Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się z Salwadoru. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna.
Pozyskane w ten sposób ziarna są bardzo wysokiej jakości. W filiżance gotowego naparu da się wyczuć nuty kwiatów i cytrusów, które idealnie zbalansowane tworzą wyśmienity profil w filiżance ziaren tej odmiany.
Historia:
Odmiana wywodzi się z Salwadoru, gdzie w 1958 r. została stworzona w Salvadoran Institute for Coffee Research (ISIC). Dopiero jednak w latach 80. stała się powszechnie dostępna dla plantatorów.
Celem stworzenia tej odmiany było połączenie tego, co najlepsze, w odmianach Pacas i Maragogype. Nawet nazwa nowej odmiany jest hybrydą starych nazw: PACA-MARA. Efekt? Kawa na bazie odmiany Pacamara od lat dominuje w konkursach jakości i smaku.
Charakterystyka:
wielkość ziaren: bardzo duże
kolor końcówek listków: zielone i brązowe
wzrost: kompaktowy
wydajność: dobra
podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
5°N to 5°S: >1600 m
5–15°N i 5–15°S: >1300 m
>15°N i >15°S: >1000 m
[data] => 2019-08-05 13:40:19
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => odmiana-kawy-pacamara
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11733
[desc] => Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się z Salwadoru. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna.
[keywords] => arabica,kawy,odmiana,pacamara,PACAMARA
[opis] => Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się z Salwadoru. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna.
[title] => Odmiana kawy: PACAMARA
[kategorie] => 26
[powiazane] => 782,783,787,790,804,805,806,812,814,815
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => arabica
[nazwa_url] => arabica
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawy
[nazwa_url] => kawy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => pacamara
[nazwa_url] => pacamara
)
[3] => Array
(
[nazwa] => odmiana
[nazwa_url] => odmiana
)
[4] => Array
(
[nazwa] => PACAMARA
[nazwa_url] => PACAMARA
)
)
)
1
2019-08-05 13:40:19
Odmiana kawy: PACAMARA
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Pacamara jest hybrydą odmian Pacas i Maragogype, wywodzącą się z Salwadoru. Rośliny te charakteryzują się zwykle niską produktywnością i wytwarzają sporej wielkości ziarna.
Pozyskane w ten sposób ziarna są bardzo wysokiej jakości. W filiżance gotowego naparu da się wyczuć nuty kwiatów i cytrusów, które idealnie zbalansowane tworzą wyśmienity profil w filiżance ziaren tej odmiany.
Historia:
Odmiana wywodzi się z Salwadoru, gdzie w 1958 r. została stworzona w Salvadoran Institute for Coffee Research (ISIC). Dopiero jednak w latach 80. stała się powszechnie dostępna dla plantatorów.
Celem stworzenia tej odmiany było połączenie tego, co najlepsze, w odmianach Pacas i Maragogype. Nawet nazwa nowej odmiany jest hybrydą starych nazw: PACA-MARA. Efekt? Kawa na bazie odmiany Pacamara od lat dominuje w konkursach jakości i smaku.