Lody z matchą to doskonałe rozwiązanie dla amatorów zielonej herbaty, gdy żar leje się z nieba. Przepisy na domowe lody z zieloną herbatą są dość proste do wykonania, ale niektóre z nich również czasochłonne. Mimo to warto, ponieważ lody z japońską herbatą mają wyjątkowy smak. Wybierz przepis na lody z matchą i przekonaj się.

Japońska zielona herbata matcha

Matcha to szczególna herbata, wykorzystywana przede wszystkim w japońskiej ceremonii parzenia herbaty. Ma formę sproszkowanych liści, dlatego we współczesnej kuchni znalazła zastosowanie nie tylko jako baza doskonałego naparu, ale także jako dodatek do sałatek, ciastek czy właśnie lodów.

Match różni się nie tylko formą, ale także sposobem uprawy krzewów herbacianych. Gdy wypuszcza liście, są przykrywane ogromnymi płachtami, by słoneczne promienie nie mogły do nich dotrzeć. Dzięki temu liście zaczynają wytwarzać aminokwasy, które dodają naparowi słodyczy i wzmacniają aromat. 

Lody z herbatą matcha

Można spróbować przygotować lody z matchy na bazie wody, jednak zdecydowanie ciekawszy smak osiągniemy, dodając zieloną herbatę do mleka kokosowego, owsianego (w wersji wegańskiej) lub do śmietany i skondensowanego mleka. Matchy nie zaparzamy, tylko dodajemy w formie proszku.

Lody z japońską herbatą matcha nie należą do słodkich, bliżej im do wytrawnych nut, choć oczywiście możemy modyfikować smak poprzez różne dodatki. Poniżej polecamy cztery ciekawe przepisy na lody z matchą, które można przygotować w domu.

Przepisy na lody z zieloną herbatą matcha

Podobnie, jak w przypadku innych lodów smakowych, tak i lody z matcha można przygotować na różne sposoby. Wszystko zależy od tego, jakim sprzętem dysponujemy, jakie produkty mamy akurat pod ręką lub jakich unikamy. 

Wegańskie lody wymagają mieszania, ponieważ nie posiadają tłuszczu, który znajduje się w skondensowanym mleku, przez co powstają w nim kryształki lodu. Mieszanie ma zapobiec temu procesowi. Jest jednak szansa i dla tych, którzy nie chcą czekać kilku godzin. Sprawdź nasze przepisy na lody z zieloną herbatą matcha i wybierz swoje ulubione.

Wegańskie lody z matchą i mlekiem kokosowym

Ten przepis wymaga najwięcej pracy i czasu, więc jeśli chcesz podać lody z matchą w ciągu godziny, przejdź od razu do kolejnej propozycji.

Składniki:

  • 3 łyżeczki herbaty matcha

  • 400 ml zimnego mleka kokosowego

  • 1 limonka

  • pół szklanki cukru 

  • kilka łyżek wody

  • 2 łyżki wiórków kokosowych

W rondelku na niewielkim ogniu podgrzewamy wodę z cukrem, cały czas mieszając. Gdy uzyskamy jednolity płyn, gotujemy jeszcze 2-3 minuty, aby odparować większość wody z syropu. Po ostudzeniu dodajemy matchę i mieszamy, aż ta się rozpuści. Dodajemy zimne mleko kokosowe i wyciśnięty sok z limonki. Wkładamy do lodówki i co pół godziny wyciągamy, by wymieszać masę. Powtarzamy czynność przez 6 godzin. 

Wegańskie lody z herbatą matcha i bananem

Ekspresowe wegańskie lody z matchą i bananami nadają się do jedzenia od razu po przygotowaniu i przez kolejne dwa dni.

Składniki:

  • 3 łyżeczki herbaty matcha

  • 3 banany

  • 50 ml mleka sojowego 

  • wiórki kokosowe lub płatki migdałów do dekoracji

Banany obieramy i kroimy na małe kawałki, następnie w pojemniku wkładamy do zamrażalnika na min. 1 godzinę. Zależnie od mocy blendera, jakim dysponujemy, wrzucamy od razu wszystkie banany, mleko i matchę lub dodajemy składniki stopniowo, aż uzyskamy jednolitą masę. W razie potrzeby dolewamy mleka, jednak trzeba uważać, aby konsystencja nie była zbyt płynna. Zmiksowaną mieszankę mrozimy (ale trzeba ją zjeść w ciągu 48 godzin) albo podajemy udekorowaną wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałów.

Lody z zieloną herbatą matcha i orzechami

Do tego przepisu na lody z zieloną herbatą matcha można wybrać ulubione orzechy, choć najlepiej komponują się klasyczne orzechy włoskie. 

Składniki:

  • 4 łyżeczki herbaty matcha

  • pół szklanki posiekanych drobno orzechów

  • 250 ml zimnego mleka skondensowanego

  • 300 ml zimnej śmietany 36%

Siekamy orzechy. Ubijamy ręcznie schłodzoną śmietanę. Gdy uda się uzyskać gęstą masę, dodajemy powoli mleko oraz dosypujemy większą część orzechów. Po uzyskaniu jednolitej masy, przekładamy ją do pojemnika, górę dekorujemy resztą orzechów i wkładamy do zamrażalnika na noc. Dzięki zastosowaniu skondensowanego mleka, nie ma konieczności mieszania lodów, ponieważ w lodach nie będą tworzyły się kryształki z wody.

Lody z japońską herbatą matcha, miętą i czekoladą

Orzeźwiające i wytrawne, choć przygotować je trzeba dzień wcześniej, doskonale sprawdzą się w leniwe niedzielne popołudnie.

Składniki:

  • 4 łyżeczki herbaty matcha

  • 2 garści świeżych liści mięty

  • 250 ml zimnego mleka skondensowanego

  • 300 ml zimnej śmietany 36%

  • pół łyżeczki startej laski wanilii 

  • pół tabliczki gorzkiej czekolady

Czekoladę trzemy na tarce, miętę drobno siekamy. Śmietanę ubijamy, najlepiej ręcznie, aż będzie gęsta i puszysta. Matchę rozrabiamy z niewielką ilością mleka, dodajemy wanilię, ponownie mieszamy, dodajemy resztę mleka. Po wymieszaniu płyn wlewamy do ubitej śmietany, dodajemy większe części mięty i czekolady i mieszamy, aż uzyskamy jednolitą masę. Przekładamy do pojemnika, górę posypujemy resztą czekolady oraz mięty i wkładamy do zamrażalnika na noc.