Array
(
[id] => 821
[autor] => 3
[tytul] => Dutch Baby czyli pieczony naleśnik ze śliwkami
[tekst] =>
1. Jajka ogrzej (np. włóż do garnka z ciepłą wodą) lub wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko delikatnie podgrzej lub ogrzej w temp. pokojowej.
2. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Na początek musimy sklarować 4 łyżki masła (podgrzej w rondelku, zbierz i usuń pianę). Śliwki umyj, osusz, podziel na połówki, usuń pestki :)
3. Do miseczki wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, cukier z dodatkiem wanilii i sól. Miksuj na jednolitą masę.
4. Użyj patelni, która nadaje się do włożenia do piekarnika. Podgrzej ją na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadź po niej 2 łyżki klarowanego masła.
5. Mieszankę składników wlej powoli na patelnię. Na wierzch nałóż połówki śliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika.
6. Piecz bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący.
7. Wyjmij z piekarnika i polej resztą klarowanego masła. Posyp cukrem pudrem :) Gotowe i smaczne.
[data] => 2019-08-05 00:00:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => dutch-baby-czyli-pieczony-nalesnik-ze-sliwkami
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
SKŁADNIKI - 2 PORCJE:
3 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka cukru z dodatkiem wanilii
mała szczypta soli
łyżka masła
kilka śliwek węgierek
do podania: cukier puder, klarowane masło, sok z cytryny
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11889
[keywords] => sniadanie,nalesnik,zdrowo,smacznie,naleśnik,dutch baby,śniadanie,śliwki,wegańskie
[opis] => Dutch Baby (pieczony naleśnik) pochodzi z Holandii.
Do jego przygotowania potrzebujesz czterech dokładnie składników. Ma wiele zastosowań, można go zrobić z owocami (np. jabłkami, śliwkami, brzoskwinią, borówkami), ale także w wersji na słono (np. z łososiem, mozzarellą, fetą czy oliwkami).
[title] => Dutch Baby czyli pieczony naleśnik ze śliwkami
[desc] => Dutch Baby (pieczony naleśnik) pochodzi z Holandii.
Do jego przygotowania potrzebujesz czterech dokładnie składników. Ma wiele zastosowań, można go zrobić z owocami (np. jabłkami, śliwkami, brzoskwinią, borówkami), ale także w wersji na słono (np. z łososiem, mozzarellą, fetą czy oliwkami).
[kategorie] => 292
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => sniadanie
[nazwa_url] => sniadanie
)
[1] => Array
(
[nazwa] => nalesnik
[nazwa_url] => nalesnik
)
[2] => Array
(
[nazwa] => zdrowo
[nazwa_url] => zdrowo
)
[3] => Array
(
[nazwa] => smacznie
[nazwa_url] => smacznie
)
[4] => Array
(
[nazwa] => naleśnik
[nazwa_url] => nalesnik
)
[5] => Array
(
[nazwa] => dutch baby
[nazwa_url] => dutch-baby
)
[6] => Array
(
[nazwa] => śniadanie
[nazwa_url] => sniadanie
)
[7] => Array
(
[nazwa] => śliwki
[nazwa_url] => sliwki
)
[8] => Array
(
[nazwa] => wegańskie
[nazwa_url] => weganskie
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => SKŁADNIKI - 2 PORCJE:
[1] => 3 jajka
[2] => 1/2 szklanki mleka
[3] => 1/2 szklanki mąki pszennej
[4] => 1 łyżeczka cukru z dodatkiem wanilii
[5] => mała szczypta soli
[6] => łyżka masła
[7] => kilka śliwek węgierek
[8] => do podania: cukier puder, klarowane masło, sok z cytryny
)
[recipe] => 1. Jajka ogrzej (np. włóż do garnka z ciepłą wodą) lub wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko delikatnie podgrzej lub ogrzej w temp. pokojowej.
2. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Na początek musimy sklarować 4 łyżki masła (podgrzej w rondelku, zbierz i usuń pianę). Śliwki umyj, osusz, podziel na połówki, usuń pestki :)
3. Do miseczki wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, cukier z dodatkiem wanilii i sól. Miksuj na jednolitą masę.
4. Użyj patelni, która nadaje się do włożenia do piekarnika. Podgrzej ją na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadź po niej 2 łyżki klarowanego masła.
5. Mieszankę składników wlej powoli na patelnię. Na wierzch nałóż połówki śliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika.
6. Piecz bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący.
7. Wyjmij z piekarnika i polej resztą klarowanego masła. Posyp cukrem pudrem :) Gotowe i smaczne.
)
1
1. Jajka ogrzej (np. włóż do garnka z ciepłą wodą) lub wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko delikatnie podgrzej lub ogrzej w temp. pokojowej.
2. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Na początek musimy sklarować 4 łyżki masła (podgrzej w rondelku, zbierz i usuń pianę). Śliwki umyj, osusz, podziel na połówki, usuń pestki :)
3. Do miseczki wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, cukier z dodatkiem wanilii i sól. Miksuj na jednolitą masę.
4. Użyj patelni, która nadaje się do włożenia do piekarnika. Podgrzej ją na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadź po niej 2 łyżki klarowanego masła.
5. Mieszankę składników wlej powoli na patelnię. Na wierzch nałóż połówki śliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika.
6. Piecz bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący.
7. Wyjmij z piekarnika i polej resztą klarowanego masła. Posyp cukrem pudrem :) Gotowe i smaczne.