Typica to pierwotna odmiana kawy Arabica. Typica powstała drogą spontanicznej mutacji, a nie działań człowieka. Jest podstawą, z której wzięły swój początek liczne odmiany kawy. Jest słodka, czysta, o dużym body, jednak charakteryzuje się też niską wydajnością. Jest za to dobrze zaadaptowana do chłodniejszych warunków upraw.
Historia:
- Zakłada się, że Typica pochodzi z południowo-zachodniej Etiopii, skąd w XV lub XVI wieku trafiła do Jemenu. Na początku XVI wieku trafiła do Azji, a w 1706 r. pojedyncza fabryka kawy Typica została przeniesiona z Jawy do Amsterdamu, gdzie uprawiano ją w ogrodach botanicznych. Stamtąd w 1714 r. roślina trafiła do Francji, a pięć lat później do holenderskich kolonii.
- Do lat 40. XX wieku większość plantacji kawy w Ameryce Południowej i Środkowej była obsadzona właśnie tą odmianą Arabiki.
Ostatnio coraz rzadziej się ją uprawia ze względu na podatność na choroby. Plantacje znajdują się wciąż w Peru, na Dominikanie oraz Jamajce, gdzie nosi nazwę Jamaica Blue Mountain.
Charakterystyka:
- wielkość ziaren: duże
- kolor końcówek listków: brązowe
- wzrost: wysoki
- wydajność: niska
- podatna na choroby liści, ziaren oraz na nicienie
Optymalna wysokość uprawy:
- 5°N to 5°S: >1600 m
- 5–15°N i 5–15°S: >1300 m
- >15°N i >15°S: >1000 m