Array
(
[id] => 896
[autor] => 4
[tytul] => Jak parzyć yerba mate bez bombilli?
[tekst] =>
Parzenie herbaty bez bombilli jest możliwe. Sprawdź, czym zastąpić bombillę i jak zrobić rurkę do yerba mate w domu. Nie lubisz specyficznego posmaku podczas picia yerba mate? Wypróbuj sposób na yerba mate bez pyłu - potrzebujesz do jego zaparzenia french pressa, sitka lub zwykłego filtra do kawy.
Yerba mate bez bombilli
Niezbędne akcesoria do picia yerba mate, czyli naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, to bombilla, czyli charakterystyczna rurka zakończona sitkiem, wykonana z metalu, rzadziej z naturalnego bambusa oraz matero, metalowe lub naturalne naczynie, w którym parzy się yerba mate.
O ile matero można zastąpić pękatym kubkiem, problem pojawia się, gdy zgubi się nam charakterystyczna słomka lub chcemy zaprosić do degustacji gości, dla których po prostu nie wystarczy rurek. Na szczęście w domowych warunkach jesteśmy w stanie poradzić sobie z takimi problemami.
Yerba mate bez pyłu
Po pierwsze, można zrezygnować z używania bombilli i zaparzyć susz w inny sposób. Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z yerba mate, często nie potrafią przyzwyczaić się do pyłu znajdującego się w suszu, który powoduje zawiesistość naparu i charakterystyczne uczucie w ustach. Dlatego zarówno osoby, które nie mają bombilli, jak i te, które poszukują yerba mate bez pyłu, mogą być zainteresowane przygotowaniem naparu w podobny sposób, jak zwykłą herbatę.
Parzenie yerba mate we french pressie
Najlepszym sposobem na pozbycie się pyłu i drobnych fragmentów ostrokrzewu paragwajskiego pływającego w naparze, jest skorzystanie z french pressa. Zazwyczaj wykorzystywany jest do parzenia kawy, ale doskonale sprawdza się również przy wszelkiego rodzaju herbatach, ponieważ pozostawia liściom najwięcej miejsca na rozwinięcie się pod wpływem ciepłej wody i oddanie smaku i aromatu całą powierzchnią.
Susz yerba mate wsypujemy do french pressa w proporcji 3 łyżeczki na 200 ml wody i zalewamy, gdy woda przestygnie do ok. 85 stopni Celsjusza. Po upływie 1-1,5 minuty delikatnie naciskamy uchwyt tłoczka, który znajduje się w pokrywce, przesuwając gęste sitko na dół dzbanka. Dzięki temu zaparzone liście, patyczki i pył zostaną w dolnej części dzbanka, a my będziemy cieszyć się czystą yerba mate bez pyłu i bez bombilli.
Parzenie yerba mate w sitku lub filtrze
Jeśli nie mamy french pressa, musi wystarczyć nam zwykłe sitko lub filtr do kawy. W przypadku sitka część pyłu naturalnie przedostanie się do naparu, dzięki czemu będzie bardziej zbliżony do właściwie zaparzanej yerba mate. Z kolei przygotowanie naparu z użyciem filtra do kawy może spowodować, że smak będzie mniej wyrazisty, za to sam napar - bardziej klarowny.
Podobnie, jak w przypadku french pressa, wsypujemy ok. 3 łyżeczki na 200 ml wody. Odczekujemy, aż woda przestygnie do ok. 85 stopni Celsjusza i zalewamy susz. Przy sitku czekamy ok. 1-1,5 minuty i wyjmujemy je - zaparzony susz będzie można wykorzystać jeszcze kilkakrotnie. Filtr do kawy usuwamy właściwie od razu, gdy woda przecieknie przez niego. Aby ponownie wykorzystać fusy, wyciągamy je od razu z mokrego filtra.
Jak zrobić rurkę - bombillę do yerba mate?
Co, jeśli nie potrafimy wyobrazić sobie picia yerba mate bez fusów i chcemy poczuć w ustach charakterystyczny smak yerba mate z pyłem? Tu przyda się zwykła, plastikowa słomka, jakich pewnie jest jeszcze sporo poukrywanych w polskich domach. Tu niestety nie sprawdzi się ekologiczna, papierowa wersja.
Słomkę zginamy kilka centymetrów nad końcem i obwiązujemy gumką recepturką, przyciskając złamaną część do głównej. Aby uniknąć posmaku gumki, który może pojawić się w naparze pod wpływem temperatury, gumkę zawiązujemy nad poziomem wody w naczyniu.
W części naszej rurki pod gumką robimy wiele małych dziurek, na przykład igłą, by stworzyć sitko, przez które będziemy ciągnąć napar. Samodzielnie stworzoną bombillę można z powodzeniem wykorzystywać przez cały dzień, dolewając wody do yerba mate.
[data] => 2020-04-20 14:51:12
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => jak-parzyc-yerba-mate-bez-bombilli
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 13530
[desc] => Parzenie herbaty bez bombilli jest możliwe. Sprawdź, czym zastąpić bombillę i jak zrobić rurkę do yerba mate w domu. Nie lubisz specyficznego posmaku podczas picia yerba mate? Wypróbuj sposób na yerba mate bez pyłu - potrzebujesz do jego zaparzenia french pressa, sitka lub zwykłego filtra do kawy.
[keywords] => yerba mate, bombilla, przepis, ostrokrzew paragwajski
[opis] => Parzenie herbaty bez bombilli jest możliwe. Sprawdź, czym zastąpić bombillę i jak zrobić rurkę do yerba mate w domu. Nie lubisz specyficznego posmaku podczas picia yerba mate? Wypróbuj sposób na yerba mate bez pyłu - potrzebujesz do jego zaparzenia french pressa, sitka lub zwykłego filtra do kawy.
