy smak herbaty z ginkgo biloba.
Najbardziej wymagającym składnikiem w tej mieszance są liście zielonej herbaty, dlatego do niej należy dostosować temperaturę i czas zaparzania. Mieszankę zalewamy wodą schłodzoną do 80 st. C w proporcji 1 łyżeczka suszu na 150 ml płynu. Zaparzamy od 3 do 5 min. w zależności od upodobań. Herbatę można zaparzać kilkakrotnie, ale owocowo-cytrusowa nuta będzie wyczuwalna tylko za pierwszym razem. Kolejne napary mogą jednak być równie smaczne.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 4 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1984/herbata-owocowa-ginkgo-biloba [nazwa_bazowa] => Herbatka z ginkgo Biloba [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [6] => Array ( [id] => 1986 [aktywny] => 1 [liczba] => 16 [nazwa] => Herbata czarna Earl Grey waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-016 [symbol2] => Cz0140 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2073 [podatek] => 23 [ean] => 6379134737774 [time_stamp] => 2015-11-26 12:18:34 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1986 [opiekun] => 13 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 438 [marza] => 373.288 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21646 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2073.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 2550 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2550 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 5 [srednia_ocena] => 5 [title] => Herbata czarna Earl Grey [opis] =>Istnieją co najmniej dwie wersje tego, skąd pochodzi ta herbata, ale na poparcie żadnej z nich nie ma dowodów. Pewne jest jednak, że Earl Grey to połączenie czarnej herbaty cejlońskiej z olejkiem z bergamotki. To on odpowiada za charakterystyczny smak i aromat herbaty. Samo pochodzenie bergamoty nie jest znane, prawdopodobnie pochodzi z Indii, choć dziś uprawiana jest głównie we Włoszech. Smak herbaty jest bardzo charakterystyczny, delikatniejszy niż klasycznej czarnej herbaty, a kolor nieco ciemniejszy. Ogromną popularnością cieszy się w Wielkiej Brytanii.
Herbatę earl grey zalewamy wodą o temperaturze ok. 95-97 st. C w proporcji 1 łyżeczka na 200 ml płynu. Po ok. 4 min. napar należy przelać do filiżanek. Ta herbata nie nadaje się do ponownego zaparzania, ponieważ już podczas pierwszego parzenia z liści uwalnia się cały smak i aromat.
Składniki: herbata czarna Ceylon, olejek z bergamotki
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[desc] => Połączenie czarnej herbaty liściastej z olejkiem z bergamoty tworzy unikalną herbatę Earl Grey, ciszącą się ogromną popularnością na całym świecie. Ma bardzo charakterystyczny, delikatny smak. [url] => herbata-czarna-earl-grey [keywords] => Earl Grey, herbata grey, czarna, bergamota, delikatna, herbata cejlońska, sri lanka, delikatna, delikatny, smak, ceylon, liście, liściasta, napar, [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_liczba] => 5 [globalna_ocena] => 5 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1986/herbata-czarna-earl-grey [nazwa_bazowa] => Herbata czarna Earl Grey [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [7] => Array ( [id] => 1987 [aktywny] => 1 [liczba] => 11 [nazwa] => Herbatka owocowa Witaminka waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-071 [symbol2] => O0152 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2361 [podatek] => 8 [ean] => 5905591481908 [time_stamp] => 2015-11-26 12:19:36 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1987 [opiekun] => 13 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 509 [marza] => 363.851 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 1 [foto_id] => 21623 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2361.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 2550 [dostepnosc_google] => [brutto] => 2550 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 2 [srednia_ocena] => 5 [title] => Herbatka owocowa Witaminka [desc] => Witaminowa bomba pod postacią pysznej, owocowej herbaty z aromatem pomarańczowej skórki. Na ciepło rozgrzewa, na zimno gasi pragnienie. Idealna dla dorosłych, jak i dzieci. [url] => herbatka-owocowa-witaminka [opis] =>Prawdziwa "witaminowa bomba" - herbatka to mieszanka aronii, głogu, jabłka, hibiskusa i skórki pomarańczy. Świetnie smakuje na ciepło, rozgrzewając w chłodne dni, jak i na zimno, gasząc pragnienie. Ze względu na owocowy smak polecana nie tylko dorosłym, ale również dzieciom.
Herbatka owocowa jest łatwa do przygotowania, ponieważ nie trzeba schładzać wody przed zalaniem. Każdą 1 łyżeczkę mieszanki zalewamy 150 ml wrzącej wody. Aby uzyskać najpełniejszy smak owoców, zaparzamy ją ok. 8 min. Po tym czasie rozlewamy napar do filiżanek. W razie potrzeby można dosłodzić ją do smaku, najlepiej miodem.
