Pacas to naturalna mutacja Bourbon, podobna do Caturra w Brazylii i Villa Sarchi w Kostaryce. Mutacja pojedynczego genu powoduje, że roślina staje się mniejsza (karłowatość), co umożliwia mieszczenie większej liczby roślin obok siebie i zwiększenia plonów.

Historia:

Odkryta została na farmie należącej do rodziny Pacas w regionie Santa Ana w Salwadorze w 1949 roku. Wciąż jest powszechnie uprawiana w tym kraju – stanowi ok. 25% produkcji.

Pacas uprawiany jest również w Hondurasie, gdzie trafił w 1974 r.

Charakterystyka:

  • wielkość ziaren: przeciętne
  • kolor końcówek listków: zielone
  • wzrost: kompaktowy
  • wydajność: dobra
  • podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie

Optymalna wysokość uprawy:

  • 5°N to 5°S: >1600 m
  • 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
  • >15°N i >15°S: >1000 m