Świeżo Palona

Premiera jesieni! Spróbuj naszej nowej Jesiennej kawy "Hehe Tango"

Odmiana kawy: CATUAI

Odmiana kawy: CATUAI

Naturalna krzyżówka odmian Caturra i Mundo Novo. Roślina wyróżnia się zwartym wzrostem, może być sadzona blisko siebie, dzięki czemu plony zbierane z tego porównywalnego obszaru są większe niż w przypadku innych odmian.

Jej owoce dość dobrze trzymają się gałęzi, nie spadają przy powiewach wiatru, dzięki czemu może być uprawiana na obszarach wietrznych, charakteryzujących się silnymi opadami deszczu.

Historia:

Odmiana wyprodukowana przez Instituto Agronomico (IAC) w Brazylii 1949 r., początkowo nazwana była H-2077. Po raz pierwszy na rynek brazylijski, do powszechnej sprzedaży, trafiła w 1972 r. Co ciekawe, planacje na terenie Centralnej Ameryki nie są tak produktywne, jak te brazylijskie.

Catuai stanowi obecnie prawie połowę upraw na terenie Hondurasu. Jest także bardzo popularna w Kostaryce, gdzie trafiła w 1985 r. W Gwatemali uprawiana jest od 1970 r. i obecnie stanowi 20% upraw tego kraju.

Charakterystyka:

  • wielkość ziaren: przeciętne
  • kolor końcówek listków: zielone
  • wzrost: kompaktowy
  • wydajność: dobra
  • podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie

Optymalna wysokość uprawy:

  • 5°N to 5°S: >1600 m
  • 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
  • >15°N i >15°S: >1000 m
Marta Daszkiewicz
Autor:
Marta Daszkiewicz

Miłośniczka dobrej kawy, kotów i starych samochodów. Zwiedzanie każdego nowego miejsca zaczyna od znalezienia dobrej kawiarni. Niedziela bez Etiopii z chemexu się nie liczy.

Tagi: arabica, kawy, catuai, odmiana, CATUAI

Brak komentarzy

Dodaj nowy komentarz



Powiązane produkty

Zobacz pokrewne wpisy z naszego bloga


5 powodów dla których warto u nas kupować