Pacas to naturalna mutacja Bourbon, podobna do Caturra w Brazylii i Villa Sarchi w Kostaryce. Mutacja pojedynczego genu powoduje, że roślina staje się mniejsza (karłowatość), co umożliwia mieszczenie większej liczby roślin obok siebie i zwiększenia plonów.
Odkryta została na farmie należącej do rodziny Pacas w regionie Santa Ana w Salwadorze w 1949 roku. Wciąż jest powszechnie uprawiana w tym kraju – stanowi ok. 25% produkcji.
Pacas uprawiany jest również w Hondurasie, gdzie trafił w 1974 r.
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Tagi: arabica, kawy, odmiana, pacas, PACAS
Od 2010 roku najlepszy sklep z kawą © Świeżo Palona ®. Wszelkie prawa zastrzeżone.