Naturalna krzyżówka odmian Caturra i Mundo Novo. Roślina wyróżnia się zwartym wzrostem, może być sadzona blisko siebie, dzięki czemu plony zbierane z tego porównywalnego obszaru są większe niż w przypadku innych odmian.
Jej owoce dość dobrze trzymają się gałęzi, nie spadają przy powiewach wiatru, dzięki czemu może być uprawiana na obszarach wietrznych, charakteryzujących się silnymi opadami deszczu.
Historia:
Odmiana wyprodukowana przez Instituto Agronomico (IAC) w Brazylii 1949 r., początkowo nazwana była H-2077. Po raz pierwszy na rynek brazylijski, do powszechnej sprzedaży, trafiła w 1972 r. Co ciekawe, planacje na terenie Centralnej Ameryki nie są tak produktywne, jak te brazylijskie.
Catuai stanowi obecnie prawie połowę upraw na terenie Hondurasu. Jest także bardzo popularna w Kostaryce, gdzie trafiła w 1985 r. W Gwatemali uprawiana jest od 1970 r. i obecnie stanowi 20% upraw tego kraju.
Charakterystyka:
- wielkość ziaren: przeciętne
- kolor końcówek listków: zielone
- wzrost: kompaktowy
- wydajność: dobra
- podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
- 5°N to 5°S: >1600 m
- 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
- >15°N i >15°S: >1000 m