Sałatę opłucz, osusz i porwij na mniejsze części. PAMIĘTAJ nie używamy do krojenia sałaty noża gdyż będzie ona gorzka. Cebulę pokrój w piórka,a żeby nabrała idealnego smaku dodaj do niej szczyptę soli i cukru. Zostaw na chwilę.

Pokrój papryki w kostkę, a rzodkiewkę w talarki, drobno posiekaj szczypiorek. Wrzuć składniki do sałaty. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół, dodaj fasolkę, kukurydzę i kiełki rzodkiewki (opcjonalnie). Ogórka opłucz, obierz i pokrój w kostkę. Na koniec dodaj posiekaną drobno pietruszkę.

Wszystko razem połącz, polej sosem i jeszcze raz delikatnie wymieszaj. Dodatkowo jeśli ser typu feta nie jest w zalewie smakowej dodaj ją do sosu winegret i po kilku minutach wlej wszystko do sałatki. A dla lubiących w każdej postaci mięso dodaje uprzednio usmażone piersi z kurczaka w kawałkach w przyprawie np. Gyrosa.

Do tego idealny będzie sos: cukier, oliwa, olej, czosnek, bazylia, oregano, papryka słodka, musztarda Dijon.