Pacas to naturalna mutacja Bourbon, podobna do Caturra w Brazylii i Villa Sarchi w Kostaryce. Mutacja pojedynczego genu powoduje, że roślina staje się mniejsza (karłowatość), co umożliwia mieszczenie większej liczby roślin obok siebie i zwiększenia plonów.
Historia:
Odkryta została na farmie należącej do rodziny Pacas w regionie Santa Ana w Salwadorze w 1949 roku. Wciąż jest powszechnie uprawiana w tym kraju – stanowi ok. 25% produkcji.
Pacas uprawiany jest również w Hondurasie, gdzie trafił w 1974 r.
Charakterystyka:
- wielkość ziaren: przeciętne
- kolor końcówek listków: zielone
- wzrost: kompaktowy
- wydajność: dobra
- podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
- 5°N to 5°S: >1600 m
- 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
- >15°N i >15°S: >1000 m