Jedna z najważniejszych kulturowo i genetycznie odmian Arabiki na świecie, powstała drogą naturalnego krzyżowania. Chociaż produkcja tej odmiany jest średnio o 20-30% większa niż w przypadku kaw Typica, to daje ona mniejsze zbiory. Dzieje się tak ponieważ wiśnie kawowca szybko dojrzewają, a część z nich gubi się podczas silnych wiatrów lub deszczu. Bourbon posiada liczne odmiany jak yellow, orange czy też red bourbon, które znane są z wysokiej jakości.
Historia
To francuscy misjonarze sprowadzili odmianę Bourbon z Jemenu na wyspę Bourbon (obecnie Reunion) na początku XVIII wieku. Do połowy XIX wieku Bourbon nie opuścił wyspy. Ale począwszy od połowy XIX wieku, gdy misjonarze zaczęli budować przyczółki w Afryce i obu Amerykach, zaczął rozprzestrzeniać się na nowe części świata.
W Brazylii Bourbon pojawił się około 1860 r., a stamtąd w krótkim czasie trafił na północ do innych części Ameryki Południowej i Środkowej.
Obecnie w Afryce Wschodniej występuje wiele odmian podobnych do burbońskich, ale żadna z nich nie jest identyczna z tą, którą wciąż można znaleźć w Ameryce Łacińskiej.
Aktualnie Arabica Bourbon pozostaje jedną z najpopularniejszych kaw na świecie. Chociaż w Ameryce Łacińskiej został w dużej mierze zastąpiony przez odmiany, które z niego pochodzą (w szczególności Caturra, Catuai i Mundo Novo), nadal jest uprawiany w Salwadorze, Gwatemali, Hondurasie, czy Peru.
Charakterystyka
wielkość ziaren: przeciętne
kolor końcówek listków: zielone
wzrost: wysoki
wydajność: przeciętna
podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy
5°N to 5°S: > 1600 m
5–15°N i 5–15°S: > 1300 m
> 15°N i > 15°S: > 1000 m
[data] => 2019-05-21 13:50:17
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => odmiana-kawy-bourbon
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 2
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11333
[desc] => Najważniejsza odmiana Arabiki na świecie, powstałą drogą naturalnej mutacji. Posiada liczne odmiany jak yellow, orange czy też red bourbon, które znane są z wysokiej jakości.
[keywords] => arabica,kawy,bourbon,odmiana
[opis] => Najważniejsza odmiana Arabiki na świecie, powstałą drogą naturalnej mutacji. Posiada liczne odmiany jak yellow, orange czy też red bourbon, które znane są z wysokiej jakości.
[title] => Odmiana kawy: BOURBON
[kategorie] => 181
[powiazane] => 85,92,600,782
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => arabica
[nazwa_url] => arabica
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawy
[nazwa_url] => kawy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => bourbon
[nazwa_url] => bourbon
)
[3] => Array
(
[nazwa] => odmiana
[nazwa_url] => odmiana
)
)
)
1
2019-05-21 13:50:17
Odmiana kawy: BOURBON
Autor:Paweł Małkowski
Fascynat kawy w każdej postaci, z którą związany jest na poważnie od 2006 roku. Uwielbia podróżować po Włoszech i Bałkanach. Najlepsza kawa? afrykańska jako przelewy i owocowy blend jako espresso.
Jedna z najważniejszych kulturowo i genetycznie odmian Arabiki na świecie, powstała drogą naturalnego krzyżowania. Chociaż produkcja tej odmiany jest średnio o 20-30% większa niż w przypadku kaw Typica, to daje ona mniejsze zbiory. Dzieje się tak ponieważ wiśnie kawowca szybko dojrzewają, a część z nich gubi się podczas silnych wiatrów lub deszczu. Bourbon posiada liczne odmiany jak yellow, orange czy też red bourbon, które znane są z wysokiej jakości.
Historia
To francuscy misjonarze sprowadzili odmianę Bourbon z Jemenu na wyspę Bourbon (obecnie Reunion) na początku XVIII wieku. Do połowy XIX wieku Bourbon nie opuścił wyspy. Ale począwszy od połowy XIX wieku, gdy misjonarze zaczęli budować przyczółki w Afryce i obu Amerykach, zaczął rozprzestrzeniać się na nowe części świata.
W Brazylii Bourbon pojawił się około 1860 r., a stamtąd w krótkim czasie trafił na północ do innych części Ameryki Południowej i Środkowej.
Obecnie w Afryce Wschodniej występuje wiele odmian podobnych do burbońskich, ale żadna z nich nie jest identyczna z tą, którą wciąż można znaleźć w Ameryce Łacińskiej.
Aktualnie Arabica Bourbon pozostaje jedną z najpopularniejszych kaw na świecie. Chociaż w Ameryce Łacińskiej został w dużej mierze zastąpiony przez odmiany, które z niego pochodzą (w szczególności Caturra, Catuai i Mundo Novo), nadal jest uprawiany w Salwadorze, Gwatemali, Hondurasie, czy Peru.