Pacas to naturalna mutacja Bourbon, podobna do Caturra w Brazylii i Villa Sarchi w Kostaryce. Mutacja pojedynczego genu powoduje, że roślina staje się mniejsza (karłowatość), co umożliwia mieszczenie większej liczby roślin obok siebie i zwiększenia plonów.
Historia:
Odkryta została na farmie należącej do rodziny Pacas w regionie Santa Ana w Salwadorze w 1949 roku. Wciąż jest powszechnie uprawiana w tym kraju – stanowi ok. 25% produkcji.
Pacas uprawiany jest również w Hondurasie, gdzie trafił w 1974 r.
Charakterystyka:
wielkość ziaren: przeciętne
kolor końcówek listków: zielone
wzrost: kompaktowy
wydajność: dobra
podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
5°N to 5°S: >1600 m
5–15°N i 5–15°S: >1300 m
>15°N i >15°S: >1000 m
[data] => 2019-08-07 13:47:04
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => odmiana-kawy-pacas
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11734
[keywords] => arabica,kawy,pacas,odmiana,PACAS
[opis] => Pacas to naturalna mutacja Bourbon, podobna do Caturra w Brazylii i Villa Sarchi w Kostaryce. Mutacja pojedynczego genu powoduje, że roślina staje się mniejsza (karłowatość), co umożliwia mieszczenie większej liczby roślin obok siebie i zwiększenia plonów.
[title] => Odmiana kawy: PACAS
[desc] => Pacas to naturalna mutacja Bourbon, podobna do Caturra w Brazylii i Villa Sarchi w Kostaryce. Mutacja pojedynczego genu powoduje, że roślina staje się mniejsza (karłowatość), co umożliwia mieszczenie większej liczby roślin obok siebie i zwiększenia plonów.
[kategorie] => 181
[powiazane] => 782,783,787,790,804,805,806,812,814,815,816
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => arabica
[nazwa_url] => arabica
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawy
[nazwa_url] => kawy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => odmiana
[nazwa_url] => odmiana
)
[3] => Array
(
[nazwa] => pacas
[nazwa_url] => pacas
)
[4] => Array
(
[nazwa] => PACAS
[nazwa_url] => PACAS
)
)
)
1
2019-08-07 13:47:04
Odmiana kawy: PACAS
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Pacas to naturalna mutacja Bourbon, podobna do Caturra w Brazylii i Villa Sarchi w Kostaryce. Mutacja pojedynczego genu powoduje, że roślina staje się mniejsza (karłowatość), co umożliwia mieszczenie większej liczby roślin obok siebie i zwiększenia plonów.
Historia:
Odkryta została na farmie należącej do rodziny Pacas w regionie Santa Ana w Salwadorze w 1949 roku. Wciąż jest powszechnie uprawiana w tym kraju – stanowi ok. 25% produkcji.
Pacas uprawiany jest również w Hondurasie, gdzie trafił w 1974 r.