Array
(
[id] => 879
[autor] => 3
[tytul] => Frittata z szynką, fetą i szpinakiem
[tekst] =>
Do małej miski dodaj jajka i mleko, starannie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj następnie pokrojoną w kosteczkę szynkę, posikany szczypiorek i odsączony ser feta.
Na średniej patelni rozgrzej tłuszcz (u nas masło klarowane). Wrzuć drobno pokrojoną cukinię, smaż kilka minut. Dodaj posikany drobniutko czosnek. Energicznie wymieszaj i smaż 1 minutę uważając by czosnek się nie przypalił. Będzie wtedy gorzki.
Na patelnię wrzuć wypłukany szpinak i kilka liści jarmużu. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż do czasu gdy szpinak całkowicie zwiędnie.
Do szpinaku i jarmużu wlej jajka z szynką, szczypiorkiem i fetą. Wymieszaj delikatnie całość. Dopraw czarnuszką i czerwoną słodką papryką. Smaż 3 minuty.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (ustaw termoobieg). Jeśli używasz patelni z niezdejmowaną rączką, zabezpiecz ją folią. Wstaw do piekarnika naszą Frittatę na około 15 minut. Ponieważ czas pieczenia w rożnych piekarnikach może być inny, najlepiej sprawdzaj czy całość ładnie się ścięła.
Podawaj na ciepło :-). Smacznego!
[data] => 2020-02-06 00:00:00
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => frittata-szynka-feta-szpinakiem
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
5 jajek – rozmiar L
5 plasterków ulubionej szynki
500g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
pół średniej cukinii
kilka liści jarmużu (opcjonalnie)
małe opakowanie sera typu feta (my użyliśmy Arla z ziołami)
2 łyżki szczypiorku
1 ząbek czosnku
2 łyżki mleka
szczypta czarnuszki
sól
pieprz
papryka czerwona słodka
masło klarowane (lub dowolny lubiany tłuszcz)
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 12798
[opis] => Frittata jest potrawą włoską na bazie jajek, które stanowią bazę każdego przepisu. Jest to szybka i smaczna potrawa, którą możemy wykonać na wiele sposobów. W naszej wersji użyliśmy szpinaku, do którego dodaliśmy szynkę, odrobinę cukinii i sera feta.
[keywords] => włoska kuchnia, frittata, szpinak, przekąska, zdrowa, smaczna, szybka potrawa
[desc] => Frittata jest potrawą włoską na bazie jajek, które stanowią bazę każdego przepisu. Jest to szybka i smaczna potrawa, którą możemy wykonać na wiele sposobów. W naszej wersji użyliśmy szpinaku, do którego dodaliśmy szynkę, odrobinę cukinii i sera feta.
[title] => Frittata z szynką, fetą i szpinakiem
[ogolem] => 25
[porcji] => 4
[kalorii] => w 100 g ma 168 kcal
[tluszczu] => 8g
[gotowanie] => 15
[przygotowanie] => 10
[kategorie] => 278
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => zdrowa
[nazwa_url] => zdrowa
)
[1] => Array
(
[nazwa] => włoska kuchnia
[nazwa_url] => wloska-kuchnia
)
[2] => Array
(
[nazwa] => frittata
[nazwa_url] => frittata
)
[3] => Array
(
[nazwa] => szpinak
[nazwa_url] => szpinak
)
[4] => Array
(
[nazwa] => przekąska
[nazwa_url] => przekaska
)
[5] => Array
(
[nazwa] => smaczna
[nazwa_url] => smaczna
)
[6] => Array
(
[nazwa] => szybka potrawa
[nazwa_url] => szybka-potrawa
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => 5 jajek – rozmiar L
[1] => 5 plasterków ulubionej szynki
[2] => 500g świeżego szpinaku (można zastąpić mrożonym)
[3] => pół średniej cukinii
[4] => kilka liści jarmużu (opcjonalnie)
[5] => małe opakowanie sera typu feta (my użyliśmy Arla z ziołami)
[6] => 2 łyżki szczypiorku
[7] => 1 ząbek czosnku
[8] => 2 łyżki mleka
[9] => szczypta czarnuszki
[10] => sól
[11] => pieprz
[12] => papryka czerwona słodka
[13] => masło klarowane (lub dowolny lubiany tłuszcz)
)
[recipe] => Do małej miski dodaj jajka i mleko, starannie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj następnie pokrojoną w kosteczkę szynkę, posikany szczypiorek i odsączony ser feta.
Na średniej patelni rozgrzej tłuszcz (u nas masło klarowane). Wrzuć drobno pokrojoną cukinię, smaż kilka minut. Dodaj posikany drobniutko czosnek. Energicznie wymieszaj i smaż 1 minutę uważając by czosnek się nie przypalił. Będzie wtedy gorzki.
Na patelnię wrzuć wypłukany szpinak i kilka liści jarmużu. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż do czasu gdy szpinak całkowicie zwiędnie.
Do szpinaku i jarmużu wlej jajka z szynką, szczypiorkiem i fetą. Wymieszaj delikatnie całość. Dopraw czarnuszką i czerwoną słodką papryką. Smaż 3 minuty.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (ustaw termoobieg). Jeśli używasz patelni z niezdejmowaną rączką, zabezpiecz ją folią. Wstaw do piekarnika naszą Frittatę na około 15 minut. Ponieważ czas pieczenia w rożnych piekarnikach może być inny, najlepiej sprawdzaj czy całość ładnie się ścięła.
Podawaj na ciepło :-). Smacznego!
)
1
Do małej miski dodaj jajka i mleko, starannie wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj następnie pokrojoną w kosteczkę szynkę, posikany szczypiorek i odsączony ser feta.
Na średniej patelni rozgrzej tłuszcz (u nas masło klarowane). Wrzuć drobno pokrojoną cukinię, smaż kilka minut. Dodaj posikany drobniutko czosnek. Energicznie wymieszaj i smaż 1 minutę uważając by czosnek się nie przypalił. Będzie wtedy gorzki.
Na patelnię wrzuć wypłukany szpinak i kilka liści jarmużu. Dopraw całość solą i pieprzem. Smaż do czasu gdy szpinak całkowicie zwiędnie.
Do szpinaku i jarmużu wlej jajka z szynką, szczypiorkiem i fetą. Wymieszaj delikatnie całość. Dopraw czarnuszką i czerwoną słodką papryką. Smaż 3 minuty.
Rozgrzej piekarnik do 180 stopni (ustaw termoobieg). Jeśli używasz patelni z niezdejmowaną rączką, zabezpiecz ją folią. Wstaw do piekarnika naszą Frittatę na około 15 minut. Ponieważ czas pieczenia w rożnych piekarnikach może być inny, najlepiej sprawdzaj czy całość ładnie się ścięła.
Podawaj na ciepło :-). Smacznego!