Przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, ale trzeba to zrobić najlepiej wieczorem. Jak pisałam powinno odczekać 12 godzin. Do dość sporej miski wsypuję mąkę i sól.
W miseczce rozpuszczam drożdże w letniej wodzie z cukrem.
Do miski z mąką wlewam drożdże i delikatnie całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta, składniki maja się po prostu połączyć. Ciasto będzie klejące. Mąki są różne dlatego inaczej mogą chłonąć wodę. W razie konieczności możesz dodać kilka łyżek mąki.
Miskę przykrywam folią, ale nie szczelnie i pozostawiam na 12 godzin.
Rano wstawiam garnek do rozgrzanego piekarnika (220-230 stopni góra-dół) bez przykrywki.
Gdy garnek będzie już mocno rozgrzany będziemy do niego wrzucać nasze ciasto. Wyjmij je zatem z miski na stopnicę lub matę silikonową (ja takiej używam) i delikatnie podsyp mąką. Uformuj z ciasta ładną i zgrabną kulkę.
Teraz szybka akcja – wyjmij garnek i wrzuć ciasto. Jednym zręcznym ruchem. Przykryj pokrywką i wstaw na 30 minut do piekarnika.
Po upływie 30 minut odkryj pokrywkę i piecz przez 20 minut.
Garnek delikatnie wyjmuję, chleb delikatnie przekładam na kratkę do studzenia.
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 13563
[desc] => Chleb z garnka żeliwnego lub szklanego to wyjątkowo szybka propozycja do przygotowania chleba w warunkach domowych. Nie wymaga wyrabiania ciasta, ale jest jeden ważny warunek – pierwsze wyrastanie trwa 12 godzin. Ciasto musi popracować, wyjścia nie ma. Także najlepiej przygotować go wieczorem i z rana upiec. Drożdże muszą mieć czas by wspomóc proces wyrastania ciasta. Chleb będzie dzięki temu niezwykle smaczny, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem.
[keywords] => Chleb z garnka, pieczony, smaczny, zdrowy, pszenny, żytni, polecamy
[opis] => Chleb z garnka żeliwnego lub szklanego to wyjątkowo szybka propozycja do przygotowania chleba w warunkach domowych. Nie wymaga wyrabiania ciasta, ale jest jeden ważny warunek – pierwsze wyrastanie trwa 12 godzin. Ciasto musi popracować, wyjścia nie ma. Także najlepiej przygotować go wieczorem i z rana upiec. Drożdże muszą mieć czas by wspomóc proces wyrastania ciasta. Chleb będzie dzięki temu niezwykle smaczny, z chrupiącą skórką i miękkim wnętrzem.
[title] => Chleb pieczony w garnku - najlepszy!
[przygotowanie] => 10
[gotowanie] => 1 godzina
[ogolem] => 13 godzin
[porcji] => 1
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => chleb
[nazwa_url] => chleb
)
[1] => Array
(
[nazwa] => domowy
[nazwa_url] => domowy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => pszenny
[nazwa_url] => pszenny
)
[3] => Array
(
[nazwa] => smaczny
[nazwa_url] => smaczny
)
[4] => Array
(
[nazwa] => szybki
[nazwa_url] => szybki
)
[5] => Array
(
[nazwa] => z garnka
[nazwa_url] => z-garnka
)
[6] => Array
(
[nazwa] => zdrowy
[nazwa_url] => zdrowy
)
[7] => Array
(
[nazwa] => żytni
[nazwa_url] => zytni
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => 500 g mąki pszennej typ 500 lub 550
[1] => 410 ml wody najlepiej filtrowanej, bez chloru
[2] => 20 g świeżych drożdży
[3] => 1,5 łyżeczki soli
[4] => 1 łyżeczka cukru
)
[recipe] =>
Przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, ale trzeba to zrobić najlepiej wieczorem. Jak pisałam powinno odczekać 12 godzin. Do dość sporej miski wsypuję mąkę i sól.
W miseczce rozpuszczam drożdże w letniej wodzie z cukrem.
Do miski z mąką wlewam drożdże i delikatnie całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta, składniki maja się po prostu połączyć. Ciasto będzie klejące. Mąki są różne dlatego inaczej mogą chłonąć wodę. W razie konieczności możesz dodać kilka łyżek mąki.
Miskę przykrywam folią, ale nie szczelnie i pozostawiam na 12 godzin.
Rano wstawiam garnek do rozgrzanego piekarnika (220-230 stopni góra-dół) bez przykrywki.
Gdy garnek będzie już mocno rozgrzany będziemy do niego wrzucać nasze ciasto. Wyjmij je zatem z miski na stopnicę lub matę silikonową (ja takiej używam) i delikatnie podsyp mąką. Uformuj z ciasta ładną i zgrabną kulkę.
Teraz szybka akcja – wyjmij garnek i wrzuć ciasto. Jednym zręcznym ruchem. Przykryj pokrywką i wstaw na 30 minut do piekarnika.
Po upływie 30 minut odkryj pokrywkę i piecz przez 20 minut.
Garnek delikatnie wyjmuję, chleb delikatnie przekładam na kratkę do studzenia.
Po wystygnięciu chleb jest gotowy do zjedzenia !
)
1
2020-04-26 00:00:00
Chleb pieczony w garnku - najlepszy!
Autor:Anna Stróżyńska
Gotowanie to moment gdy zwykła chwila w ciągu dnia zostaje dopełniona. Lubię "tracić czas" w kuchni. Dodaje mi to energii niczym dobra kawa o poranku!
Przygotowanie ciasta zajmuje chwilę, ale trzeba to zrobić najlepiej wieczorem. Jak pisałam powinno odczekać 12 godzin. Do dość sporej miski wsypuję mąkę i sól.
W miseczce rozpuszczam drożdże w letniej wodzie z cukrem.
Do miski z mąką wlewam drożdże i delikatnie całość mieszam. Nie wyrabiam ciasta, składniki maja się po prostu połączyć. Ciasto będzie klejące. Mąki są różne dlatego inaczej mogą chłonąć wodę. W razie konieczności możesz dodać kilka łyżek mąki.
Miskę przykrywam folią, ale nie szczelnie i pozostawiam na 12 godzin.
Rano wstawiam garnek do rozgrzanego piekarnika (220-230 stopni góra-dół) bez przykrywki.
Gdy garnek będzie już mocno rozgrzany będziemy do niego wrzucać nasze ciasto. Wyjmij je zatem z miski na stopnicę lub matę silikonową (ja takiej używam) i delikatnie podsyp mąką. Uformuj z ciasta ładną i zgrabną kulkę.
Teraz szybka akcja – wyjmij garnek i wrzuć ciasto. Jednym zręcznym ruchem. Przykryj pokrywką i wstaw na 30 minut do piekarnika.
Po upływie 30 minut odkryj pokrywkę i piecz przez 20 minut.
Garnek delikatnie wyjmuję, chleb delikatnie przekładam na kratkę do studzenia.