Weekend Darmowej Dostawy
Nie płać za wysyłkę Paczkomatami, Kurierem, czy Pocztą Polską. Promocja obowiązuje tylko 26.02.2017 roku włącznie.
Promocja dotyczy zamówień przedpłaconych, za kwotę nie mniejszą niż 30 złotych.

Świeżo Palona

Kawa kawie nierówna, czyli kilka ciekawych przepisów

Każdy z nas ma swoją ulubioną kawę i swoje przyzwyczajenia z nią związane - jedni piją ją wyłącznie z mlekiem, inni tylko jako czarne jak noc espresso z kilkoma kryształkami cukru. Sposób przyrządzenia naszej codziennej filiżanki kawy to swego rodzaju rytuał, który pozwala nam zrelaksować się po ciężkim dniu lub, z posmakiem świeżej kawy na podniebieniu, radośnie wkroczyć w kolejny dzień życia. Jednak czasem - dla przyjemności i odmiany - urozmaicamy sposoby przyrządzania naszej kawy. Niedawno prezentowaliśmy Wam interesujące przepisy na dość nietypowe wykorzystanie kawy w kuchni. Dzisiaj specjalnie dla Was zebraliśmy kilka interesujących przepisów, które pozwolą Wam urozmaicić codzienną filiżankę porannej lub popołudniowej kawy. Zacznijmy od przepisu, o którym już kiedyś wspominaliśmy. Aby przyrządzić kawę po turecku, będziemy potrzebowali:

  • 6 łyżek swieżo zmielonych ziaren aromatycznej arabiki
  • 1 litr wody
  • cukier - w zależności od upodobania, ale sugerujemy ok. 4 łyżek
  • 1-2 łyżki lub 13-14 strączków mielonego kardamonu.

Kawę wsypujemy do garnka (wg tradycji, używa się do tego garnuszków kezveh), dodajemy cukier i zimną wodę. Całość stawiamy na wolnym ogniu i doprowadzamy do wrzenia. Gdy mikstura się zagotuje, zestawiamy ją z ognia i wychładzamy, po czym powtarzamy procedurę drugi i ewentualnie trzeci raz. Gdy płyn będzie gotowy, doprawiamy go mielonym kardamonem i rozlewamy do filiżanek. Jeżeli używamy kardamonu w strączkach, warto dodać go do kawy przed ostatnim zagotowaniem. Interesującym przepisem jest kawa z żółtkiem i przyprawami. Do jej przygotowania przydadzą się:

  • 6 łyżek świeżo zmielonej kawy
  • 1 litr wody
  • 2 łyżki kakao
  • 4 łyżki cukru
  • 2 kieliszki koniaku
  • cynamon
  • 3 żółtka

Kawę, kakao oraz cynamon zalewamy wodą i zagotowujemy na niewielkim ogniu. W międzyczasie z żółtek i cukru kręcimy kogiel-mogiel, tak, by stanowił gładką, jednolitą i niemal białą masę bez widocznych kryształków cukru. Gdy kawa już się zagotuje, zestawiamy ją z ognia i dodajemy koniak. Po dwóch-trzech minutach, gdy aromatyczny płyn nieco przestygnie, wylewamy na powierzchnię kremowy kogiel-mogiel. Jeszcze innym interesującym i nieczęsto spotykanym przepisem jest kawa z rumem i pieprzem. Składniki, które będą nam potrzebne do jej przygotowania to przede wszystkim:

  • 4 łyżki świeżo zmielonej kawy
  • pół litra wody
  • łyżka kakao
  • 4 kieliszki rumu
  • kilka goździków
  • 5 ziarenek pieprzu
  • cukier - wedle upodobania
  • pół szklanki śmietanki lub skondensowanego mleka

Kawę i kakao wraz z przyprawami gotujemy i dosładzamy, po czym rozlewamy do filiżanek. Podgrzewamy rum i dodajemy do każdej filiżanki. Na samym końcu dodajemy śmietankę. Jeżeli mamy ochotę na coś mocniejszego i w dodatku lubimy połączenie aromatu kawy z soczystym smakiem pomarańczy, możemy pokusić się o zrobienie kawowo-pomarańczowej nalewki. Wprawdzie jej przygotowanie – a raczej oczekiwanie na finałowy efekt – wymaga czasu i cierpliwości, jednak końcowy smak i bukiet napitku jest prawdziwym rarytasem i pieszczotą dla podniebienia. Aby przygotować ten wspaniały trunek, potrzebne nam będą:

  • 1 dojrzała, pachnąca pomarańcza
  • kawa ziarnista
  • 35 dag cukru
  • 250 ml wody
  • 0,5 l spirytusu

Najpierw przygotowujemy syrop cukrowy, czyli gotując wodę dodajemy do niej cukier i mieszamy aż do pełnego rozpuszczenia. Po przestudzeniu dodajemy spirytus. W skórce umytej i osuszonej pomarańczy wykonujemy kilkadziesiąt niewielkich nacięć, w które następnie wciskamy pojedyncze ziarenka kawy. Następnie wkładamy ją do słoja, zalewamy przygotowanym syropem tak, żeby owoc został całkowicie zakryty, zamykamy i odstawiamy na 6 tygodni. Po tym czasie nalewkę przefiltrowujemy przez gazę lub bibułę i rozlewamy do butelek, które przez kolejne 3 miesiące chronimy przed wszelkimi łasuchami, najlepiej umieszczając w niedostępnym i nie wystawionym na działanie światła słonecznego miejscu. Po upływie trzech miesięcy możemy delektować się wspaniałym kawowo-pomarańczowym aromatem nalewki lub…dodać ja do kawy. Smacznego! Zdjęcia według kolejności występowania w tekście: 1. Tommy Sea 2. Klaus Post 3. Willrad von Doomenstein

poprzedni wpis

następny wpis

Tagi: kawa, przepisy, po turecku, kawa z żółtkiem i przyprawami, kawa z rumem i pieprzem, kawowo-pomarańczowa nalewka

Komentarze

asia trzycity 2014-11-19 14:32:17
Taką pomarańczówkę z kawą już kiedyś robiłam, naprawdę smaczna. Papierowe wariacje Asiola Digi-Asia Naleweczki
2014-11-19 14:32:17
Może jakieś zdjęcia?
Daniel 2015-12-06 20:42:08
Nalewka zdecydowanie nabiera wyrafinowania po zastąpieniu pomarańczy cytryną. Poza tym przepis mocno przekombinowany. Lepsze efekty uzyskuje się stosując tradycyjne, sprawdzone przez pokolenia i wspomagające naturalne procesy sposoby na pozyskanie smaku i aromatu.

Dodaj nowy komentarz

6 powodów, dla których warto u nas kupować