Skład: aronia, głóg, jabłka, hibiskus, skórka pomarańczy
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[keywords] => witaminka, głóg, jabłko, hibiskus, herbata, owocowa, skórka pomarańczy, owoce, witaminy, aronia, polska, aromat, rozgrzewająca, naturalna, [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 2 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/1987/herbatka-owocowa-witaminka [nazwa_bazowa] => Herbatka owocowa Witaminka [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [8] => Array ( [id] => 1988 [aktywny] => 1 [liczba] => 30 [nazwa] => Herbatka owocowa Lipowo-malinowa waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-029 [symbol2] => O0154 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 3324 [podatek] => 8 [ean] => 6379132468526 [time_stamp] => 2015-11-26 12:20:44 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 1988 [opiekun] => 13 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 743 [marza] => 347.376 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 1 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21612 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 3324.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 3590 [dostepnosc_google] => [brutto] => 3590 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 8 [srednia_ocena] => 4.75 [keywords] => lipowo, malinowa, herbatka, herbata, owocowa, lipa, maliny, dzika róża, rozgrzewająca, lecznicza, polska, owoce, naturalna, witaminy, lipowa, [url] => herbata-lipowo-malinowa [opis] =>Kwiat lipy, owoce dzikiej róży i maliny od wieków popularne są w Polsce. Stąd pomysł stworzenia herbatki lipowo-malinowej, która dzięki połączeniu tych składników daje najlepszy smak.
2 łyżeczki suszu zalewamy 200 ml wrzącej wody i czekamy ok. 8-10 min, aż powstanie odpowiednio nasycony napar. Herbatkę powinno się pić od razu po zaparzeniu, gdy jest jeszcze ciepła. Wtedy rozgrzewający efekt jest najlepiej zauważalny. Napar można doprawić do smaku miodem, cukrem i plasterkiem cytryny. Nie warto jednak przesadzać z dodatkami, ponieważ herbatka lipowo-malinowa jest już dość słodka.
Skład: owoc dzikiej róży, lipa, maliny,
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[title] => Herbatka owocowa Lipowo-malinowa [desc] => Herbatka lipowo-malinowa doskonale sprawdza się przy przeziębieniach, łagodząc ból gardła czy kaszel. Ma działanie napotne i moczopędne, pomaga również w walce z nadwagą. [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 4.75 [globalna_liczba] => 8 [srednia_ocena_procent] => 95 [link] => /produkt/1988/herbata-lipowo-malinowa [nazwa_bazowa] => Herbatka owocowa Lipowo-malinowa [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) [9] => Array ( [id] => 2004 [aktywny] => 1 [liczba] => 13 [nazwa] => Herbata czarna Black Spiral waga 100g [producent] => Array ( [nazwa] => świeżopalona [url] => /producent/7/swiezopalona ) [symbol] => HERB-005 [symbol2] => Cz0104 [rodzaj] => 9 [dostepnosc] => Array ( [nazwa] => natychmiast [id] => 1 ) [netto] => 2740 [podatek] => 23 [ean] => 5905591481304 [time_stamp] => 2015-12-17 10:25:14 [darmowa_dostawa] => 0 [wirtualny] => 0 [wariant] => 2004 [opiekun] => 13 [znizka] => 0 [proponuj] => 0 [old_id] => 0 [cron_dostepnosc] => 1 [cena_zakupu] => 611 [marza] => 348.445 [ma_seryjny] => 0 [do_cennika] => 1 [pin] => 0 [sprzedanych] => 0 [pilnuj_liczby] => 0 [ozn_spec] => [ozn_spec2] => [koszyk_maks] => 0 [mnoz_ean] => 1 [ukryj_opis] => 0 [ozn_spec3] => [pilnuj_marzy] => 0 [foto_id] => 21607 [od] => [do] => [znizka_producenta] => 0 [do_wyczerpania] => [producent_nazwa] => świeżopalona [promo_cena] => [cena] => 2740.0000 [do_koszyka] => 1 [dostepnosc_nazwa] => natychmiast [brutto_bez_znizek] => 3370 [dostepnosc_google] => [brutto] => 3370 [promocja] => 0 [liczba_ocen] => 8 [srednia_ocena] => 5 [desc] => Ręcznie skręcane liście Black Spiral w połączeniu ze złotymi tipsami tworzą intensywny, aromatyczny napar o ciemnoczerwonej barwie. To jedna z mocniejszych chińskich herbat. [url] => herbata-czarna-black-spiral [opis] =>Chińska Black Spiral należy do grupy mocnych czarnych herbat. Jej liście przed wysuszeniem są ręcznie skręcane, by nadać naparowi wyjątkowy smak. Po zalaniu rozwijają się, znacznie zwiększając swoją objętość. Charakterystyczne dla tej mieszanki są złote tipsy, czyli nierozwinięte pąki kwiatowe. Napar ma wyrazisty smak i aromat oraz ciemnoczerwony kolor.
