Array
(
[id] => 897
[autor] => 3
[tytul] => Oryginalne klopsiki według receptury IKEA
[tekst] =>
Jak przygotować klopsiki?
1. Połącz mieloną wołowinę i wieprzowinę w misce, wymieszaj dokładnie rękami. Dodaj posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą, jajko i wszystko połącz. Dodaj mleko i przypraw solą i pieprzem.
2. Z masy mięsnej uformuj niewielki kulki. Połóż je na czystym talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na dwie godziny (dzięki temu podczas gotowania utrzymają swój kształt).
3. Na głęboką patelnię wlej olej i rozgrzej go. Gdy będzie gorący, podsmaż klopsiki, aby były rumiane z każdej strony.
4. Podsmażone klopsiki włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.
Tradycyjny szwedzki sos śmietanowy:
1. Na patelni rozpuść masło. Dodaj 40 g mąki pszennej i smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml bulionu wołowego, dalej podgrzewaj, mieszając. Potem dodaj śmietankę, 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy. Duś, aż sos zgęstnieje.
2. Gdy sos będzie gotowy, podawaj go z ziemniakami w ulubionej formie – na przykład z puree lub z gotowanymi.
Prawda, że łatwe i przyjemne ? A do tego pochodzi prosto z warsztatu kulinarnego sieci sklepów IKEA ze Szwecji :)
Smacznego!
P.S. Przepis przygotowany przez IKEA.
[data] => 2020-04-22 16:11:36
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => oryginalne-klopsiki-wedlug-receptury-ikea
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
Na klopsiki:
- 500 g mielonej wołowiny,
- 250 g mielonej wieprzowiny,
- 1 drobno posiekana cebula,
- 1 rozdrobniony ząbek czosnku,
- 100 g bułki tartej,
- 1 jajko,
- 5 łyżek stołowych pełnotłustego mleka
Na sos:
- odrobina oleju,
- 40 g masła,
- 40 g mąki pszennej,
- 150 ml bulionu warzywnego,
- 150 ml bulionu wołowego,
- 150 ml śmietanki,
- 2 łyżeczki sosu sojowego,
- 1 łyżeczka musztardy Dijon
[id_blog_autorzy] => 4
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 13548
[keywords] => polecamy,smacznie,klopsy,ikea,tajny przepis,tajna receptura
[opis] => IKEA postanowiła zrobić wyjątkowy prezent dla swoich Klientów i fanów szwedzkiej kuchni - opublikowała niedawno przepis na słynne klopsiki, będące bardzo popularnym obiadem tego sklepu. Pyszne klopsiki według oryginalnej receptury od dziś bez trudu wykonasz w swoim domu! Jak można przeczytać na Twitterze, wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne :) Spróbujesz?
[title] => Oryginalne klopsiki według receptury IKEA
[desc] => IKEA postanowiła zrobić wyjątkowy prezent dla swoich Klientów i fanów szwedzkiej kuchni - opublikowała niedawno przepis na słynne klopsiki, będące bardzo popularnym obiadem tego sklepu. Pyszne klopsiki według oryginalnej receptury od dziś bez trudu wykonasz w swoim domu! Jak można przeczytać na Twitterze, wszystkie potrzebne składniki są łatwo dostępne :) Spróbujesz?
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => polecamy
[nazwa_url] => polecamy
)
[1] => Array
(
[nazwa] => smacznie
[nazwa_url] => smacznie
)
[2] => Array
(
[nazwa] => klopsy
[nazwa_url] => klopsy
)
[3] => Array
(
[nazwa] => ikea
[nazwa_url] => ikea
)
[4] => Array
(
[nazwa] => tajny przepis
[nazwa_url] => tajny-przepis
)
[5] => Array
(
[nazwa] => tajna receptura
[nazwa_url] => tajna-receptura
)
)
[skladniki_array] => Array
(
[0] => Na klopsiki:
[1] => 500 g mielonej wołowiny,
[2] => 250 g mielonej wieprzowiny,
[3] => 1 drobno posiekana cebula,
[4] => 1 rozdrobniony ząbek czosnku,
[5] => 100 g bułki tartej,
[6] => 1 jajko,
[7] => 5 łyżek stołowych pełnotłustego mleka
[8] => Na sos:
[9] => odrobina oleju,
[10] => 40 g masła,
[11] => 40 g mąki pszennej,
[12] => 150 ml bulionu warzywnego,
[13] => 150 ml bulionu wołowego,
[14] => 150 ml śmietanki,
[15] => 2 łyżeczki sosu sojowego,
[16] => 1 łyżeczka musztardy Dijon
)
[recipe] => Jak przygotować klopsiki?
1. Połącz mieloną wołowinę i wieprzowinę w misce, wymieszaj dokładnie rękami. Dodaj posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą, jajko i wszystko połącz. Dodaj mleko i przypraw solą i pieprzem.
2. Z masy mięsnej uformuj niewielki kulki. Połóż je na czystym talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na dwie godziny (dzięki temu podczas gotowania utrzymają swój kształt).
3. Na głęboką patelnię wlej olej i rozgrzej go. Gdy będzie gorący, podsmaż klopsiki, aby były rumiane z każdej strony.
4. Podsmażone klopsiki włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.
Tradycyjny szwedzki sos śmietanowy:
1. Na patelni rozpuść masło. Dodaj 40 g mąki pszennej i smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml bulionu wołowego, dalej podgrzewaj, mieszając. Potem dodaj śmietankę, 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy. Duś, aż sos zgęstnieje.
2. Gdy sos będzie gotowy, podawaj go z ziemniakami w ulubionej formie – na przykład z puree lub z gotowanymi.
Prawda, że łatwe i przyjemne ? A do tego pochodzi prosto z warsztatu kulinarnego sieci sklepów IKEA ze Szwecji :)
Smacznego!
P.S. Przepis przygotowany przez IKEA.
)
1
Jak przygotować klopsiki?
1. Połącz mieloną wołowinę i wieprzowinę w misce, wymieszaj dokładnie rękami. Dodaj posiekaną cebulę, rozdrobniony czosnek, bułkę tartą, jajko i wszystko połącz. Dodaj mleko i przypraw solą i pieprzem.
2. Z masy mięsnej uformuj niewielki kulki. Połóż je na czystym talerzu, przykryj i wstaw do lodówki na dwie godziny (dzięki temu podczas gotowania utrzymają swój kształt).
3. Na głęboką patelnię wlej olej i rozgrzej go. Gdy będzie gorący, podsmaż klopsiki, aby były rumiane z każdej strony.
4. Podsmażone klopsiki włóż do naczynia żaroodpornego i przykryj. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C (160 st. C z termoobiegiem) i piecz przez 30 minut.
Tradycyjny szwedzki sos śmietanowy:
1. Na patelni rozpuść masło. Dodaj 40 g mąki pszennej i smaż przez 2 minuty, mieszając. Dodaj 150 ml bulionu warzywnego i 150 ml bulionu wołowego, dalej podgrzewaj, mieszając. Potem dodaj śmietankę, 2 łyżeczki sosu sojowego i łyżeczkę musztardy. Duś, aż sos zgęstnieje.
2. Gdy sos będzie gotowy, podawaj go z ziemniakami w ulubionej formie – na przykład z puree lub z gotowanymi.
Prawda, że łatwe i przyjemne ? A do tego pochodzi prosto z warsztatu kulinarnego sieci sklepów IKEA ze Szwecji :)
Smacznego!
P.S. Przepis przygotowany przez IKEA.