[title] => Jak parzyć yerba mate bez bombilli? Czym ją zastąpić i jak zrobić rurkę do yerba mate w domu?
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => przepis
[nazwa_url] => przepis
)
[1] => Array
(
[nazwa] => yerba mate
[nazwa_url] => yerba-mate
)
[2] => Array
(
[nazwa] => bombilla
[nazwa_url] => bombilla
)
[3] => Array
(
[nazwa] => ostrokrzew paragwajski
[nazwa_url] => ostrokrzew-paragwajski
)
)
)
1
2020-04-20 14:51:12
Jak parzyć yerba mate bez bombilli?
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Parzenie herbaty bez bombilli jest możliwe. Sprawdź, czym zastąpić bombillę i jak zrobić rurkę do yerba mate w domu. Nie lubisz specyficznego posmaku podczas picia yerba mate? Wypróbuj sposób na yerba mate bez pyłu - potrzebujesz do jego zaparzenia french pressa, sitka lub zwykłego filtra do kawy.
Yerba mate bez bombilli
Niezbędne akcesoria do picia yerba mate, czyli naparu z ostrokrzewu paragwajskiego, to bombilla, czyli charakterystyczna rurka zakończona sitkiem, wykonana z metalu, rzadziej z naturalnego bambusa oraz matero, metalowe lub naturalne naczynie, w którym parzy się yerba mate.
O ile matero można zastąpić pękatym kubkiem, problem pojawia się, gdy zgubi się nam charakterystyczna słomka lub chcemy zaprosić do degustacji gości, dla których po prostu nie wystarczy rurek. Na szczęście w domowych warunkach jesteśmy w stanie poradzić sobie z takimi problemami.
Yerba mate bez pyłu
Po pierwsze, można zrezygnować z używania bombilli i zaparzyć susz w inny sposób. Osoby, które dopiero zaczynają przygodę z yerba mate, często nie potrafią przyzwyczaić się do pyłu znajdującego się w suszu, który powoduje zawiesistość naparu i charakterystyczne uczucie w ustach. Dlatego zarówno osoby, które nie mają bombilli, jak i te, które poszukują yerba mate bez pyłu, mogą być zainteresowane przygotowaniem naparu w podobny sposób, jak zwykłą herbatę.
Parzenie yerba mate we french pressie
Najlepszym sposobem na pozbycie się pyłu i drobnych fragmentów ostrokrzewu paragwajskiego pływającego w naparze, jest skorzystanie z french pressa. Zazwyczaj wykorzystywany jest do parzenia kawy, ale doskonale sprawdza się również przy wszelkiego rodzaju herbatach, ponieważ pozostawia liściom najwięcej miejsca na rozwinięcie się pod wpływem ciepłej wody i oddanie smaku i aromatu całą powierzchnią.
Susz yerba mate wsypujemy do french pressa w proporcji 3 łyżeczki na 200 ml wody i zalewamy, gdy woda przestygnie do ok. 85 stopni Celsjusza. Po upływie 1-1,5 minuty delikatnie naciskamy uchwyt tłoczka, który znajduje się w pokrywce, przesuwając gęste sitko na dół dzbanka. Dzięki temu zaparzone liście, patyczki i pył zostaną w dolnej części dzbanka, a my będziemy cieszyć się czystą yerba mate bez pyłu i bez bombilli.
Parzenie yerba mate w sitku lub filtrze
Jeśli nie mamy french pressa, musi wystarczyć nam zwykłe sitko lub filtr do kawy. W przypadku sitka część pyłu naturalnie przedostanie się do naparu, dzięki czemu będzie bardziej zbliżony do właściwie zaparzanej yerba mate. Z kolei przygotowanie naparu z użyciem filtra do kawy może spowodować, że smak będzie mniej wyrazisty, za to sam napar - bardziej klarowny.
Podobnie, jak w przypadku french pressa, wsypujemy ok. 3 łyżeczki na 200 ml wody. Odczekujemy, aż woda przestygnie do ok. 85 stopni Celsjusza i zalewamy susz. Przy sitku czekamy ok. 1-1,5 minuty i wyjmujemy je - zaparzony susz będzie można wykorzystać jeszcze kilkakrotnie. Filtr do kawy usuwamy właściwie od razu, gdy woda przecieknie przez niego. Aby ponownie wykorzystać fusy, wyciągamy je od razu z mokrego filtra.
Jak zrobić rurkę - bombillę do yerba mate?
Co, jeśli nie potrafimy wyobrazić sobie picia yerba mate bez fusów i chcemy poczuć w ustach charakterystyczny smak yerba mate z pyłem? Tu przyda się zwykła, plastikowa słomka, jakich pewnie jest jeszcze sporo poukrywanych w polskich domach. Tu niestety nie sprawdzi się ekologiczna, papierowa wersja.
Słomkę zginamy kilka centymetrów nad końcem i obwiązujemy gumką recepturką, przyciskając złamaną część do głównej. Aby uniknąć posmaku gumki, który może pojawić się w naparze pod wpływem temperatury, gumkę zawiązujemy nad poziomem wody w naczyniu.
W części naszej rurki pod gumką robimy wiele małych dziurek, na przykład igłą, by stworzyć sitko, przez które będziemy ciągnąć napar. Samodzielnie stworzoną bombillę można z powodzeniem wykorzystywać przez cały dzień, dolewając wody do yerba mate.