To jedna z najmniej wymagających herbat, jeśli chodzi o sposób zaparzania. Do sitka zaparzarki wsypujemy 1 łyżeczkę na 200 ml wody i zalewamy wrzątkiem. Po 3 min. zaparzania herbata będzie miała orzeźwiające działanie. Natomiast by uzyskać uspokajający napar, należy odczekać 5-6 min. Dłuższe zaparzanie spowoduje, że napar stanie się gorzki. Herbatę można dosłodzić miodem lub cukrem, dodać cytrynę czy miętę, ale równie dobrze smakuje bez dodatków.
Nasze herbaty pakujemy w całkowicie biodegradowalną i kompostowaną folię NatureFlex. Wystarczą dwa miesiące, aby całkowicie rozłożyły się w domowym kompostowniku (można je także wyrzucać do odpadów bio). Dzięki temu w jeszcze większym stopniu na co dzień dbasz o środowisko!
[keywords] => chiny, herbata, czarna, black, spiral, mocna, aromatyczna, intensywna, mocna, liście, liściasta, wyrazista, [title] => Herbata czarna Black Spiral [pokazuj] => 1 [baselinker] => 1 [globalna_ocena] => 5 [globalna_liczba] => 8 [srednia_ocena_procent] => 100 [link] => /produkt/2004/herbata-czarna-black-spiral [nazwa_bazowa] => Herbata czarna Black Spiral [status] => [liczba_wariantow] => 1 ) ) 1Grupa osób, które nie mogą jeść jajek z powodów zdrowotnych zawsze była stosunkowo niewielka, ale gdy weganizm i niejedzenie produktów odzwierzęcych z wyboru stało się modne, poszukiwania zamiennika przybrały na sile.
Na wynalezienie aquafaby składają się próby wielu osób, jednak ostatecznie przypisuje się je francuzowi. Joel Rossel w 2014 roku miał ubić pianę na bezę, korzystając z płynu z puszki z czerwoną fasolą. Aby uzyskać sztywną pianę, potrzebował jednak skrobi. Kilka miesięcy później do eksperymentowania z aquafabą zabrał się kulinarny duet, również Francuzów. Sięgnęli jednak po ciecierzycę. Pomysł okazał się sukcesem i z czasem rozprzestrzenił się na cały kulinarny świat.
W kuchni aquafaba zachowuje się jak jajka - stanowi spoiwo dla innych składników, ubita na pianę nadaje puszystości. Jest to mieszanka białka i skrobi, pozbawiona glutenu czy kurzych białek.
100 g aquafaby ma ok. 17 kcal (100 g białka kurzego - 56 kcal), zawiera 3 g węglowodanów, niecały 1 g białka i tyle samo tłuszczu. Ponadto zawiera minerały - 7,3 mg wapnia, 3,2 mg sodu oraz 0,5 mg żelaza.
Dla każdego, kto ma ochotę spróbować czegoś nowego, nie wydając przy okazji fortuny i robiąc coś samodzielnie. Woda z ciecierzycy czy innych strączków jest także wybawieniem dla osób, które z powodów zdrowotnych muszą unikać jajek. Największe uznanie zyskuje jednak w świecie wegan, którzy eliminują ze swojej diety wszystkie zwierzęce produkty.
Jak w przypadku każdego produktu istnieje grupa osób, która powinna unikać aquafaby. To osoby, które są nadwrażliwe na strączki. Woda, która zawiera dużo składników znajdujących się w samych ziarnach, może wywołać gazy i bóle brzucha.
Ponieważ aquafaba zastępuje jajka, można z niej zrobić np. majonez. Znacznie szersze zastosowanie ma jednak w słodkich wypiekach. Z pomocą aquafaby można przyrządzić m.in.
bezy
kremy do ciast
puszyste desery
bitą śmietanę
lody o najróżniejszych smakach
Co do zasady przyjmuje się, że 1 jajko można zastąpić 3 łyżkami płynnej aquafaby. Jeśli do przepisu potrzebujemy tylko białka, za porcję białka z jednego jajka odpowiadają 2 łyżki aquafaby.
