Typica to pierwotna odmiana kawy Arabica. Typica powstała drogą spontanicznej mutacji, a nie działań człowieka. Jest podstawą, z której wzięły swój początek liczne odmiany kawy. Jest słodka, czysta, o dużym body, jednak charakteryzuje się też niską wydajnością. Jest za to dobrze zaadaptowana do chłodniejszych warunków upraw.
Historia:
Zakłada się, że Typica pochodzi z południowo-zachodniej Etiopii, skąd w XV lub XVI wieku trafiła do Jemenu. Na początku XVI wieku trafiła do Azji, a w 1706 r. pojedyncza fabryka kawy Typica została przeniesiona z Jawy do Amsterdamu, gdzie uprawiano ją w ogrodach botanicznych. Stamtąd w 1714 r. roślina trafiła do Francji, a pięć lat później do holenderskich kolonii.
Do lat 40. XX wieku większość plantacji kawy w Ameryce Południowej i Środkowej była obsadzona właśnie tą odmianą Arabiki.
Ostatnio coraz rzadziej się ją uprawia ze względu na podatność na choroby. Plantacje znajdują się wciąż w Peru, na Dominikanie oraz Jamajce, gdzie nosi nazwę Jamaica Blue Mountain.
Charakterystyka:
wielkość ziaren: duże
kolor końcówek listków: brązowe
wzrost: wysoki
wydajność: niska
podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
5°N to 5°S: >1600 m
5–15°N i 5–15°S: >1300 m
>15°N i >15°S: >1000 m
[data] => 2019-05-13 16:57:30
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => odmiana-kawy-typica
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11301
[desc] => Typica to pierwotna odmiana kawy Arabica. Typica powstała drogą spontanicznej mutacji, a nie działań człowieka. Jest podstawą, z której wzięły swój początek liczne odmiany kawy. Jest słodka, czysta, o dużym body, jednak charakteryzuje się też niską wydajnością. Jest za to dobrze zaadaptowana do chłodniejszych warunków upraw.
[keywords] => arabica,kawy,typica,odmiana
[opis] => Typica to pierwotna odmiana kawy Arabica. Typica powstała drogą spontanicznej mutacji, a nie działań człowieka. Jest podstawą, z której wzięły swój początek liczne odmiany kawy. Jest słodka, czysta, o dużym body, jednak charakteryzuje się też niską wydajnością. Jest za to dobrze zaadaptowana do chłodniejszych warunków upraw.
[title] => Odmiana kawy: TYPICA
[kategorie] => 26
[powiazane] => 85,94,98,600,641
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => arabica
[nazwa_url] => arabica
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawy
[nazwa_url] => kawy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => typica
[nazwa_url] => typica
)
[3] => Array
(
[nazwa] => odmiana
[nazwa_url] => odmiana
)
)
)
1
2019-05-13 16:57:30
Odmiana kawy: TYPICA
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Typica to pierwotna odmiana kawy Arabica. Typica powstała drogą spontanicznej mutacji, a nie działań człowieka. Jest podstawą, z której wzięły swój początek liczne odmiany kawy. Jest słodka, czysta, o dużym body, jednak charakteryzuje się też niską wydajnością. Jest za to dobrze zaadaptowana do chłodniejszych warunków upraw.
Historia:
Zakłada się, że Typica pochodzi z południowo-zachodniej Etiopii, skąd w XV lub XVI wieku trafiła do Jemenu. Na początku XVI wieku trafiła do Azji, a w 1706 r. pojedyncza fabryka kawy Typica została przeniesiona z Jawy do Amsterdamu, gdzie uprawiano ją w ogrodach botanicznych. Stamtąd w 1714 r. roślina trafiła do Francji, a pięć lat później do holenderskich kolonii.
Do lat 40. XX wieku większość plantacji kawy w Ameryce Południowej i Środkowej była obsadzona właśnie tą odmianą Arabiki.
Ostatnio coraz rzadziej się ją uprawia ze względu na podatność na choroby. Plantacje znajdują się wciąż w Peru, na Dominikanie oraz Jamajce, gdzie nosi nazwę Jamaica Blue Mountain.