Naturalna krzyżówka odmian Caturra i Mundo Novo. Roślina wyróżnia się zwartym wzrostem, może być sadzona blisko siebie, dzięki czemu plony zbierane z tego porównywalnego obszaru są większe niż w przypadku innych odmian.
Jej owoce dość dobrze trzymają się gałęzi, nie spadają przy powiewach wiatru, dzięki czemu może być uprawiana na obszarach wietrznych, charakteryzujących się silnymi opadami deszczu.
Historia:
Odmiana wyprodukowana przez Instituto Agronomico (IAC) w Brazylii 1949 r., początkowo nazwana była H-2077. Po raz pierwszy na rynek brazylijski, do powszechnej sprzedaży, trafiła w 1972 r. Co ciekawe, planacje na terenie Centralnej Ameryki nie są tak produktywne, jak te brazylijskie.
Catuai stanowi obecnie prawie połowę upraw na terenie Hondurasu. Jest także bardzo popularna w Kostaryce, gdzie trafiła w 1985 r. W Gwatemali uprawiana jest od 1970 r. i obecnie stanowi 20% upraw tego kraju.
Charakterystyka:
wielkość ziaren: przeciętne
kolor końcówek listków: zielone
wzrost: kompaktowy
wydajność: dobra
podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
5°N to 5°S: >1600 m
5–15°N i 5–15°S: >1300 m
>15°N i >15°S: >1000 m
[data] => 2019-06-04 12:20:24
[jezyk] => 1
[wordpress] => 0
[url] => odmiana-kawy-catuai
[id_sklepu] => 4
[widoczny] => 1
[skladniki] =>
[id_blog_autorzy] => 1
[autor_fotki] =>
[subdomena] => 0
[foto_id] => 11412
[desc] => Naturalna krzyżówka odmian Caturra i Mundo Novo. Roślina wyróżnia się zwartym wzrostem, może być sadzona blisko siebie, dzięki czemu plony zbierane z tego porównywalnego obszaru są większe niż w przypadku innych odmian.
Jej owoce dość dobrze trzymają się gałęzi, nie spadają przy powiewach wiatru, dzięki czemu może być uprawiana na obszarach wietrznych, charakteryzujących się silnymi opadami deszczu.
[keywords] => arabica,kawy,CATUAI,odmiana
[opis] => Naturalna krzyżówka odmian Caturra i Mundo Novo. Roślina wyróżnia się zwartym wzrostem, może być sadzona blisko siebie, dzięki czemu plony zbierane z tego porównywalnego obszaru są większe niż w przypadku innych odmian.
Jej owoce dość dobrze trzymają się gałęzi, nie spadają przy powiewach wiatru, dzięki czemu może być uprawiana na obszarach wietrznych, charakteryzujących się silnymi opadami deszczu.
[title] => Odmiana kawy: CATUAI
[kategorie] => 181
[powiazane] => 782,783,787
[tagi] => Array
(
[0] => Array
(
[nazwa] => arabica
[nazwa_url] => arabica
)
[1] => Array
(
[nazwa] => kawy
[nazwa_url] => kawy
)
[2] => Array
(
[nazwa] => catuai
[nazwa_url] => catuai
)
[3] => Array
(
[nazwa] => odmiana
[nazwa_url] => odmiana
)
[4] => Array
(
[nazwa] => CATUAI
[nazwa_url] => CATUAI
)
)
)
1
2019-06-04 12:20:24
Odmiana kawy: CATUAI
Autor:Marta Daszkiewicz
Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.
Naturalna krzyżówka odmian Caturra i Mundo Novo. Roślina wyróżnia się zwartym wzrostem, może być sadzona blisko siebie, dzięki czemu plony zbierane z tego porównywalnego obszaru są większe niż w przypadku innych odmian.
Jej owoce dość dobrze trzymają się gałęzi, nie spadają przy powiewach wiatru, dzięki czemu może być uprawiana na obszarach wietrznych, charakteryzujących się silnymi opadami deszczu.
Historia:
Odmiana wyprodukowana przez Instituto Agronomico (IAC) w Brazylii 1949 r., początkowo nazwana była H-2077. Po raz pierwszy na rynek brazylijski, do powszechnej sprzedaży, trafiła w 1972 r. Co ciekawe, planacje na terenie Centralnej Ameryki nie są tak produktywne, jak te brazylijskie.
Catuai stanowi obecnie prawie połowę upraw na terenie Hondurasu. Jest także bardzo popularna w Kostaryce, gdzie trafiła w 1985 r. W Gwatemali uprawiana jest od 1970 r. i obecnie stanowi 20% upraw tego kraju.