Trzeba pamiętać, że woda w puszce i słoiku ma podobne stężenie. Jeśli gotujemy ciecierzycę samodzielnie, powinniśmy stosować proporcję 1 szklanka ziaren na 1,5 szklanki wody. Jeśli będziemy gotować ciecierzycę na średnim ogniu pod przykryciem, powinniśmy uzyskać płyn zbliżony do wzorcowego. Jeśli będzie zbyt rzadki, warto go zredukować.
Szybki i prosty w wykonaniu deser składający się z minimum składników. Można podawać go w pucharkach, lub wykorzystać jako masę do przekładania biszkoptowego ciasta. Dobrze smakuje z drobnymi ciemnymi owocami - jagodami, jeżynami, czarną porzeczką, malinami, truskawkami, wiśniami.
Składniki
100 ml aquafaby (trochę mniej niż z puszki)
100 g (tabliczka) gorzkiej czekolady
1 łyżka cukru pudru
szczypta soli
Zaczynamy od rozpuszczenia czekolady, najlepiej w kąpieli wodnej. Do garnka nalewamy wodę, zamiast pokrywki układamy na nim metalową miskę, do której wkładamy połamaną na kawałki czekoladę. Wody powinno być tyle, by nie dotykała miski, czekoladę gotujemy na parze, od czasu do czasu mieszając, aż całkiem się rozpuści. Odkładamy ją na bok, by delikatnie przestygła.
Aquafabę ze szczyptą soli ubijamy mikserem na pianę identycznie jak białka jajek. Nie powinno to zająć więcej niż ok. 7 minut. Gdy ubijemy pianę na sztywno, powoli dodajemy cukier i miksujemy ponownie. Następne do piany delikatnie dodajemy schłodzoną rozpuszczoną czekoladę i mieszamy łyżką. Mus przekładamy do miseczek lub smarujemy nim ciasto. Wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę.
Masz ochotę na maleńkie, słodkie bezy, od których trudno się odezwać? Aquafaba jest do tego doskonałym pomysłem. I to nie tylko dla osób, które nie mogą lub nie chcą jeść jajek. Robiąc bezę z aquafaby, nie zostaną nam żółtka, z którymi nie wiadomo, co zrobić.
Składniki
100 ml aquafaby
120 g cukru pudru
opcjonalnie barwnik spożywczy lub naturalny, np. łyżka soku z buraka
Aquafabę ubijamy na sztywną pianę jak białka jajek. Najlepiej robić to mikserem, bo trwa to nieco dłużej niż w przypadku jajek. Następnie dodajemy po trochu cukru i delikatnie ubijamy. Jeśli używamy barwnika, dodajemy go na koniec i mieszamy łyżką.
Następnie przekładamy masę na blachy wyłożone papierem do pieczenia. Można użyć do tego łyżki, kładąc obok siebie kleksy z pianki, specjalnego rękawa cukierniczego lub torebki z odciętym rogiem, przez którą przeciskamy masę. Ważne, by pamiętać o pozostawieniu lekkich przerw między bezami, które podczas pieczenia nabiorą objętości.
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 110 stopni Celsjusza. Z termoobiegiem pieczemy przez 1,5 godziny. Jeśli bezy będą jeszcze wilgotne, można suszyć je przez kolejny kwadrans. Następnie wyłączamy piekarnik i zostawiamy blachy z bezami w środku do wystudzenia, delikatnie uchylając piekarnik, aby się nie zaparzyły. Drzwiczki można zablokować np. drewnianą łyżką.
Latem ten przepis warto modyfikować i wykorzystywać ulubione owoce, które właśnie są dostępne - truskawki, maliny, jagody, jeżyny, nektaryny… Zimą jesteśmy skazani na mrożonki. W upalne dni można również poeksperymentować z cytryną i świeżymi liśćmi mięty. Ponieważ piana z aquafaby jest puszysta, nie ma konieczności używania maszynki do lodów.
Składniki
100 ml aquafaby
100 g cukru pudru lub dowolnego płynnego słodzika
300 g świeżych lub rozmrożonych owoców
Zaczynamy od owoców - czyścimy je z niejadalnych elementów, jak szypułki, pestki, gałązki, myjemy i po odsączeniu miksujemy na gładką masę. Następnie przechodzimy do aquafaby - ubijamy ją przy pomocy miksera, aż będzie sztywna.
Do piany dodajemy po łyżeczce cukru i miksujemy, aż wykorzystamy cały słodzik. Do miski przekładamy zmiksowane owoce i delikatnie mieszamy łyżką lub szpatułką. Masę wkładamy do szczelnie zamykanego pojemnika i wkładamy do zamrażalnika na ok. 3 godziny.
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.
Jesteśmy dumnym członkiem SCA Polska. Wspieramy rozwój świadomości kawowej w Polsce i na świecie.