1. Jajka ogrzej (np. włóż do garnka z ciepłą wodą) lub wyjmij wcześniej z lodówki. Mleko delikatnie podgrzej lub ogrzej w temp. pokojowej.

2. Piekarnik rozgrzej do 220 stopni C. Na początek musimy sklarować 4 łyżki masła (podgrzej w rondelku, zbierz i usuń pianę). Śliwki umyj, osusz, podziel na połówki, usuń pestki :)

3. Do miseczki wbij jajka, dodaj mleko, mąkę, cukier z dodatkiem wanilii i sól. Miksuj na jednolitą masę.

4. Użyj patelni, która nadaje się do włożenia do piekarnika. Podgrzej ją na średnim ogniu, a gdy będzie już gorąca, rozprowadź po niej 2 łyżki klarowanego masła. 

5. Mieszankę składników wlej powoli na patelnię. Na wierzch nałóż połówki śliwek i wstaw do nagrzanego piekarnika. 

6. Piecz bez przykrycia przez 20 minut, aż omlet miejscami urośnie i będzie dobrze zrumieniony i chrupiący.

7. Wyjmij z piekarnika i polej resztą klarowanego masła. Posyp cukrem pudrem :) Gotowe i smaczne.